13/9/18

Σημαντική τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ στην Ιερουσαλήμ: Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Στη σημερινή μέρα και τις επαφές στην Ιερουσαλήμ με τον Βενιαμίν Νετανιάχου παραπέμπουν τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, ως προς τα αποτελέσματα της χθεσινοβραδινής συνάντησης Χριστοδουλίδη-Κοτζιά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κύριο αντικείμενο της δίωρης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ήταν ο συντονισμός του για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς θα μεταβούν σήμερα στην Ιερουσαλήμ όπου θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
Όπως είχε διαφανεί και τις προηγούμενες ημέρες, οι τρεις χώρες έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σημερινή συνάντηση χωρίς ωστόσο να αφήνουν να διαφανεί ποιες αποφάσεις θα ληφθούν και τι θα ανακοινωθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τις επαφές του στη Γερμανία και τα μηνύματα που είχε στείλει σ’ ό,τι αφορά την ενεργότερη εμπλοκή του Βερολίνου αλλά και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, πληροφορίες φέρουν τον Νίκο Κοτζιά να έρχεται στη Λευκωσία μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ολοκλήρωση των επαφών του στο Ισραήλ. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή.
Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Χριστοδουλίδη-Κοτζιά στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για τις επαφές που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Τζέιν Χολ Λουτ.
Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται σε όλα τα επίπεδα ενόψει και των επαφών που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των διαβουλεύσεων της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τα εμπλεκόμενα μέλη και των επικείμενων διεργασιών και επαφών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει τη Δευτέρα στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα συζητηθεί επίσης το θέμα της επόμενης Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε επίπεδο αρχηγών κρατών, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.