2/9/18

30 Αυγούστου 1922, Κατάρρευση Μικρασιατικού Μετώπου - Τα παθήματα και οι ήττες να μας γίνονται μαθήματα

Η άποψη ενός Τούρκου αρθρογράφου για τις διπλωματικές πτυχές της ελληνικής ήττας
του Σάββα Καλεντερίδη
Στις 30 Αυγούστου του 1922 άρχισε να γράφεται η τελευταία πράξη του δράματος, που άρχισε με «χαρές και τραγούδια» στις 2 Μαΐου 1919, με την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Μετά την κατάρρευση που μετώπου, ακολούθησε η σε –μεγάλο βαθμό άτακτη– υποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Μικρά Ασία, και η ηθελημένη από τον Κεμάλ πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης. Η αυλαία έκλεισε έναν χρόνο μετά, με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, τον Ξεριζωμό.
Επειδή τα παθήματα και οι ήττες πρέπει να μας γίνονται μαθήματα, και επειδή η περίοδος που διάγουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την Κύπρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Αιγαίο, και επειδή και πάλι το ελληνικό κράτος βαδίζει επικίνδυνα μονοπάτια, σαν να μην διδάχτηκε από τις εθνικές τραγωδίες, παραθέτουμε μεταφρασμένο κείμενο από τα τουρκικά που αφορά την ήττα και την κατάρρευση του μετώπου, το οποίο αξίζει την προσοχή και τη μελέτη μας. Καλό διάβασμα.
Ταχά Ακγιόλ – εφ. Hürriyet.
«30 Αυγούστου 1922»
Στις 26 Αυγούστου 1071, με τη νίκη του Μαντζικέρτ, αρχίσαμε να μετατρέπουμε σε πατρίδα μας την Ανατολία.
Στις 30 Αυγούστου 1922 κερδίσαμε τη «Μεγάλη Νίκη» του αγώνα της λύτρωσής μας.
Πέντε χρόνια μετά το Μαντζικέρτ, ο Σάχης Σουλεϊμάν έκανε πρωτεύουσα του πρώτου τουρκικού κράτους τη Νίκαια της Βιθυνίας, και 20 χρόνια μετά ο Κιλίτσασλαν Α΄ νίκησε τους Σταυροφόρους κοντά στη Νίκαια. Όπως έχει πει και ο Γιαχία Κεμάλ, αυτά τα χίλια χρόνια, με νίκες και με ήττες, ζυμωθήκαμε, αναπτύξαμε το αίσθημα της αγάπης στο κράτος, τη σημαία, την πατρίδα, και γίναμε «έθνος». Έτσι αποφύγαμε να παραμείνουμε μια κοινωνία φυλών και φατριών, αυτή είναι και η διαφορά μας με τη Μέση Ανατολή.
Διπλωματία πριν από τη μεγάλη επίθεση
Στις 30 Αυγούστου 1922 το έθνος άντλησε δύναμη από αυτές τις αξίες για να πετύχουμε τη Μεγάλη Νίκη. Ο Εθνικός Αγώνας 1919-1922 δεν ήταν μόνο μια υπόθεση πατριωτισμού και ηρωισμού. Την ίδια στιγμή ήταν και μια υπόθεση καλής οργάνωσης, υποστήριξης διοικητικής μέριμνας, επιτελικού σχεδιασμού και διπλωματίας.
Χαρακτηριστικό δείγμα της διπλωματίας με στόχο την ελάττωση των εχθρικών δυνάμεων, που ακολουθήθηκε σε όλη τη διάρκεια του Εθνικού Αγώνα, ήταν το Συνέδριο της Σεβάστειας. Εκεί χαρακτηρίστηκαν ως «εχθροί» μόνο η Ελλάδα και η Αρμενία, λόγω της πολιτικής κατάληψης εδαφών στην Τουρκία.
