7/9/18

Ο Ερντογάν χωρίς σάλτσες

Απόστολος Αποστολόπουλος
Ο Ερντογάν διακήρυξε προ ημερών ότι στα επόμενα πέντε χρόνια, έως το 2023, ένα αιώνα μετά την εγκαθίδρυση του νέου κοσμικού καθεστώτος υπό τον Κεμάλ, η Τουρκία θα διαμορφώσει το σύνολο της περιοχής, της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Ο Ερντογάν προανήγγειλε, σε ελεύθερη μετάφραση, τη μετατροπή της Τουρκίας από Έθνος-Κράτος σε μια μίνι αυτοκρατορία, πολυεθνική. Δεν είναι πια υπόθεση εργασίας, ένα όνειρο, αλλά στρατηγικός σχεδιασμός με χρονικό πέρας. Οι Τούρκοι θα είναι φυσικά η κυρίαρχη συνιστώσα. Η στιγμή-θεωρεί ο Ερντογάν- είναι ευνοϊκή μιας και έχουν διασπαστεί και αποδυναμωθεί οι Κούρδοι, η αντιπολίτευση υποχρεώθηκε να συνταχθεί στο εθνικό ζήτημα, οι εσωτερικές αντιδράσεις ελέγχονται. Η συμμαχία με τη Ρωσία όχι μόνο εξισορροπεί τις αντιδράσεις των ΗΠΑ αλλά αποκτά προοπτική χρονικού βάθους. Οι ΗΠΑ θεωρούν αυτονόητη και αδιαμφισβήτητη την αποκλειστική ηγεμονία τους σε κάθε περιοχή ενδιαφέροντός τους. Οι Ρώσοι επιζητούν συμμαχίες και ισορροπίες καθώς δεν έχουν, ακόμα, την ισχύ της ΕΣΣΔ. Η μίνι τουρκική αυτοκρατορία θα έχει τη ρωσική προστατευτική ομπρέλα και θα γλιτώσει την αμερικανική καταπίεση πιστεύει, φαίνεται, ο Ερντογάν.  
Ο Ερντογάν παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ανώτερες Δυνάμεις μπορεί να συντρίψουν τις φιλοδοξίες του, όπως έγινε με τον Βενιζέλο. Αλλά κανείς στην Ελλάδα, ούτε το πολιτικό προσωπικό ούτε οι «απλοί πολίτες» δικαιούνται να αισθάνονται ικανοποίηση για την (ενδεχόμενη) συντριβή του Ερντογάν από έναν πιο ισχυρό. Επειδή είναι ο ίδιος ισχυρός που με χίλιους τρόπους ορίζει τις τύχες και της δικής μας πατρίδας, επιβάλλει ως Μακεδόνες τους Σκοπιανούς, κανονίζει πότε θα γίνουν οι εκλογές και  επηρεάζει αποφασιστικά  το αποτέλεσμά τους. Άλλωστε η Τουρκία μας απειλούσε και κατέλαβε την Κύπρο επί Κεμαλιστών. Οι τουρκικές απειλές βασίζονται σε παράνομα, ανικανοποίητα αλλά πάγια συμφέροντα της Τουρκίας.  Όπλο της Τουρκίας είναι η απειλή χρήσης βίας, και η άσκηση βίας. Και μόνο αν αντιμετωπίζει ανάλογη ισχύ και κυρίως απόφαση αντίστασης μπορεί να συνετιστεί. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα συντρίψουν τον Ερντογάν. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι πιθανό. Αλλά δεν είναι βέβαιο και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ένας «μικρός» δεν γονάτισε στις πιέσεις των ΗΠΑ, πχ Β. Κορέα, Ιράν, Κούβα κλπ. Η «πρόβλεψη» ήττας του Ερντογάν είναι ένδειξη δικής μας ηττοπάθειας, ίσως και ενδόμυχης επιθυμίας να αποτύχει εκεί που δεν τόλμησε η Ελλάδα με ευθύνη της ηγεσίας. Ήττα του Ερντογάν δεν σημαίνει πάντως τερματισμό των απειλών για την Ελλάδα. 
Οι ΗΠΑ διχάζονται επειδή δεν έχουν πειστεί όλοι για τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Ερντογάν. Κάποιοι πιστεύουν, πχ ο Υ/Άμυνας Μάτις, ότι αν η Τουρκία πάρει όσα ζητάει, θα λογικευτεί εντός του πλαισίου της Δύσης.  Άλλοι θεωρούν το φλερτ του Ερντογάν με τον Πούτιν απαράδεκτο και θέτουν θέμα εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.  Πρόκειται για απειλές που εκτοξεύονται μάλλον για να διερευνηθεί πόσο μακριά φθάνουν οι τουρκικές προθέσεις αλλά και να διαμορφωθεί αντιτουρκικό κλίμα στην κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, παρά για να τεθεί τώρα η Τουρκία εκποδών. Οι ΗΠΑ δεν διακρίνονται για την λεπτεπίλεπτη εξωτερική τους πολιτική αλλά είναι τρελό ότι θα δωρίσουν την Τουρκία στη Ρωσία διακινδυνεύοντας τη συνοχή και ίσως την υπόσταση της Συμμαχίας.  
