28/6/09

Αγκυρα: Αρνούμεθα να γίνουμε καταυλισμός για πρόσφυγες


Τούρκος υπουργός στην «Κ»: Δεν θα εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής
Η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών από την Ελλάδα, όσο αρνούνται να υπογράψουν αντίστοιχες συμφωνίες το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και οι άλλες χώρες της αρχικής τους προέλευσης. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα ο Τούρκος επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας κ. Εγκεμέν Μπαγίς. «Αρνούμεθα να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου», τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ», καλώντας τους Ελληνες πολιτικούς να αναλογισθούν «αν μας θέλουν πλήρες μέλος της Ε.Ε. ή μία χώρα με δυσκολίες που μπορεί να τις μεταδώσει στην ευρύτερη περιοχή»…

Αποκαλυπτικές όμως των προθέσεων της Αγκυρας είναι και άλλες απαντήσεις του Τούρκου αξιωματούχου. Ο κ. Μπαγίς χαρακτηρίζει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης «εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας», το οποίο συνδέεει μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς με τη μειονότητα στη Θράκη. Επίσης, αναφέρει ότι η Αγκυρα θα ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, μόνον όταν εμπορικά πλοία της Ε.Ε. «δέσουν» για πρώτη φορά στα Κατεχόμενα.


Δεν θα γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων
Ο Εγκεμέν Μπαγίς μιλάει για τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας
και τις σχέσεις με Ελλάδα
Συνέντευξη στον Φιλιο Σταγκο

Για την «ασθένεια» που κράτησε τον Ταγίπ Ερντογάν μακριά από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς δεν έχει σχόλια. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Η «αιχμή» του κατά της Αθήνας, ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης «δεν λύνεται με δηλώσεις στα ΜΜΕ ούτε με κατηγορίες κατά των γειτόνων μας», ίσως να εξηγεί καλύτερα τη ματαίωση της πρωθυπουργικής επίσκεψης. Οσο για την ουσία της υπόθεσης, το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής των λαθρομεταναστών θα παραμείνει κενό γράμμα έως ότου η Ε.Ε. καταλήξει σε συμφωνία με τις χώρες προέλευσής τους. Πριν αναλάβει τα ηνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ο Μπαγίς υπήρξε σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του κ. Ερντογάν. Αμερικανοσπουδαγμένος, πρόεδρος σε πολύ νεαρή ηλικία της τουρκικής ομογένειας των ΗΠΑ, «προστάτης» των τεχνών στην Κωνσταντινούπολη (όπου εκλέγεται από το 2002) και «φίλος» της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο 39χρονος Μπαγίς έχει, μέχρι στιγμής, μια διαδρομή βγαλμένη από εγχειρίδιο σύγχρονης πολιτικής επικοινωνίας. Ο πιο «Αμερικανός» από τα στελέχη του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας απαντάει για το παρόν και το μέλλον των σχέσεων της χώρας του με την Ευρώπη.

- Στην Ε.Ε. επικρατεί μια κόπωση απέναντι στη διεύρυνση. Δεν υπάρχει όμως και κόπωση για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία;

- Οχι ακριβώς. Από το ξεκίνημα του 2009 δημοσιεύσαμε το 400σέλιδο πρόγραμμά μας. Ξεκινήσαμε τις εκπομπές στην κουρδική γλώσσα από την κρατική τηλεόραση, επιστρέψαμε στον Ναζίμ Χικμέτ την τουρκική υπηκοότητα (σ.σ. 58 χρόνια μετά την αφαίρεσή της και 46 από τον θάνατο του Τούρκου ποιητή), θεσπίσαμε την αργία της Πρωτομαγιάς, συστήσαμε ειδική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για την ισότητα ανδρών - γυναικών και πολλά άλλα. Είναι πολλά για ένα κόμμα που πριν από ένα χρόνο αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να κλείσει με δικαστική απόφαση.

- Η ένταξη της Τουρκίας υπήρξε κεντρικό ζήτημα στις πρόσφατες ευρωεκλογές σε αρκετές χώρες. Κατανοείτε τους φόβους τους;

- Ενας από τους ομολόγους μου από ιδρυτική χώρα-μέλος της Ε.Ε. μού είπε ότι «αν γίνετε πλήρες μέλος θα έχετε περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, και αυτό είναι δύσκολο να το δεχτούμε». Του απάντησα «τι προτείνετε, ένα Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στην Ε.Ε.;» κι εκείνος μου είπε «όχι, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας καθυστερήσουμε όσο μπορούμε.» Αν όμως δείτε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα 20 - 30 χρόνια, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τη γήρανση του εργατικού δυναμικού, τις κλιματικές αλλαγές, τις ενεργειακές κρίσεις, θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με την εμπλοκή της Τουρκίας.

