Να επανασυνδέσει εμμέσως το θέμα της επαναλειτουργίας τη Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης επιχείρησε εκ νέου η Τουρκία δια στόματος του διαπραγματευτή της για την ένταξη στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.
Ο Τούρκος αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες πότε η χώρα του προτίθεται να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής επανέλαβε πως «η τουρκική κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα». Υποστήριξε δε, ότι στη χώρα του οι ορθόδοξοι πολίτες ελληνικής καταγωγής έχουν ίσα δικαιώματα με τους Τούρκους πολίτες και πως η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανάγκες τους.Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως, «παράλληλα με τις δικές μας προσπάθειες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες τις ‘τουρκικής μειονότητας’ της Δυτικής Θράκης» και κατέληξε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν ταυτόχρονες δράσεις και να επιδείξουν κοινό πνεύμα καλής θέλησης».
Ο Τούρκος διαπραγματευτής και υπουργός προεδρίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου η Αγκυρα συμφώνησε με την τσεχική προεδρία της ΕΕ να ανοίξει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το θεματικό κεφάλαιο που αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση.
Newsroom ΔΟΛ
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
30/6/09
Με τη μειονότητα στη Θράκη επιμένει να συνδέει η Αγκυρα την επαναλειτουργία της Χάλκης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Είναι εντελώς ασύνδετα τα θέματα των ελλήνων πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος με ένα εσωτερικό θέμα της Τουρκίας όπως η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Η επαναλειτουργία ή μη της σχολής είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας που άπτεται των δικαιωμάτων θρησκευτικής έκφρασης στην χώρα αυτή. Φυσικά εξ αυτού προκύπτει και το ενδιαφέρον όλων των χριστιανικών δογμάτων για το επίπεδο των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία. Αλλά τίποτα άλλο πέραν αυτού. Εξ άλλου αν περιμένουν ανταλλάγματα απλά μπορούν να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία της σχολής και να μην αναγνωρίσουν το Πατριαρχείο σαν οικουμενικό αλλά να το έχουν σαν πατριαρχείο των Ρωμιών της Πόλης υπό τον νομάρχη Κωνσταντινούπολης… Αλλά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας υποδείξουν οι φίλτατοι τούρκοι που βρίσκονται οι Ρωμιοί της Πόλης… Το Πατριαρχείο θα λειτουργεί έτσι και αλλιώς και ο ιστορικός του τίτλος θα υπάρχει τελώντας υπό διωγμό από το επίσημο τουρκικό κράτος. Η χριστιανική εκκλησία επέζησε διωγμών. Οι διώκτες της όμως;-
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλευθέριος Β.