23/9/18

Η Κύπρος μπορεί να 'ναι κερδισμένη

  Λευτέρης Χριστοφόρου*  
Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κατάσταση στην ΕΕ και το Μέλλον της ΕΕ, μπορώ να ισχυριστώ ότι ήταν και σημαντική και ιστορική. Η Ομιλία τόσο του Προέδρου της ΕΕ κ. Juncker , όσο και οι τοποθετήσεις των αρχηγών των ομάδων και ευρωβουλευτών κατέδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων επιδιώκει μια Ευρώπη της Ειρήνης, της Σταθερότητας, της Προόδου, της Ευημερίας. Κόντρα στις μειοψηφούσες φωνές του αντευρωπαϊσμού, της καταστροφολογίας, της άρνησης και της ισοπέδωσης.
Προσωπικά υιοθετώ και υπερασπίζομαι το Ευρωπαϊκό Όραμα , τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες, την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι και η χειρότερη ΕΕ νάναι, που ασφαλώς δεν είναι, είναι καλύτερη από το να μην υπάρχει ΕΕ.
Φανταστήκατε έστω και για μία μέρα την Κύπρο μας ή την Ελλάδα μας νάναι εκτός ΕΕ; Θάναι "σαν καλαμιές στον κάμπο", χωρίς ισχύ, χωρίς δυνατότητες, χωρίς προοπτική, εύκολος στόχος για τον οποιονδήποτε.
Η ισχύς και οι δυνατότητες των Μικρών Χωρών εντός ΕΕ πολλαπλασιάζονται, το ίδιο και η οικονομική ισχύς και οι δυνατότητές τους  εντός Ευρωζώνης.
Φανταστήκατε να 'χαμε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα εκτός από το Ευρώ, σήμερα. Πόσο θα άντεχε στους οικονομικούς κλυδωνισμούς και τη σύγχρονη κερδοσκοπία των αγορών, η λίρα , η δραχμή ή το οιονδήποτε εθνικό νόμισμα
Η Μεγάλη Βρετανία, που είναι μία από τις τρεις υπερδυνάμεις της ΕΕ αποφάσισε το Brexit και ήδη άρχισε να ταρακουνιέται και να σείεται συνθέμελα από τις επερχόμενες συνέπειες της εξόδου από την ΕΕ. Ήδη οι Βρετανοί κάνουν δεύτερες σκέψεις συναισθανόμενοι τις απροσμέτρητες απώλειες της εξόδου από την ΕΕ .
Φανταστήκατε, λοιπόν, τι θα επισυμβεί σε μία μικρή χώρα όταν βρεθεί εκτός ΕΕ, όταν η ίδια η υπερδύναμη , Μεγάλη Βρετανία, πραγματικά βρίσκεται σε τρομερά διλήμματα και αδιέξοδα.
Εμείς, πραγματικά, πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζουμε τη ΕΕ κι είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η Ευρώπη έχει και Μέλλον και Προοπτική.
Συμφωνούμε απόλυτα με το Πρόεδρο της ΕΕ  και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τη θέση του όπως εκφράστηκε ότι θέλουμε μία Ισχυρή Ευρώπη.
Επειδή πιστεύουμε σε αυτή την ορθή θέση οφείλουμε να καταθέσουμε τις ξεκάθαρες απόψεις μας.
Πιστεύω όμως ότι η ισχύς  κι η αξιοπιστία της ΕΕ κρίνεται από τη δυνατότητα της ΕΕ να διασφαλίζει τη κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας μέλους. Χώρα που αδυνατεί να προασπιστεί την κυριαρχία της δεν είναι ισχυρή, πόσο μάλλον η ΕΕ.
Κρίνεται η ισχύς της ΕΕ από τη θέληση της να προασπίζεται ασυμβίβαστα αρχές και αξίες.
Εμείς στηρίζουμε τη θέση ότι ισχυρή Ευρώπη δεν νοείται χωρίς πολιτική και στρατιωτική ισχύ. Χωρίς Ενιαία Αμυντική Πολιτική και Ευρωπαϊκό Στρατό για να μπορεί να διαφυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ καθώς και τη κυριαρχία των χωρών μελών. Μας χαροποιεί η δεδηλωμένη πρόθεση της ΕΕ να ισχυροποιηθεί στρατιωτικά, που τούτο θα σημαίνει διασφάλιση εξωτερικών συνόρων και της κυριαρχίας των χωρών μελών.
Η θέση του Προέδρου της ΕΕ ότι θα αυξήσουμε τους συνοριοφύλακες της ΕΕ σε 10.000, με σκοπό να διασφαλίζουμε τα εξωτερικά μας σύνορα , μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Μειώνεται η αξιοπιστία μας όταν η ΕΕ κάνει εκπτώσεις σε χώρες υπό ένταξη , όπως τη Τουρκία, που ενώ περιφρονεί και παραβιάζει κάθε αξία  και κάθε αρχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να την χρηματοδοτούμε με προενταξιακή βοήθεια και να μην της επιβάλλουμε καμία κύρωση.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ να υψώσει τη φωνή της προς τη Τουρκία και να της πει ξεκάθαρα ότι εάν συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας και συνεχίζει τις απειλές για τα Ενεργειακά της Κύπρου, θάχει άμεσα επιπτώσεις από την ΕΕ. Αυτό θα δείξει ότι η ΕΕ είναι ισχυρή και δεν υποκύπτει σε πιέσεις κι εκβιασμούς.
Αναμφισβήτητα θεωρώ σημαντικό το έργο της ΕΕ, στην οικονομία με το Juncker Plan καθώς και με τους Ρυθμούς Ανάπτυξης και με τη Μείωση της Ανεργίας
Πράγματι θέλουμε μία Ευρώπη της εργασίας, της ευημερίας και της ανάπτυξης, καθώς και μία Ευρώπη ισχυρή, αρχών, αξιών που θα προασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών της.
*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. - Ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.