- Εμπλοκή δεν σημαίνει απαραίτητα και πλήρη ένταξη.

- Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη. ΄Η θα γίνουμε πλήρες μέλος ή τίποτα. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή η ιστορία της προνομιακής συνεργασίας δεν υπάρχει πουθενά στο κοινοτικό κεκτημένο. Εμείς θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και τότε μπορεί να επιλέξουμε να μη γίνουμε μέλος ή μπορούν να επιλέξουν να μην μας κάνουν μέλος. Αλλά αυτή η απόφαση δεν θα ληφθεί τώρα. Την ημέρα που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα είναι μια πολύ διαφορετική χώρα και η Ε.Ε. μια πολύ διαφορετική ένωση.

- Πάνω από 5 εκατομμύρια Τούρκοι νόμιμοι μετανάστες ζουν στην Ε.Ε., αλλά η Τουρκία δεν συνεργάζεται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

- Δεν πρόκειται για Τούρκους πολίτες, αλλά για πολίτες τρίτων χωρών, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ. Δυσκολευόμαστε να υπογράψουμε συμφωνίες με αυτές τις χώρες και γι' αυτό δεν υπογράφουμε συμφωνία με την Ε.Ε.

- Γι' αυτό δεν εφαρμόζετε το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής του 2001;

- Βεβαίως. Θα υπογράψουμε συμφωνία (σ.σ. με την Ε.Ε.) εφόσον οι χώρες καταγωγής αυτών των μεταναστών δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους. Αρνούμαστε να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου. Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού με τη διεθνή κοινότητα. Οχι με δηλώσεις στα ΜΜΕ και όχι κατηγορώντας τους γείτονές μας. Νομίζω ότι οι Ελληνες πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν το δυναμικό της Τουρκίας. Θέλουν για γείτονα, ένα πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή μία χώρα με δυσκολίες που είναι σε θέση να μεταδώσει τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή;

- Δηλώσατε πρόσφατα ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

- Πιστεύω ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να λειτουργήσει προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι Τούρκοι πολίτες. Η ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας αποτελείται από Τούρκους πολίτες που πληρώνουν φόρους, υπηρετούν στον στρατό μας και συνεισφέρουν σε αυτήν τη χώρα. Αν έχουν θρησκευτικές ανάγκες και χρειάζονται ιερείς να τους καθοδηγούν σε μια πιο ευτυχή ζωή, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να εκπαιδεύσουν αυτούς τους ιερείς. Είναι εσωτερικό μας πρόβλημα. Και τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης είναι εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει ταυτόχρονα και αυτή να σκύψει σε αυτά τα προβλήματα και να δώσει λύσεις για τους ιερωμένους, τις αργίες, για την ηγεσία και τις οργανώσεις της μειονότητας.

- Επιμένετε στην αμοιβαιότητα ή θα ανακοινώσετε κάποια απόφαση για τη Χάλκη;

- Η αμοιβαιότητα δεν είναι υποχρεωτική. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε να λύσουμε τα εσωτερικά προβλήματά μας και να το πράξουμε ταυτόχρονα.

- Πιστεύετε ότι η ιστορική αλήθεια που βασίζεται σε στοιχεία πρέπει να αποτελεί εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής;

- Θεωρώ ότι ως πολιτικοί πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο και όχι το χθες. Το χθες είναι δουλειά των ιστορικών.

Το σχέδιο Ανάν ήταν δίκαιο

- Σε μία πρόσφατη δήλωσή σας επιχειρήσατε να αποδραματοποιήσετε το ενδεχόμενο άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία. Τι εννοούσατε ακριβώς;

- Προσπάθησα να εξηγήσω πως το γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος κάνει εμπόριο με την Ταϊβάν δεν σημαίνει ότι την αναγνωρίζουν ως κράτος. Οταν, την 26η Απριλίου του 2004, η Ε.Ε. αποφάσιζε να θέσει τέρμα στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, δεν σήμαινε ότι αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου». Και αν η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια της στα ελληνοκυπριακά πλοία δεν θα σημαίνει ότι αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως κυρίαρχη χώρα σε ολόκληρο το νησί. Μπορούμε να κινηθούμε ταυτόχρονα. Τα ευρωπαϊκά κράτη να αρχίσουν το εμπόριο με τη Βόρεια Κύπρο και η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της. Και πιστεύω ότι το πρώτο ελληνοκυπριακό καράβι που θα δέσει σε τουρκικό λιμάνι πρέπει να φορτώσει πορτοκάλια από τη Β. Κύπρο και να τα μεταφέρει όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Αθήνα, την Ολλανδία, τη Γαλλία κ.λπ. Αναφορικά με την επίλυση του πολιτικού ζητήματος, το σχέδιο Ανάν δεν ήταν τέλειο, αλλά το υποστηρίξαμε γιατί ήταν δίκαιο. Και αν οι δύο Κύπριοι ηγέτες μπορούν να συντάξουν ένα δίκαιο σχέδιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές, θα το στηρίξουμε. Είναι καιρός να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να εστιάσουμε στα κοινά μας συμφέροντα.

