13/9/18

Αντίδραση Ουγγαρίας: Μικροπρεπής εκδίκηση η απόφαση του ΕΚ

Για «μικροπρεπή εκδίκηση» σε βάρος της Ουγγαρίας έκανε λόγο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, στον απόηχο της απόφασης την Τετάρτη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.
Ο Σιγιάρτο δήλωσε, επίσης, ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης» δήλωσε ο Σιγιάρτο.

«Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες» πρόσθεσε.
Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την Ουγγαρία, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση λόγω σοβαρής απειλής του κράτους δικαίου της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος-μέλος.
Σημειώνεται πως η διαδικασία που ορίζει το άρθρο 7, για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών, εισήχθη με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997 και δεν έχει τεθεί έκτοτε σε ισχύ. Το άρθρο 7 συμπεριλαμβάνει δύο μηχανισμούς που αφορούν είτε προληπτικά μέτρα είτε κυρώσεις, σε περίπτωση που έχει επιτευχθεί παραβίαση ευρωπαϊκών αρχών.
Δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες κυρώσεις για το κράτος-μέλος που προβαίνει σε παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ωστόσο αυτές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.
Πηγή: in.gr

4 σχόλια:

  1. Σαν να ήταν χθες...

    Τέλη Οκτωβρίου του 1956 οι φοιτητές στην Βουδαπέστη ξεσηκώνονται και "πλημμυρίζουν" τους δρόμους της Ουγγρικής πρωτεύουσας. Μπροστά σε αυτό που συνέβαινε και όλο και περισσότερο διογκωνόταν η τότε κομμουνιστική νομενκλατούρα επειδή δεν της άρεσε η ανυπακοή και μπροστά στον κίνδυνο το σύμφωνο της Βαρσοβίας να χάσει έναν εταίρο επισήμως δήλωνε και κατέληγε με τα εξής:

    [...]η ύποπτη κινητοποίηση των φοιτητών και εργατών είναι «φασιστικό κίνημα, και ενέργεια κατά της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και της εξουσίας της εργατικής τάξης»[...]

    Νοέμβριος 1956. Το κίνημα στην Βουδαπέστη καταπνίγεται κάτω από τις ερπύστριες των Σοβιετικών τανκς...

    Νοέμβριος 2018. Η νομενκλατούρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρεμβαίνοντας συμφώνησε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα και τη διαφθορά. Και συνεχίζει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ευτυχώς που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει κάτω από τις άμεσες προσταγές του τανκς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αντίδραση της ΕΕ ήρθε πολύ καθυστερημένα. Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και καμία χώρα δεν επιτρέπεται να έχει νόμους που παραβιάζουν ή το ευρωπαϊκό ή το διεθνές δίκαιο. Για να γίνει μια χώρα μέλος της ΕΕ θα πρέπει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να έχει δημοκρατικούς θεσμούς και να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για αυτόν τον λόγο η Τουρκία δεν θα μπει στην ΕΕ ποτέ, επειδή δεν είναι κράτος δικαίου. Η Πολωνία και η Ουγγαρία επίσης παραβιάζουν κανόνες δικαίου και πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις που μάλιστα έχουν καθυστερήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως πχ.τα ...ανθρωπινα δικαιωματα των Ελληνων πολιτων με τα μνημονια...και την στοργη της Ενωσης ...γιαυτα...Ειναι η περιφημη στοργη του θανατου...απο 100 μεριες θανατο...και μια αφορητη συμπονια για Αφροαραβικα θυματα της κακιας μοιρας ...της απονης...και της μαγγουφας...που τα τερατα των Ουγγρων...βασανιζουν οπως οι προγονοι της ενωσης στο ...Μπουχενβαλτ... Στην Ενωση ολα καθε πρωι ξεκινουν με χορωδιες που ψαλουν ..." ωσανα εν τη ενωσει"....των Ευαγγελιων....των γεγραμμενων...( και καλα κανει ο παθων Ελληνας που ταχει...γραμμενα ...)....ισως κι ο Ουγγρος...ισως κι ο Πολωνος...ισως κι ο Ιταλος....ισως κι ο Αυστριακος......κλπ...για να μεινει τελικα ο μονος ενας...ο κατωθι....ο Γερμανος του ...Μπουχενβαλτ.....ο ανθρωπιστης....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.