Ο Μουσταφά Κεμάλ μόνο σε ορισμένες μυστικές συζητήσεις στη Βουλή αποκάλεσε την Αγγλία «τον μεγαλύτερο εχθρό». Ακόμα και στις πιο σκληρές του ομιλίες, δεν παρέλειπε να χρησιμοποιεί τη διπλωματία.
Η διπλωματία του Εθνικού Αγώνα
Σκεφθείτε ότι ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Σαγγάριο και υποχώρησε στη γραμμή Εσκί Σεχίρ - Αφιόν Καραχισάρ. Εκεί, στα εδάφη που είχε καταλάβει, άρχισε τις εργασίες για τη δημιουργία ενός «αυτόνομου ρωμαίικου κράτους», με έδρα τη Σμύρνη.
Σε μια τέτοια περίοδο ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς, ενώ προετοίμαζε το στρατό για τη Μεγάλη Επίθεση, μέσω της διπλωματίας όχι μόνο μείωσε τους εχθρούς, αλλά εξασφάλισε όπλα, πυρομαχικά, φορτηγά, ακόμα και αεροπλάνα από τη Γαλλία και την Ιταλία, και εξόπλισε μ’ αυτά το στρατό πριν από την επίθεση.
Πριν από την επίθεση έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Γιουσούφ Κεμάλ, μαζί με τον Φετχί μπέη, στο Παρίσι και το Λονδίνο για να κάνουν διαπραγματεύσεις για μια «ειρηνική λύση»...
Οι Έλληνες και ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών Λόιντ Τζορτζ πήραν μια βαθιά ανάσα γιατί θεώρησαν την κίνηση αυτή ως αδυναμία και ότι οι Τούρκοι δεν είχαν τη δύναμη να εκδηλώσουν επίθεση. Ο Άγγλος επιτελικός αντισυνταγματάρχης Χόαρ-Νάιρν, που ήταν στο μέτωπο, σε έκθεση που έστειλε στους ανωτέρους του έγραψε ότι «Οι Τούρκοι είναι αδύνατον να διασπάσουν τις γραμμές των Ελλήνων».
Στις 24 Αυγούστου, ενώ οι Έλληνες στρατηγοί διοργάνωναν χορό στο Αφιόν, ο Μουσταφά Κεμάλ, μαζί με τους στρατηγούς Φεβζί Τσακμάκ και Ισμέτ Ινονού ήλθαν κρυφά στο Σουχούτ, που βρίσκεται νότια του Αφιόν. Εκεί αποφάσισαν να εκδηλώσουν τη Μεγάλη Επίθεση στις 26 Αυγούστου. Αυτό το αποφάσισαν την ημέρα που έφθασαν στο μέτωπο τα τελευταία φορτηγά με το πολεμικό υλικό των Ιταλών και των Γάλλων.
Με τη διπλωματία όχι μόνο καταφέραμε να περατώσουμε την κατάληψη των εδαφών μας από τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά πήραμε από αυτούς και όπλα, πυρομαχικά και πολεμικό υλικό, ενώ από το 1922 άρχισαν να μιλάνε θετικά για την Τουρκία στο αγγλικό Κοινοβούλιο.
Ένας από τους φανατικούς υπερασπιστές της Τουρκίας στην Βουλή των Λόρδων ήταν ο στρατηγός Τάουνσεντ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους Τούρκους στο Ιράκ. Του είχαμε συμπεριφερθεί σαν φιλοξενούμενο και έγινε ένας αληθινός φίλος της Τουρκίας. Τον Ιούλιο του 1922 ήλθε στο Ικόνιο και συναντήθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ.
Ήταν ο άνθρωπος που αναχαίτιζε την υποστήριξη που έδινε η κυβέρνηση του Λόιντ Τζορτζ στην Ελλάδα.
Μάλιστα, όταν το θέμα είναι η υπεράσπιση της πατρίδας, η διπλωματία και ο πολιτικός ορθολογισμός είναι οι πρώτες προτεραιότητες.