- Το 2010 η Κωνσταντινούπολη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Νομίζετε ότι ήρθε καιρός να συμφιλιωθεί και με το παρελθόν της προ του 1453;

- Η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και τώρα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δεν μπορώ να σκεφτώ την Ε.Ε. δίχως την Κωνσταντινούπολη.



14 σχόλια:

  1. >Αρνούμεθα να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου»,<

    >Αν όμως δείτε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα 20 - 30 χρόνια, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα,
    τη γήρανση του εργατικού δυναμικού,
    τις κλιματικές αλλαγές, τις ενεργειακές κρίσεις, θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με την εμπλοκή της Τουρκίας.<


    >Το 2010 η Κωνσταντινούπολη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης<

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Χριστιανοι που ζουν στην Τουρκια ειναι Τουρκοι πολιτες και οι μουσουλμανοι της Θρακης ειναι Τουρκικη μειονοτητα... Οπως τους συμφερουν τα αναφερουν ολα. Με τι λαμογια τυχαμε να ειμαστε γειτονες Θεε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου δεν φταίνε τα λαμόγια οι γείτονες αλλά τα λαμόγια οι δικοί μας πολιτικάντηδες που τους αφήνουν να σαλιαρίζουν έτσι αλλά πιο πολύ φταίμε εμείς που έχουμε τέτοιους πολιτικάντηδες πάνω απο τα κεφάλια μας.
    Δεν αντιδρούμε καθόλου,βλέπουμε πεντακάθαρα πως όλα είναι συμφωνημένα απο αυτά που κάνουν,τα ξέρουμε πρίν τα κάνουν πάραυτα δεν κάνουμε τίποτα απολύτως.
    Γιατί;
    Ποτέ δεν θα μπορέσω να καταλάβω για πιο λόγο κοιμόμαστε έτσι.Ενώ βλέπουμε τί ξημερώνει για εμάς τους ανεχόμαστε.ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ δεν είναι;
    Μα να μη σκεφτόμαστε ούτε αυτά που τα ίδια μας τα παιδιά θα πληρώσουν;Καρφάκι δεν μας καίγετε πιά;Πότε θα κάνουμε κάτι;Όταν ανοίξουν τα σπίτια μας και μπούνε μέσα οι εφιάλτες;Τότε θα είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρνείστε να γίνεται καταυλισμός προσφύγων; Και να γίνουμε εμείς; Α, που να γίνετε πρόσφυγες όλοι σας, σφαγείς εξανδραποδιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἡ Εὐρώπη ὑπογεννητικότητα καὶ ἰδίως ἐμεῖς (1,3 εἶναι ὁ σχετικὸς δείκτης), ἡ Τουρκία 90 ἐκατομύρια καὶ τὸ 50% κάτω τῶν 25 ἐτῶν.
    Κάτι ξέρει ἡ Τουρκία ποὺ δὲν θέλει νὰ γίνη καταυλισμὸς προσφύγων καὶ γράφει τὴν συμφωνία ἐπανεισδοχῆς τοῦ 2001 μὲ τὴν Ἑλλάδα στὰ παλιά της τὰ παπούτσια, ἂς τηροῦμε καὶ ἐμεῖς ἀναλόγως τὶς συμφωνίες μὲ αὐτούς, δηλαδὴ ὅταν μᾶς συμφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νά γίνη καταυλισμός προσφύγων ή Ευρώπη.Νά τούς στείλουμε ΟΛΟΥΣ(στό ύπουλο)στήν Βόρειο Ευρώπη,γιά νά τελειώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλα αυτά κύριε Μπαγκίς λύνονται με ένα πόλεμο μέχρι εσχάτων… Και το λαθρομεταναστευτικό και οι ευρωπαϊκές προοπτικές σας. Αν δεν καταλάβετε ότι μόνο με τις πιέσεις δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα περισσότερο παρά μόνο την απαξίωση των «λογικών» εντός της Ελλάδας το μέλλον που μας μένει και σε σας και σε μας είναι ο πόλεμος. Αλλά ένας πόλεμος με αιτίες βαθιές και προαιώνιες. Σκεφτείτε τους πληθυσμούς σας που ζουν στην Ευρωπαϊκή Τουρκία. Είναι κρίμα να καταστραφούν εκατομμύρια ζωές γιατί αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα είναι τα χαμηλής έντασης επεισόδια του Κουρδιστάν αλλά μια μεγάλη αρματομαχία στην Ανατολική Θράκη και μια τεράστια αερομαχία πάνω απ’ το Αιγαίο και την Δυτική Τουρκία. Εσείς έχετε απεριόριστες επιλογές για την ειρήνη. Οι επιλογές σας είναι απλά να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να συνεργαστείτε. Σε εμάς δεν αφήνεται περιθώρια και αυτό είναι κακός σύμβουλος για εμάς. Όσο και αν η προπαγάνδα σας προσπαθεί να μας εμπεδώσει την ψυχολογία του αδυνάτου ξέρετε και ξέρουμε πως δεν είναι έτσι και το χειρότερο για σας είναι πως δεν κατανοείται ότι η πίεση που ασκείτε έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής αντίδρασης και σύντομα όταν θα υπάρξει εσωτερική αντίδραση στην Ελλάδα δεν θα μπορείτε να στηριχτείτε ούτε σε εσωτερικούς αλλά ούτε και σε εξωτερικούς φίλους σας. Καταλάβετε κάτι κύριε Μπαγκίς εμείς είμαστε ήδη μέλη της οικονομικής ένωσης και οι όποιες οικονομικές απώλειες ενός πολέμου θα καλυφθούν από την Ένωση είτε έτσι είτε αλλιώς εσείς είστε υποψήφιοι προς ένταξη και αν τώρα υπάρχουν αμφιβολίες και προβλήματα μετά από μιας πλήρους κλίμακας σύρραξη που θα μπορείτε να ακουμπήσετε; Μάλλον πουθενά. Ξανασκεφτείτε το και σκεφτείτε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αν είναι να καταστρέψετε το κράτος μας με ασύμμετρους τρόπους θα καταστραφεί και το δικό σας με πολεμικά μέσα γιατί απλούστατα δεν μπορείτε να το προστατεύσετε κύριε Μπαγκίς.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ Εγκεμέν (=ηγεμών, παρακαλώ) ,όσα προβλήματα θα λύσει η είσοδος της Τουρκίας, άλλα τόσα θα δημιουργήσει.Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε αρκετά υψηλό μορφωτικό επίπεδο,μην υποτιμάς τη νοημοσύνη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αμάν βρε Ελευθέριε!! Δεν τους λυπάσαι εκεί στην Αθήνα; Ουρά στο Ωνάσειο και στο Χερφιλντ θα κάνει η άρχουσα τάξη μας από τις καρδιακές προσβολές που θα πάθει με τα γραφόμενά σου...:) Δεν τα αντέχει αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα χειροτερα δεν εχουν ερθει ακομα

