7/9/18

Σβήνουν οι ελπίδες εκεχειρίας στην Ιντλίμπ - Απέτυχε ο Ερντογάν να πείσει Πούτιν και Ρουχανί για εκεχειρία

Συνεχίζεται το αεροπορικό σφυροκόπημα της Ρωσίας στο Ιντλίμπ
Έκκληση να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, απηύθυνε στους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα ήταν όντως μία «νίκη» της Συνόδου, στην Τεχεράνη, τόνισε  ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς όμως να βρίσκει την προσδοκώμενη ανταπόκριση από τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του. Παραταύτα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού, «σε πνεύμα συνεργασίας», τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης, καθώς ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι.
Οι τρεις ηγέτες και βασικοί εξωτερικοί παίκτες στον πόλεμο της Συρίας συναντώνται στο Ιράν, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη της Ιντλίμπ. Αντάρτες και καθεστωτικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για μία σφοδρή μάχη, ίσως την τελευταία στον μακροχρόνιο εμφύλιο.
Η Μόσχα ωστόσο, όπως διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμφωνεί με το σενάριο της εκεχειρίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς». «Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.  Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.
Ομοίως και ο Ιρανός ηγέτης Χασάν Ροχανί τόνισε ότι η Συρία πρέπει να ανακαταλάβει τον έλεγχο όλης της επικράτειας. Αμφότεροι Πούτιν και Ροχανί αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.  
Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αντέχει να δεχτεί άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση μίας μαζικής εξόδου αμάχων από την Ιντλίμπ. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.
Στις δηλώσεις του από την Τεχεράνη, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να εκφράσει την «ενόχληση της Τουρκίας» για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG ανατολικά του Ευφράτη.
Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

4 σχόλια:

  1. Έχω την αίσθηση οτι αυτό είναι πολύ μεγάλης σημασίας ή πέφτω έξω;

    Να πω ακόμα οτι οι Σύριοι "πρόσφυγες" στην Τουρκία δεν είναι καλοδεχούμενοι απο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ πως η Ρωσία έχει εγγυηθεί στο Ισραήλ την απομάκρυνση της Τουρκίας όπως και με το Γκολάν προκειμένου να "αναπνεύσει" ο Νετανιάχου! Αυτή την στιγμή είναι ζωτικής σημασίας ότι συμβαίνει στην Συρία! Για όλους! Και την Ελλάδα! Το Ισραήλ λοιπόν έχοντας "ανάσες"από την Ελλάδα, και δια μέσου ημών με την Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία προσπαθεί βόρεια να ηρεμήσει σε πρώτη φάση με τον Λίβανο, να "απομακρύνει" την Τουρκία που ίσως να ήταν η εναλλακτική όσο κι αν αυτό φαντάζει απίθανο σενάριο των Αμερικανών! Ο Ερντογάν είναι γάτος σε τέτοιες "γυριστές"! Όμως με την έκβαση των πραγμάτων και έπειτα από μια σειρά εξελίξεων όπως λόγου χάριν η συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ και η ανάληψη στην κυβέρνηση το υπουργεία πετρελαίου από τους Κούρδους βολεύονται οι Αμερικάνοι και θαρρώ θα προκύψουν και συμφωνίες με την εγγύηση των Ρώσων για ηρεμία στην διακίνηση της ενέργειας στην Μέση Ανατολή! Φυσικά το Ισραήλ θα ξαναρχίσει το παιχνίδι της γάτας και του φιδιού με "χειρουργικές" επεμβάσεις όπως συνήθως πως είναι εκεί έχοντας πυρηνικές βόμβες, τις πλάτες των ΗΠΑ κ.λ.π. Έτσι αφού και με την Κύπρο διευθετούνται και δρομολογούνται παραμένει ανοιχτό το θέμα για την στάση της Ρωσίας -πολύ σημαντικό για τον Ελληνιό- στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο! Αυτό θα είναι άμεσα το επομενο "θερμό" περιβάλλον, η ανακοπή της Κίνας φλέγον, η Γερμανιούλα η σουπιά που σφάζει με το "βαμβάκι", τα Βαλκανιάκια.
    .έχουμε "δουλίτσες" ζωή να χουμε! Δεν θα πλήξουμε καθόλου

    .αααα φυσικά και μερικά σκαμπίλια στην Τουρκία αν αληθεύει πως δεν είναι καλό παιδί! Ότι πάρει η νύφη στην καβάλα...σιγά-σιγά ξεπροβάλλει και το δάσος! Κοντός ψαλμός αλληλούια, πάντως τώρα θα έπρεπε να ζούσε ο Καποδίστριας, ο Γέρος, ο Αντρούτσος, ο ΓΙώργης ο Καραισκάκης...άκου ονόματα..ΓΑΠ, Σημίτης, Σαμαράς, Κούλης, Φώφη, άκου Φώφη! Φυσικά και ο γκεστ Αλέξης Ξετσίπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια και ψωφαμε ολοι για προφητειες..ζουμε ολοι γιαυτες..κυριολεκτικα..( αυτο κανουμε ολη μερα ολοι εξ ου χιλιαδες σεναρια στα παντα...και μετα μας φταιει ο ..Παισιος..και η βλαβερη προφητειολογια )..μενει κι ενα σεναριο προφητεια που δεν εξετασαμε ποτε ...Οτι κανενα σεναριο μας δεν θα ...βγει..!! Οτι δηλ. Ο χαλβας θα τιναχτει ολος εξω απ το ...ταψι !! Τα .Στρατφορ ολα θα πανε για μπροκολα...κι ο τραχανας δεν θα δεσει στον
    ηλιο.Πως η φαρσα θαναι απροβλεπτη..κουφη..κι αοματη...Αλλιως δεν θα υπηρχε μελλον...θαταν γραμμενο στις βιβλιοθηκες ηδη...
    Ψωφαω για την φαρσα που θα γινει...χωρις να ξερω τι θα γινει...κι ουτε και θελω να ξερω..για να μπορω να την θαυμασω οταν γινει...Θα γινει...διοτι ....δεν γινεται αλλιως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά! Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτε σε μια κάμπια που να σε προϊδεάζει ότι θα γίνει πεταλούδα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.