13 σχόλια:

  1. Η Μικρασιατική περιπέτεια είναι από μόνη της ένα πλήρες μάθημα-πάθημα ιστορικής διδαχής. Τι αποκομίσαμε απ αυτό το μάθημα; Τίποτα η κάτι παραπάνω; Σίγουρα όχι όλα όσα θα έπρεπε! Απόδειξη η περαιτέρω πορεία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ ζούμε με τα λεφτά τών ξένων, μόνο όταν αρχίσουμε να ζούμε μ' αυτά πού βγάζουμε θα υπάρξει χώρος για εθνική πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εξαιρετο αρθρο.
    ο ηττημενος γινεται νικητης και ο θηρευτης θηραμα και αντιστροφα.Για οσους χρειαστεικε να βιωσουν τετοιες καταστασεις για να επιβιωσουν , ασυναισθητα ανεπτυξαν αισθητηρια ανιχνευσης κραδασμων περιβαλλοντος χωρου που δυναται να εκτεινονται μακραν.Οπως ας πουμε τα μουστακια γατας που ανιχνευουν εμποδια και στο σκοταδι, Η τον επερχομενο σεισμο απο κρΔΑΣΜΟΥς.
    Οι εναντι γειτονες απεδειξαν οτι καιτοι αμορφωτος λαος εταπεινωθησαν σφοδρα, αναγνωριζοντες την αρχαια ελληνικη φιλοσοφια τους ελληνες φιλοσοφους αριστοτελη κλπ και εφαρμοζοντες το ομαιμον ομοθρησκον ομογλωσσον εσαρωσαν ολη τηνν Μ ασια.
    Εντυπωσις προκαλει η σταση των ελληνων κυβερνωντων , η οποιο ειναι διαχρονικη.
    Γραφει ο αμερικανος προξενος στην σμυρνη τζορτζ χορτον στο η μαστιγα της ασιασ... οι ελληνες πολιτικοι προκειμενου να παραμεινουν στην εξουσια για μια εβδομαδα ειναι ικανοι να κανουν τα παντα.......
    Παρουσιαστε αρθρα για ενημερωση.
    τΟυλαχιστον να μας γινει μαθημα αλλα δεν εγινε(μεχρι τωρα).
    Τουλαχιστον ξερουνμε ποιοι ειναι οι συμμαχοι.
    Κλεινω .θα συνεχισω αλλη φορα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι η καραμέλα της μεγάλης Τουρκικής διπλωματίας.
      Ο Κεμάλ επιλέχθηκε να κάνει ότι έκανε από τα αφεντικά του, και εμάς τα ίδια αφεντικά για δύο χρόνια μας, αό τη στιγμή των εκλογών 1920 μας είχαν προγραμματισμένους να πάθουμε ότι πάθαμε.
      Εμείς, αρνούμενοι να μελετήσουμε τις πηγές, μιλάμε για μεγάλη Τουρκική διπλωματία. Λάθος. Άλλοι ανέστησαν την Τουρκία με το ζόρι και όχι οι Τούρκοι μόνοι τους.
      Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία τότε μαζί πήραν την απόφαση να φτιάξουν την Τουρκία και να γίνουν οι Γενοκτονίες των ανατολικών Χριστιανών, όπως τις κάνουν ακόμα και σήμερα μερικοί μερικοί.
      Μετά την ήττα των Γερμανών άπαντες ακολούθησαν και συνέχισαν το Γερμανικό πρόγραμμα εξαφανίσεως των Χριστιανών από τα σημεία κλειδιά. Σήμερα ζούμε σε εποχή που το σχέδιο μεγαλώνει και βάζει μέσα στο Ισλάμ τα Βαλκάνια και πάλι. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό και δεν ενημερώσουμε τους εαυτούς μας και όλους τους Χριστιανικούς πληθυσμούς του κόσμου, Προτεστάντες, Καθολικούς, άπαντες, δεν θα έχουμε μέλλον.
      Τα σχέδια για τη μόνιμη υποδούλωση και εξαφάνιση των Ανατολικών Χριστιανών πρώτοι τα έφτιαξαν Αυστριακοί φωστήρες και τα παρέδωσαν στην Μαρία Τειρεσία. Αυτά ακουλούθησε ο Μέττερνιχ, αργότερα και οι Γερμανοί και Γαλλοι και Άγγλοι, και σήμερα ορισμένοι Αμερικανοι. Τα λέω χρόνια αλλά η καραμέλα καραμέλα. Μέχρι χτες μάλιστα όλα τα σχέδια μας έλεγαν κάποιοι ότι τα έκαναν ο Ροτσιλντ, οι Μασόνοι και τα άλλα φρικιά και σκιάχτρα της ιστορίας που έφτιαξαν τα παραδοσιακά αφεντικά της Ευρώπης για να τρελαίνουν τους λαούς του κόσμου.

