19/9/18

Στην Κύπρο τα κατάφεραν, στην Ελλάδα οι πολιτικοί απατεώνες συνεχίζουν την καταστροφή - Ζητήσαμε δάνειο €1 δισ. μας πρόσφεραν €5,7 δισ.

Θεανώ Θειοπούλου  
Ενάμισι δισ. ευρώ δανείστηκε χθες η Κύπρος από τις αγορές με το νέο δεκαετές Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο (ΕΜΤΝ) με το επιτόκιο να έχει διαμορφωθεί στο χαμηλό επίπεδο του 2,4%. Η ζήτηση ξεπέρασε τα €5,5 δισ. με τη χώρα να αντλεί €1,5 δισ. έναντι του στόχου του €1 δισ.
Κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η καθοδήγηση για το επιτόκιο ανερχόταν στο 2,6%, ωστόσο η μεγάλη ζήτηση το έριξε στο 2,4%. Είναι από τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού που πετυχαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία και χαμηλότερο κατά 1,85% όταν είχε εκδώσει δεκαετές ομόλογο το 2015.
Η επιτυχία μετά την αναβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον οίκο S&P βοηθά το υπουργείο Οικονομικών να πετύχει τρεις στόχους:
Πρώτον η έκδοση προορίζεται για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους με καλύτερο επιτόκιο και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.
Δεύτερον, για  ενίσχυση των ρευστών διαθέσιμων, που μειώθηκαν μετά τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό.
Τρίτον περίπου €800 εκατ. αναμένεται να δοθούν για πληρωμές υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποσό €500 εκατ. αναμένεται να δοθεί για ομόλογο της Συνεργατικής που λήγει και περίπου €300 εκατ. για την αποπληρωμή δόσης του ρωσικού δανείου. Τον Μάρτιο η Κύπρος είχε πληρώσει στη Ρωσία ποσό €300 εκατ. Από το 2018 μέχρι και το 2030, το Υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα έχει να επιτελέσει πολύ δύσκολο έργο, αφού οι ετήσιες λήξεις χρέους ξεπερνούν το €1 δισ. ετησίως. Για το 2019 οι λήξεις χρέους φθάνουν το €2,1 δισ. Ποσό €200 εκατ. είναι για λήξεις ευρωπαϊκών ομολόγων, €380 εκατ. για εγχώρια ομόλογα, €630 εκατ. για δόση ρωσικού δανείου και €140 εκατ. για διμερή δάνεια.
Με ανάρτηση του στο twitter o υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης σημειώνει ότι η έκδοση χρέους και η υπερκάλυψη αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για κυπριακή οικονομία, καθώς και δικαίωση των αποφάσεων ευθύνης και της μεγάλης προσπάθειας του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδόμου από την πλευρά του ανέφερε πως «το μεγάλο ενδιαφέρον -αφού η έκδοση υπερκαλύφθηκε σχεδόν τέσσερις φορές- και η ιστορικά ευνοϊκότερη απόδοση για τη χώρα μας, μαρτυρούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς οικονομικής κοινότητας στην κυπριακή οικονομία, στις προοπτικές της και στις πολιτικές που ακολουθούνται». Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική πτώση σημείωσε χθες η απόδοση των κυπριακών κρατικών ομολόγων. Πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τις τρεις αυτές χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει σε παρουσίασή του το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, η έκδοση διεθνών ομολόγων θα παραμείνει το βασικό εργαλείο για επίτευξη των μεσοπρόθεσμων του στόχων, όπως η αύξηση του προφίλ ωρίμανσης του χρέους. Εξαίρεση αποτέλεσε το τρέχον έτος, λόγω της ρευστοτικής στήριξης €3,2 δισ. προς τον Συνεργατισμό μέσω της έκδοσης εγχώριων ομολόγων. Μετά την στήριξη προς τον Συνεργατισμό, το προφίλ του δημόσιου χρέους έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Το 52% αποτελείται από δάνεια προς επίσημους φορείς, το 21% από ομόλογα εξωτερικού και το 20% από ομόλογα εσωτερικού.
Παράλληλα, εκτιμάται πως το δημόσιο χρέους στο τέλος του έτους θα ανέρχεται στο 104,2% από 95,7% στο τέλος του 2017 ενώ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100% θα μειωθεί εκ νέου το 2019.
Φιλελεύθερος

4 σχόλια:

  1. Ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στη ΔΕΘ, υποστήριξε ότι μια χώρα όταν δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές μπαίνει σε Μνημόνια και ότι παρ’ όλο που βγήκαμε στις 20 Αυγούστου ακόμα αυτό είναι αδύνατο επειδή το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι απαγορευτικό, κοντά στο 4,5% (4-4,1 στη πραγματικότητα) και έκανε σύγκριση με το αντίστοιχο ομόλογο της Πορτογαλίας που είναι λιγότερο από 2%.
    Νισάφι πια με την παραπληροφόρηση σχετικά με τα επιτόκια των ελληνικών 10ετών ομολόγων.
    Με 2-3 κλικ μπορεί ο καθένας να πληροφορηθεί από το ιστορικό των επιτοκίων των ομολόγων, ότι οι μοναδικές στιγμές από το 1999 έως σήμερα, που η χώρα είχε χαμηλότερο επιτόκιο από 4% (μηνιαία βάση) ήταν μόλις 2 μήνες επί διακυβέρνησης Σημίτη, 1 ½ χρόνο επί Καραμανλή και τώρα για 4 μήνες του 2018 επί Τσίπρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές;

      Διαγραφή
    2. μήπως γιατί έχουμε υψηλά πρωτογενη πλεονασματα? Μήπως επειδή ήδη έχουμε 22δις τζάμπα σαν μαξιλάρι?
      Μήπως μας πουν αφού έχετε δικά σας 22δις, τι να τα κάνετε τα παραπάνω?

      Διαγραφή
  2. Μηπως διοτι η Κυπρος ηδη εχει βρει κοιτασμα...και υπεγραψε για αγωγο στην Αιγυπτο.. κι εχει σε μηνες κι αλλες γεωτρησεις ?? Διοτι εδω ...μονο ...αεροκοπανιστες εχει...που εως χθες ελεγαν δεν υπαρχει τιποτε...τωρα ταχα υπαρχει...και η ..βιασυνη τρυπων...παει τα ζωα μου αργα...διοτι διαπραγματευονται ακομη την μιζα....που δεν καθησε ακομη εκει που θελουν.... και δεν φτανει στο υψος το σωστο ...λογω ΤΑΥΠΕΔ...(?)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.