    Να δειτε οτι στο τελος θα στειλουμε στρατο να υπερασπιστει τα τουρκικα συνορα απο Αβγανους λαθρομεναναστες...


    Να δειτε οτι στο τελος θα μας πουνε και....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπάκις.

    ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ


    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για τους εξωτερικούς και εσωτερικούς Μπαγκίδες.
    ΔΕΙΞΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ.
    Ακούστε ΑΣΜΑ:

    http://www.youtube.com/watch?v=0QNdz89oVvc&feature=related

    Γερά αδέλφια.
    Εμείς Εδώ είμαστε.


    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά λέει ο Μπαγκίς για τη χώρα,αυτό φυσικά δυσκολεύει πολύ την δική μας,αλλά προτιμώ να δώσω λεφτά για να ξαναγυρίσουν πίσω παρά να μας φάει το Ισλάμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι θα λέγατε σαν αρχή για να μη μας φάει το ΙΣλάμ αντί να παίρνουμε στην δουλειά μας τους μετανάστες να παίρνουμε Ελληνες....
    Και τα παιδιά που δεν έχουν δουλειές αντί να στοιβάζονται με λεφτά του μπαμπά και της μαμάς σαν απλωμένες σταφίδες στις cafeteries να πάνε να κάνουν κάποιες απο αυτές τις δουλειές ...Εμείς δεν θα εξισλαμιστούμε μόνο λόγο λαθρομετανάστευσης αλλά επειδή τους ταίζουμε κιόλας...Οι ξένοι έρχονται εδώ και μένουν γιατι με τον όποιο τρόπο διασφαλίζουν το ψωμί άλλωστε ήδη γνωρίζουν από τα λίγα ώστε αυ΄τα που έχουν εδώ να είναι πολλά ..
    Αν ξεκινήσει ο ίδιος ο λαός και αντί, λεω εγώ τώρα , για πακιστανούς ΄προσλαμβάνει στους κήπους τους Ελληνες και ταυτόχρονα οι Ελληνες δεν ζητάνε σε μια μέρα να βγάλουν ένα μηνιάτικο και τέλος τα παιδιά που δεν έχουν δουλειά πάνε σε τέτοιεσ δουλειές , ξέρετε πόσο γρήγορα θα αρχίσει το κύμα προς τα έξω ...Ολα αυτά βέβαια πάντα σε συνδυασμό με την αστυνομία και την καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων δια θαλάσσης.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.