      Διαγραφή
  4. Κρισιμοτατος παράγοντας η διπλωματία αλλά στο μικρασιατικό πόλεμο αποφεύγουμε να θίξουμε το στρατιωτικό ζήτημα. Ο παρατημένος Ελληνικός Στρατός αφέθηκε να μαραζώνει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Ιωνίας. Αγανακτησαν και έτσι εξηγείται η άτακτη υποχώρηση του 1922 που χαντακωσε την προοπτική της Ελλάδος. Οι προπαπουδες μας χρόνια μακριά απο τις εστίες τους πολεμώντας για την Μεγάλη Ιδέα και οι κάθε λογής ημέτεροι καλοπερνουσαν στα μετόπισθεν. Σας θυμίζει κάτι με το σήμερα(τελευταίες δεκαετίες); Όλοι οι κουραμπιέδες αποφεύγουν να υπηρετήσουν στα σύνορα ή σε μάχιμες μονάδες και το σύστημα τους ανταμείβει. Από Έθνος πολεμιστών έχουμε γίνει Έθνος μαζοχιστων και μπουληδων.
    Ελπίζω να μην το ξαναπληρωσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Σάββα,
    Για άλλη μια φορά καταφέρνεις να μας κρατάς καθηλωμένους.
    Σ ευχαριστούμε για τις ιστορικές σου αναφορές που βοηθάνε να μαθαίνουμε όλοι εμείς.
    Που ειναι όμως αυτές οι ιστορικές αναφορές από τα σχολικά βιβλία;
    Πως θα μάθουν τα παιδιά;
    Μεθοδευμένα εξαφανίζουν αργά αργά την ιστορία της πατρίδας μας από τα σχολεία, κατακερματώνουν το θεσμό της οικογένειας ώστε να γίνει ποιο εύκολο το έργο των αγοραστών και πωλητών της πατρίδας μας.
    Δεν είμαι πατριδοκάπηλος αλλά ρομαντικός πατριώτης. Συμφωνώ σε όλα τα σημεία με το σχόλιο του Σαγγάριου και θα προσθέσω το εξής.
    Αν η Ελλάδα υπάρχει ακόμα, μεγάλη συμβολή έχει η Ορθοδοξία.
    Εμείς όμως επιλέξαμε τους άθεους να μας κυβερνήσουνε και να κάνουν διπλωματία.
    Φταίμε κι εμείς που γινόμαστε ραγιάδες σε ανθρώπους κιφήνες......
    Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες όταν ο Σκουρλέτης απώθησε το ιερό Ευαγγέλιο και δε βρέθηκε ένας άντρας να του παίξει ένα μπάτσο και να γυρίζει κορώνα γράμματα.
    Αυτούς έχουμε για διπλωμάτες και κυβερνητικούς για να πάνε μπροστά τη χώρα και να υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία.
    Κρίμα και πάλι κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε 90000 υπολογίζονται οι λιποτάκτες εκείνη τη περίοδο και αρκετές χιλιάδες οι υπηρετούντες στα μετόπισθεν Μ.Ασίας και Π. Ελλάδος αλλά και κουραμπιέδες αξιωματικοί βολεμένοι σε φρουραρχεια κλπ όταν οι Τιτάνες μάχιμοι αξιωματικοί θεριζοταν από τα τουρκικά maxim και Skoda!
    Μαθαίνουμε από τα λάθη μας;μάλλον όχι.
    Για ταξιαρχία βυσματων(3-4.000 βλαστάρια) μίλησε πρώην Α/ΓΕΣ μόνο στο λεκανοπέδιο, βάλε Θεσσαλονίκη, 1η στρατιά Λάρισα, "χειριστές κλιματιστικών", ανεκπαιδευτοι ελληνόφωνοι σε άχρηστες ειδικότητες!!!
    Μια μικρή μειοψηφία κάναμε το χρέος προς τη Πατρίδα.
    Ποιοί θα πολεμήσουν σ'αυτή τη χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενόσω δεν διδασκόμαστε την πραγματική ιστορία μας, την αληθινή, με όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά, θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Δυστυχώς κάθε κυβέρνηση, ανάλογα με τους ιδεολογικούς της προσανατολισμούς ξαναγράφει την ιστορία κατά το δοκούν, έτσι συνεχίζονται οι ηλίθιες διαμάχες χρόνια μετά, οι μεν μέμφονται τους δε και τούμπαλιν, αλλά μαθήματα από τα λάθη μας, μηδέν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και επειδή και πάλι το ελληνικό κράτος βαδίζει επικίνδυνα μονοπάτια,
    Βλέπετε φίλοι μου ότι η Ιστορία επαναλαμβανεται .... Δεν υπάρχει ούτε ένας , αξιωματούχος να ταρακουνήσει λίγο τους ανίκανους κυβερνώντες !!! Και ο πρόεδρος Δημοκρατίας και το επιστημονικό προσωπικό και ο στρατός όλοι μαζί όλοι είναι σε βαθύ ύπνο! !! Δεν είναι ότι η Ιστορία δεν μας έμαθε κάτι ..... μας έμαθε, αλλά η συγκυρία ανικανότητας είναι η αιτία του κακού !!! Θα περάσουν πολλά χρόνια ώσπου να εμφανιστεί ένας με γόνατα και να βάλει τα πράγματα σε τάξη! !!! Αυτός μας λίπη φίλοι μου !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλές οι αναλύσεις, αλλά ενώ εμείς περιγράφουμε γεγονότα εξ αποστάσεως λες και έχουν συμβεί κάπου μακρυά από την πατρίδα μας κάποιοι άλλοι φτιάχνουν καταστάσεις. Με το χαμό της Μικράς Ασίας και αργότερα της βόρειας Κύπρου φτάσαμε να έχουμε χάσει τη μισή Ελλάδα. Χώρια η Βόρειος Ήπειρος.. Όταν θα συρρικνωθεί περεταίρω η πατρίδα μας θα γράφουμε πάλι ωραιες αναλυσεις για λάθη που δεν μας έγιναν μάθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1)H Μεγάλη Ιδέα.

