7/9/18

Αλλάζουν πτήσεις στην Κύπρο λόγω οκτώ ρωσικών ασκήσεων

  Πέτρος Θεοχαρίδης    
Με 36 πλοία των οποίων ηγούνται το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» (εικόνα) και το καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ», όπως και δύο υποβρύχια, αλλά και με 34 πολεμικά αεροπλάνα, διεξάγονται οι οκτώ παράλληλες ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο (για τις οποίες έγγραψε ο «Φ»), ανακοίνωσαν χθες ανώτατες ρωσικές στρατιωτικές πηγές.
Επίσης, λόγω της έκτασης των ασκήσεων στο Fir Λευκωσίας, γειτονικά αεροδρόμια ενημέρωσαν αεροπορικές εταιρείες για την πιθανότητα αλλαγών στις διαδρομές πτήσεων.
Στα πολεμικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις ασκήσεις περιλαμβάνονται βομβαρδιστικά  Tu-160, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Tu-142MK και Il-38, όπως και μαχητικά Su-33 και Su-30SM.
Χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχος Βλαδίμηρος Κολοριόφ, έφτασε στη Συρία για να επιθεωρήσει τις κοινές ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού, της ναυτικής αεροπορίας και των αεροδιαστημικών δυνάμεων στη Μεσόγειο Θάλασσα.
«Τα γυμνάσια προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί», είπε, προσθέτοντας ότι η άσκηση είναι προσανατολισμένη στη διάνοιξη νέων μεθόδων συνεργασίας δυνάμεων στη θάλασσα.
Όπως έγραψε την Τρίτη ο «Φ», η Ρωσία έχει δεσμεύσει μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας οκτώ θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο και εντός του Fir Λευκωσίας για ναυτικές ασκήσεις ακόμα και σε περιοχή μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας που έχουν διάρκεια από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο.
Προηγουμένως, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι στις ασκήσεις στη Μεσόγειο, συμμετέχουν πολεμικά πλοία των στόλων της Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας και του στόλου της Κασπίας, καθώς και τα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας, στρατιωτικών μεταφορών και ναυτικής της αεροπορίας του ναυτικού.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυτιλίας και των πτήσεων, οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται οι ασκήσεις κηρύχθηκαν ως επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα και τις πτήσεις, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφερόμενο προφανώς στις Notam και τις Navtex που κοινοποιεί και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Να σημειωθεί ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έδωσε στη δημοσιότητα στη χώρα, εικόνες από διαδικασίες εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών της σε υψόμετρα από 2.000 – 8.000 μέτρα, που γίνονται στα πλαίσια των ασκήσεων γύρω από την Κύπρο.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι, ενώ η Μόσχα αναφέρει ότι οι ασκήσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ναυτικής επικοινωνίας, εκφράζονται σε διεθνές επίπεδο οι απόψεις ότι στην πράξη, το Κρεμλίνο επιδιώκει να εδραιώσει ισχυρότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα, όπως ήδη έγραψε ο «Φ», η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Πολιτικής Αεροπορίας, έχει εκδώσει σειρά από Notam, με τις οποίες σε τρεις περιπτώσεις δέσμευσε για σκοπούς των ρωσικών ασκήσεων περιοχές, ενώ έκλεισε και πολλούς (νοητούς) διαδρόμους και σημεία αναφοράς για τη διέλευση αεροσκαφών. Κάτι που σημαίνει αισθητή αναστάτωση στα συνήθη δρομολόγια υπερπτήσεων στο Fir Λευκωσίας.
Χθες, όπως αναφέρουν Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες, ότι πιθανόν να χρειαστεί αλλαγή διαδρομών, όπως και καθυστερήσεις σε απογειώσεις και προσγειώσεις διεθνών πτήσεων από και προς το Ισραήλ, λόγω της έντονης δραστηριότητας στο Fir Λευκωσίας.
Όπως μάλιστα φαίνεται από τους χάρτες για την κατάσταση στον εναέριο χώρο της Ευρώπης του Eurocontrol, χθες οι υπερπτήσεις ανατολικά, βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου και οι μεγαλύτερες περιοχές των Ρωσικών ασκήσεων, οι μέσες καθυστερήσεις χαρακτηρίζονταν με κόκκινο χρώμα, δηλαδή ήταν πέραν των 45 λεπτών ανά πτήση.
Η κατάσταση σύμφωνα με τους ίδιους χάρτες προβλέπεται να βελτιωθεί (πλην περιοχής ανατολικά της Κύπρου μετά την Κυριακή, οπότε και θα λήξουν οι ασκήσεις.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.