 Οι ΗΠΑ δοκίμασαν να άρουν τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα περί την Τουρκία με τον τρόπο που έλυσε ο Μεγαλέξανδρος τον Γόρδιο Δεσμό, αλλά το σπαθί στόμωσε, το πραξικόπημα απότυχε και τώρα ψάχνονται. 
Τα Οικονομικά ανησυχούν αλλά δεν πτοούν, ως τώρα, την Τουρκία. Η απειλή του ΔΝΤ φαίνεται ότι αποσύρθηκε από το προσκήνιο και αυτό, ίσως, σημαίνει ότι η οικονομική πίεση δεν θα υπερβεί τα άκρα. Στην Ευρώπη φοβούνται τις επιπτώσεις από μια οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας και στις ΗΠΑ ότι ο Ερντογάν μπορεί να στραφεί ολοκληρωτικά στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Ο Ερντογάν συζητά με τους Ευρωπαίους αλλά ξέρει ότι ούτε για αντιπερισπασμό της προκοπής δεν αξίζουν η Γερμανία με τη Γαλλία. Μέρκελ και Μακρόν έχουν αποδείξει ότι τρέμουν… όσο και ο Τσίπρας τις αμερικανικές  αντιδράσεις και κυρώσεις. Ο Μπρζεζίνσκι θεωρούσε προτεκτοράτο των ΗΠΑ συνολικά την ΕΕ. Μέρκελ και Μακρόν όταν μιλούν για απεξάρτηση από τις ΗΠΑ και προσέγγιση με τη Ρωσία θυμίζουν τις καυχησιολογίες του λαγού όσο ο τίγρης ήταν απών. Εκτός αυτού δεν ανατρέπεται πολιτική και εμπόλεμη αντιπαράθεση τουλάχιστον δυο αιώνων με τη Ρωσία, από ηγέτες μεγέθους της Μέρκελ και του Μακρόν. 
 Στην πραγματικότητα ανεξαρτησία  από τις ΗΠΑ σημαίνει παλινόρθωση της Γερμανίας/Γαλλίας στο επίπεδο των παλαιών αποικιακών Δυνάμεων. Και καλά η Γαλλία μπορεί να μας θυμίσει τον Βοναπάρτη αλλά η Γερμανία θα ξαναζωντανέψει τη μνήμη του Χίτλερ;
 Η Τουρκία ηττημένη, ταπεινωμένη και διαμελισμένη μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Ανεξάρτητη, ακέραιη, επικυρίαρχη στην περιοχή, είναι ισότιμος συνομιλητής της Ευρώπης. Μοναδικός εσωτερικός αντίπαλος του  Ερντογάν ήταν οι Κούρδοι. Κατάφεραν να διχαστούν, έμειναν με μόνο σύμμαχο τις ΗΠΑ. Οι Κούρδοι, είναι κρίμα, αλλά περιμένουν πια ελεημοσύνη για να μην πάνε στράφι οι τόσες θυσίες τους.
Σήμερα η στάση και η τύχη του τουρκικού καθεστώτος εντάσσεται και εξαρτάται από την εξέλιξη του Συριακού προβλήματος. Δηλαδή από την αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ, ένα παιχνίδι για τους πραγματικά Μεγάλους, ενώ η Τουρκία είναι πιόνι, έστω ως αξιωματικός, σε μια παρτίδα σκάκι που την ξεπερνάει. Η Ρωσία έχει αποδειχθεί ισχυρότερη στον στρατηγικό σχεδιασμό και στην αναμέτρηση επί του πεδίου της Συρίας, ως τώρα. Ο διχασμός, της ελίτ και του λαού, στις ΗΠΑ είναι απροσδιόριστος παράγων στη σύγκρουση με τη Ρωσία στο μέτωπο της Συρίας. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αναμετρώνται τον Νοέμβριο στη μάχη των αναπληρωματικών εκλογών που θα κρίνουν αν ο Τραμπ παραπεμφθεί και αποπεμφθεί από Πρόεδρος. Οπότε όλα μπορεί να αλλάξουν. Ενδιάμεσες κινήσεις, όπως τυχόν βομβαρδισμός της Συρίας, θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, με μάλλον περιορισμένη επιρροή. Η συγκέντρωση πυρός και δυνάμεων δεν σημαίνει υποχρεωτικά αρμαγεδδώνα. Ίσως είναι πρόλογος λύσης…