    H Μεγάλη Ιδέα ήταν αλυτρωτικό κίνημα και η κύρια πολιτική του Ελληνικού κράτους μέχρι και τη Μικρασιατική καταστροφή, η οποία είχε στόχο το Ελληνικό Κράτος να απελευθερώσει όλες τις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις οποίες ζούσαν μεγάλοι Ελληνικοί πληθυσμοί, και όλες τις περιοχές που παραδοσιακά άνηκαν σε Έλληνες την αρχαία εποχή (Νότια Βαλκάνια, Μικρά Ασία).

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Greece_in_the_Treaty_of_S%C3%A8vres.jpg

    Εγια Μολα
    https://www.youtube.com/watch?v=gkQ50oezG00

    Την περίοδο 1912-22 είχαμε εξαίρετο στρατό, αλλά έγιναν μετά το 1920 σοβαρά λάθη. Ο Ελληνικός στρατός προχώρησε πολύ βαθιά εντός της Μικράς Ασίας, χάσαμε την υποστήριξη των συμμάχων μας και στο τέλος διορίστηκε ένας ακατάλληλος Αρχιστράτηγος.

    2)Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική.

    Η αναλογία του πληθυσμού μας από 1 πρός 3, έχει γίνει 1 πρός 8 με τους Τούρκους.
    Οι ηγεσίες μας είναι κατά κανόνα εθνομηδενιστές, πολλοί είναι και άθεοι.
    Η χώρα χρεοκοπημένη, ο λαός γηρασμένος, και οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα, που πλήττουν τον πατριωτισμό και την πίστη τους.
    Το διπλωματικό σώμα, είναι για κλάμματα, όπως αποδεικνύει η συμφωνία των Πρεσπών.
    Τί μαθήματα μπορούν να πάρουν άνθρωποι που δεν θέλουν, διά ιδεολογικούς ή άλλους λόγους, να πράξουν το σωστό?

    3)Η Ελλάδα κινδυνεύει εδαφικά να συρρικνωθεί.

    Ακούμε για "Ενωμένη Μακεδονία", Μεγάλη Αλβανία, Ανεξάρτητη Θράκη, κ.λπ.
    Είναι δυνατόν την χώρα μας να την υπερασπιστούν άθεοι διεθνιστές και ψευτοπατριώτες ευρωπαϊστές?
    Που είναι οι εξοπλισμοί? Πού είναι η Σπαρτιάτικη εκπαίδευση? Που είναι η αμυντική βιομηχανία? Που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας? Που είναι οι πατριωτικές αξίες και τα ιδανικά?
    Αντί των ανωτέρω, έχουμε μαζικές "Ελληνοποιήσεις" μεταναστών, παραλάσεις γκέϊ, μικρά επιδόματα στους εξαθλιωμένους, ομιλίες γεμάτα ψεύδη και αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον και τυπικές θεατρικές επισκέψεις χωρίς ουσία και λύσεις.

    Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υποστούμε στό εγγύς μέλλον πολλά δεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίο άρθρο, με διδακτικές ιστορικές λεπτομέρειες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.