29/6/09

Τουρκία: Πληθαίνουν οι φωνές για παραπομπή πραξικοπηματιών του 1980

Το κτίριο της Τουρκικής Βουλής
Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Κοκσάλ Τοπτάν τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του συντάγματος που θα επέτρεπε την παραπομπή σε δίκη των πρωτεργατών του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980.

«Ένα τέτοιο άρθρο δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο σύνταγμα και είναι καλό να το καταργήσουμε», είπε ο Κοκσάλ στους δημοσιογράφους. «Το άρθρο δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο σύνταγμα», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή, που έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες δηλώσεις Τούρκων πολιτικών υπέρ της παραπομπής των πραξικοπηματιών, υπογραμμίζει, σύμφωνα με τους αναλυτές, τη μείωση της επιρροής των στρατηγών στην Τουρκία, υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την περασμένη εβδομάδα, μέλη του κυβερνώντος Κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (AKP) και του Ρεπουμπλικανικού και Λαϊκού Κόμματος (CHP) που παραδοσιακά ευθυγραμμίζεται με τους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, πραγματοποίησαν συνομιλίες με στόχο την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου το οποίο απαγορεύει την παραπομπή των πραξικοπηματιών στη δικαιοσύνη.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μία τέτοια συζήτηση θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια στην Τουρκία, όπου οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν τέσσερις κυβερνήσεις μέσα σε 50 χρόνια και θεωρούνται θεματοφύλακες των αρχών της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.