9 σχόλια:

  1. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε! Έχουμε δρόμο για όλα αυτά! Τίπιτα δεν είναι σίγουρο! Η Ρωσία όπως πολύ σωστά ειπώθηκε έχει σοβαρή εξωτερική πολιτική αυτήν την στιγμη! Ο κόσμος ρέει πως πολυπολικότητα με σοβαρά αντίβαρα, η τράπουλα ξαναμοιράζεται! Χρειάζεται επαγρύπνηση από τους Ελληνες! Αυτό κρατώ, για εμάς να δούμε το μέλλον σοβαρά, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, θέλει τριπλοβάρδια και τα μάτι γαρίδα...αλλάζουν πολλά! Το νού μας...με καφέ μην ανοιγοκλείσει βλέφαρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βλέπω τον παραλληλισμό των παραδειγμάτων της Βόρειας Κορέας ή και της Κούβας ή και του Ιραν να ομοιάζουν με την στιγμή και τις σημερινές συγκυρίες αλλά και την πραγματική ισχύ που εχει η Τουρκία.

    Το αντίθετο μάλιστα συνέβη ειδικά για το Ιραν, το 1979 όπου η μετατροπή του από ένα κοσμικό κράτος υπό τον Σάχη που ήταν τότε, και ήταν αρκετά ισχυρό και με αστείρευτους οικονομικούς πόρους ένεκα των κοιτασμάτων πετρελαίου, που έκαναν το ισχυρό τότε κράτος σε ένα ισλαμικό θεοκρατικό κράτος που μεταμορφώθηκε το Ιραν μέχρι σήμερα δεν ωφέλησε ούτε το κράτος τους αυτό καθεαυτό ούτε τον λαό του. Συνεπώς το Ιραν πλήρωσε και με το παραπάνω την τότε αποσκίρτηση του, και σαν παράδειγμα είναι μάλλον λάθος και προς αποφυγή.

    Όσον αφορά την Κούβα, καμία σχέση δεν εχει, διότι τότε η Κούβα ήταν εκπεφρασμένη δραστηριότητα και γενικότερη πολιτική της παντοδύναμης τότε σοβιετικής ένωσης, που με τους πυραύλους της έχωνε τις πυρηνικές της μύτες ξυστά στα ρουθούνια των ΗΠΑ. Η Τουρκία γεωπολιτικά καμία σχέση δεν έχει λοιπόν με την θέση της Κούβας όπως και η σημερινή Ρωσία όσο ισχυρή και να έχει γίνει συνεχίζει ωστόσο να μην έχει τόση σχέση με την δυναμη της Ε.Σ.Σ.Δ. Συνεπώς και αυτή η σύγκριση δείχνει αν όχι εντελως ασύγκριτη δειχνει να είναι αδύναμη.

