17/9/18

Απαραίτητη η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα

  Λούκας Πάρπας 
Οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης και Αννίτα Δημητρίου, κατέθεσαν πρόταση στη Βουλή για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το σοβαρό, όπως το χαρακτηρίζουν, θέμα της αναγκαιότητας για ακτοπλοϊκή Σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αιτιολογώντας την πρότασή τους, επεσήμαναν ότι η Κύπρος είναι το ανατολικότερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετημένη σε ένα κομβικό γεωγραφικά σταυροδρόμι, δίπλα στο ασταθές περιβάλλον της Μέσης Ανατολής.
Ο μόνος όμως τρόπος μεταφοράς των Κυπρίων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπως υπογραμμίζουν, είναι με το αεροπλάνο. «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός πέραν της αεροπορικής σύνδεσης. Γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε πως είναι αδιανόητο μια νησιωτική χώρα, πλήρες μέλος της ΕΕ, να μην συνδέεται διά θαλάσσης με την ΕΕ» τόνισαν.
Όπως υποστηρίζουν, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα, θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη στους Κύπριους πολίτες αλλά και στους ξένους που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Κύπρο, προσφέροντάς τους ένα επιπρόσθετο εναλλακτικό τρόπο διακίνησης. «Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα χρειάζεται να καταστεί αναπόσπαστο μέρος και των θαλάσσιων ευρωπαϊκών οδών.
Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν εκ νέου όλες οι δυνατότητες που προσφέρονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, με βάση το επικαιροποιημένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της ΕΕ που μπορεί να αιτιολογήσει ευρωπαϊκή χρηματοδοτική ενίσχυση. Παράλληλα θα πρέπει να αξιολογηθούν οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των τριμερών συναντήσεων Κύπρου – Ελλάδας με γειτονικές χώρες και να αναζητηθούν διακρατικές και επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις», υποδεικνύουν οι δύο βουλευτές.
Με βάση αυτούς τους άξονες, οι δύο βουλευτές υπέδειξαν ότι χρειάζεται να εκπονηθεί μια ευρύτερη επικαιροποιημένη στρατηγική στόχευση που να καλύψει τόσο τις ανάγκες σημαντικής μερίδας πολιτών όσο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.