7/9/18

Το νέο ιδεολογικό φαινόμενο: Ο αντισυστημικός εθνικισμός σαρώνει στην Ευρώπη - Η περίπτωση της Σουηδίας

Η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους.
Ο αντισυστημικός εθνικισμός αποτελεί το νέο μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη και θα αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών που ακολουθούν. 
Οι περισσότεροι στην προσπάθεια τους να αναλύσουν το φαινόμενο του εθνικισμού επικεντρώνονται στα οφέλη που αποκόμισαν από την αντιμεταναστευτική ρητορική τους. 
Όμως οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη αρχίζουν να μειώνονται και η Συρία δεν είναι πλέον ο φόβος της Ευρώπης.
O Assad ελέγχει την Συρία μετά την κατάρρευση του των τζιχαντιστών ISIS οπότε οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν αισθητά.
Η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους.
Τα αντισυστημικά εθνικιστικά κόμματα ενάντια στα συστημικά – μεταξύ αυτών και τα αριστερά κόμματα, σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί – και αυτό το δίπολο θα δοκιμαστεί στις εκλογές, βουλευτικές και ευρωεκλογές που ακολουθούν στην Ευρώπη.
Πριν λίγα χρόνια ήταν στο περιθώριο με ποσοστά της τάξης του 2% έως 5% και πλέον σε πολλές χώρες στην Ευρώπη αποτελούν μεγάλη έκπληξη.
Για τη συνέχεια BankingNews

5 σχόλια:

  1. Η πολυμετανάστευση είναι ασφαλώς ένας σοβαρός λόγος τής ανόδου των εθνικιστών. Δεν είναι μονάχα το κόστος, αλλά τα προβλήματα που δημιουργούν ειδικά οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι είναι γνωστοί για την επιθετικότητά των, όταν βρουν το κατάλληλο κλίμα. Σε περιοχές ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά και σε πόλεις ολόκληρες (π.χ. Malmö, Σουδία) έχουν επιβάλει τον δικό τους νόμο, την Σαρία κι εν γένει συμπεριφέρονται ως κατακτητές.

    Όμως, η πολυμετανάστευση δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Αν δεν κάνω λάθος, όλα τα κράτη που αναφέρονται στο άρθρο είναι μέλη τής ΕΕ. Η αντίδραση των εθνικιστών, κατά την άποψή μου, προέρχεται από τον συγκεντρωτισμό και την αυταρχική διοίκηση των Βρυξελλών, που αποφασίζουν για τούς πάντες και τα πάντα, ερήμην των λαών. Την κατάσταση αυτή ήλθε να χειροτερέψει η επιβολή τού Βερολίνου επί τής ΕΕ. Οι Ευρώπη αποτελείται από έθνη με ιστορία, παράδοση, εθνική ταυτότητα και συνείδηση. Κανείς δεν είναι πρόθυμος να ζει κάτω από την κυριαρχία κανενός, ούτε το πνεύμα τής ΕΟΚ/ΕΕ ήταν αυτό.

    Όταν πεις τα ανωτέρω και άλλα διάφορα, που δεν έχω ούτε τον καιρό, ούτε τον χρόνο να αναπτύξω, η άρχουσα τάξη, αντί να τα σκεφθεί και να δει πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, αρκείται να σε αποκαλεί λαϊκιστή και κλείνει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θεμα κλεινει γιαυτους...ενω ανοιγει για ολους.Καλυτερα που κλεινει γιαυτους....ενω ανοιγει .Μεχρι να καταλαβουν οτι ανοιγει πολυ ...η τρυπα θαχει ρευμα δυνατο μπουγαζι....μπορει και τυφωνα...τακτοποιησης της κλεισουρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κόμματα που αναφέρει κατα βάση δεν είναι εθνικιστικά π.χ. οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD) δεν είναι εθνικιστές αλλά κοινωνικά συντηρητικοί.

    Αν έχετε πάει βόλτα σε πόλεις της δυτικής Ευρώπης πριν 20 χρόνια , πριν 10 και τώρα θα καταλάβετε γιατί, αλλά δεν χρειάζεται το κέντρο της Αθήνας αν θυμάστε αρκεί.

    Τα ΜΜΕ δυστυχώς δεν είναι για ενημέρωση, μια τέτοια αλλαγή θα έπρεπε να την είχαν παρακολουθήσει και αναλύσει αντικειμενικά απο καιρό, αντ αυτού συκοφαντίες.
    Ακόμα δεν έιδατε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Σοηδικο Δημοκρατικό Κομμα οι λεγόμενοι ακροδεξιοί εκει δε βλέπω να εχουν σοβαρές θέσεις που να απειλούν την Ν Τάξη πλην του ελέγχου της μετανάστασευσης.Κατι που η ελληνική τηλεοραση δεν δείχνει στη Σουηδία ειναι η μάχη ιδεολογική που γινεται γύρω απο το ευρω και το ΝΑΤΟ ! Ναι η Σουηδία ειναι εκτός ευρω και εκτός ΝΑΤΟ ... Έξυπνος λαός που προσπαθούν να τον εμπλέξουν και στις δυο οργανώσεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.