    Σε ότι αφορά την Βόρεια Κορέα, και αυτή είναι δύναμη με πυρηνικά και με πιθανόν την κρυφή ή φανερή συμπαράσταση της Κίνας και δεν συγκρίνεται και αυτή με την Τουρκία.

    Τα παραδείγματα σας νομίζω είναι λάθος, και μεν οι ΗΠΑ μπορεί να συνυπάρχει μαζι με άλλες δυνάμεις ως μια μεγάλη δυναμη στο σημερινό πολυ-πολικό σύγχρονο περιβάλλον αλλά και η Τουρκία δεν μοιάζει σε τίποτε με τις χώρες στα παραδείγματα σας.

    Συμφωνώ ωστόσο μαζί σας ότι η Τουρκία είναι μάλλον ένα μικρής ή μεσαίας αξίας πιόνι το οποίο για τους σκοπούς της τελικής νίκης στην παρτίδα απλά θα θυσιαστεί. Να μη λησμονούμε άλλωστε ότι σε μία τέτοιου είδους παρτίδα σημασία έχει μόνο η μέχρι το τέλος αρτιμέλεια του βασιλιά, και που ο Ερντογάν μόνο ως ανεκδοτο θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποστηρίζω ότι ένα μικρότερο και πιο αδύναμο κράτος από ένα πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο μπορεί να αντισταθεί με επιτυχία στις πιέσεις ενός μεγαλύτερου και πιο ισχυρού. Άσχετα από το εσωτερικό του καθεστώς. Αυτό είναι το νόημα των παραδειγμάτων που αναφέρω πχ της Β. Κορέας κλπ. Υποστηρίζω ότι οι ΗΠΑ και άλλες ισχυρές δυνάμεις δεν είναι ανίκητες, υπό ορισμένες συνθήκες. Και λέω ότι το γεγονος πως προεξοφλούμε εδω την ήττα του Ερντογάν δεν είναι μόνο μια λογική εκτίμηση αλλά ΚΑΙ δείγμα ηττοπάθειας. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέει ο Απόστολος Αποστολόπουλος με έχτρα προπαγανδιστική σάλτσα ότι «Η Ρωσία έχει αποδειχθεί ισχυρότερη στον στρατηγικό σχεδιασμό.» Αλλά ο ασθενής σύμμαχος της Συρία απεβίωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέει ο Απόστολος Αποστολόπουλος με έξτρα προπαγανδιστικό ίστρο ότι «υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ένας «μικρός» δεν γονάτισε στις πιέσεις των ΗΠΑ, πχ Β. Κορέα, Ιράν, Κούβα κλπ.»

    Δηλαδή ονειρεύεται ο Απόστολος Αποστολόπουλος την Ελλάδα σαν μία άλλη Β. Κορέα ή Κούβα.
    Αυτά είναι τα αριστερά του όνειρα για μία επιτυχημένη χώρα?
    Αλλά που να τα βρει τα παραδείγματα εφαρμοσμένης δικτατορίας ο ταλαίπωρος αρτηριοσκληρωτικός αριστερός μας?

    Δεν έχει μείνει σχεδόν καμία κομουνιστική χώρα σε όλη την υφήλιο (ακόμα Ρωσία & Κίνα εφαρμόζουν τον πιο στυγνό καπιταλισμό).

    Τι να σου κάνει επομένως το απομεινάρι του Τσαουσέσκου?
    Με τέτοιος παρωχημένους αριστερούς σχολιαστές πώς να μην έχει η Ελλάδα τα μαύρα της τα χάλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοσμα μια αποψη ειπε ο ανθρωπος και την ειπε πολιτισμενα. Εσυ τωρα τι ακριβως ειπες ? Οτι εχεις σκασιλα με τον ..κομμουνισμο...που ο ανθρωπος δεν ανεφερε...αλλα εσυ που εχεις σκασιλα..Δεν καταλαβαινω ...Κατωνα τιμητη....Σημειο αναφορας εισαι ?? Το πρωτο θεμελιο ?? Σαν μηχανη ετικετων σε κοβω...συσκευασιας. Η Ελλαδα εχει τα χαλια της μαυρα γιατι εχει τετοιες μηχανες φουλ...χωρις να παραγει προιοντα.Συσκευαζει σερα κοπανιστο...με ετικετες. Μια και τοφερε η κουβεντα ..παραγεις κανενα προιον ? Η μονο ..λογια ?

      Διαγραφή
    2. @ ΔΚ
      Ο Απόστολος Αποστολόπουλος δυστυχώς είναι ΑΑ δηλαδή 1)Ασεβής και 2)Ασυνάρτητος:

      1. Γιατί o Απόστολος Αποστολόπουλος είναι Ασεβής?

      Γιατί μας λέει, σε εμάς τους Ελληνες, τι δικαιούμαστε να αισθανόμαστε και τι όχι vis-à-vis Τουρκία. ΠΧ "Αλλά κανείς στην Ελλάδα, ούτε το πολιτικό προσωπικό ούτε οι «απλοί πολίτες» δικαιούνται να αισθάνονται ικανοποίηση για την (ενδεχόμενη) συντριβή του Ερντογάν από έναν πιο ισχυρό".
      Δηλαδή είναι παθητικός υπέρ Τουρκίας και ασεβής προς τους Ελληνες που έχουν υποφέρει εξαιτίας της Τουρκίας και θέλει χειραγωγήσει τα αισθήματα μας μή τυχόν και υποστηρίξουμε ΗΠΑ στην διαμάχη της με Τουρκία! Δηλαδή επιεικώς απαράδεκτος.

      2. Γιατί ο Απόστολος Αποστολόπουλος είναι Ασυνάρτητος?

      Γιατί στον τίτλο μας λέει «Ο Ερντογάν χωρίς σάλτσες» και αμέσως μετά μας πνίγει στην σάλτσα υπέρ Τουρκίας, ΠΧ: «μετατροπή της Τουρκίας από Έθνος-Κράτος σε μια μίνι αυτοκρατορία, πολυεθνική. Δεν είναι πια υπόθεση εργασίας, ένα όνειρο, αλλά στρατηγικός σχεδιασμός με χρονικό πέρας».

      Αλλά καταλαβαίνω απολύτως τις ενστάσεις σου μια που μεταξύ ‘προοδευτικών’ αλληλεγγύη …

      Διαγραφή
  6. Προς Αιτωλό με την ελπίδα να μετανοήσει. Γράφω ότι η Ρωσια αποδείχθηκε ισχυρότερη στονστρατηγκό σχεδιασμό και στην αναμέτρηση επί του πεδίου ως τώρα. Τί ακριβώς δεν καταλαβε; Γράφω ότιένα μικρό κράτος μπορεί να αντισταθεί σε μια μεγάλη δύναμη. Δεν γράφω περί της ιδεολογίας του μικρού κράτους ούτε αποδίδω στην ιδεολογία την αντίστασή του.
    Ο asper και ο Αιτωλός διαφωνούν; Πρέπει να είναι κανείςαριστερός όταν το λέει αυτό; Δεν συνηθιζω τους χαρακτηρισμούς αλλά λιγότερη εμπάθεια καιβλακεία δεν θα έβλαπτε κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι ένα κράτος μπορεί να είναι "μικρό" και να αντισταθεί επιτυχώς μπροστά σε ισχυρότερες δυνάμεις όταν είναι και αυτό ισχυρό!!! Συνεπώς ένα κράτος πρέπει να προετοιμάζεται ώστε να εχει αποτρεπτική ισχύ διαφορετικά θα παραμείνει μικρό και ευάλωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.