29/6/09

Μετά το Λιμνίτη τα Κόκκινα

Ο χρόνος που απαιτείται για να διανύσει κάποιος την απόσταση από την Πόλη Χρυσοχούς στη Λευκωσία θα περιοριστεί κατά μία ώρα, στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για διάνοιξη και του οδοφράγματος των Κοκκίνων.

Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης δήλωσε στη «Σ» ότι η διεκδίκηση των κατοίκων της περιοχής, για άρση της απομόνωσης της περιοχής Τηλλυρίας, δε ν σταματά με την απόφαση για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη. «Η απομόνωση του Πύργου -επισημαίνει- δεν είναι μόνο προς την πλευρά της Λευκωσίας όπου μεσολαβεί ο Λιμνίτης, το Ξερό, η Πεντάγεια κι η Μόρφου. Συνεχίζεται και προς νότο όπου μεσολαβεί ο θύλακας των Κοκκίνων. Για τους αναγνώστες μας που έχουν χάσει την επαφή με την περιοχή ή για κάποιους νεότερους που δεν την είχαν γνωρίσει ποτέ, παρουσιάζουμε την αλλαγή η οποία μπορεί να επέλθει. Σε περίπτωση που μαζί με το οδόφραγμα Λιμνίτη - Πύργου ανοίξει και το οδόφραγμα των Κοκκίνων που χωρίζει τον Πύργο από τον Παχύαμμο, τότε ο χρόνος πρόσβασης των κατοίκων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς προς την πρωτεύουσα μειώνεται κατά μία ώρα. Αντί, δηλαδή, να χρειάζεται κάποιος δυόμισι ώρες να πάει στην Πόλη Χρυσοχούς μέσω Λεμεσού και Πάφου, θα χρειάζεται μόνο μία ώρα και είκοσι λεπτά. Αναλυτικότερα, για να γίνεται και πιο κατανοητό. Από τη Λευκωσία φτάνει κάποιος στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, εισέρχεται στα κατεχόμενα και μέσω Μόρφου, Καζιβερών, Πεντάγειας, Ξερού και Λιμνίτη φθάνει στον Πύργο σε 45 λεπτά έως μια ώρα. Ακολούθως μέσω Κοκκίνων πηγαίνει στον Παχύαμμο σε 10 λεπτά. Μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς απαιτείται χρόνος από 20 λεπτά μέχρι μισή ώρα. Στη χρονική αποτίμηση της διαδρομής δεν λογίζονται οι καθυστερήσεις στα οδοφράγματα οι οποίες, αν είναι ανάλογες των οδοφραγμάτων που ήδη λειτουργούν, θα είναι ελάχιστος χρόνος και αναλόγως διερχομένων.


Ευχάριστη διαδρομή
Το σύνολο της διαδρομής είναι αρκούντως ελκυστικό. Η θάλασσα ζώνει την Πεντάγεια και το Ξερό και όταν ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει από τον Ποταμό του Κάμπου, το μάτι χάνεται στο καταγάλανο της ακτής. Κάπου εκεί υπάρχει τουρκική ναυτική βάση και αυτοί που κάνουν χρήση τη διαδρομή καλό είναι να προσέχουν, γιατί οι Τούρκοι αντιδρούν έντονα στην παρουσία Ελληνοκυπρίων σε περιοχές που θεωρούν ύψιστης στρατηγικής σημασίας. Οι τουρκοκυπριακές ταβέρνες κατά μήκος της διαδρομής μέχρι και το Λιμνίτη έχουν καλή θέα αλλά το ψάρι που σερβίρουν δεν είναι και τόσο καλό. Οι τιμές για τους Ελληνοκυπρίους είναι πάντα φουσκωμένες. Καλύτερη αντιμετώπιση υπάρχει στο Λιμνίτη, το χωριό με τους Λινοπάμπακους που προσχώρησαν σε παλαιότερα χρόνια στον ισλαμισμό. Ο Λιμνίτης είναι αλήθεια ότι εκπέμπει φιλελληνικές φωνές, τον καταστρέφει όμως η πυκνή παρουσία εποίκων. Στο χωριό καλλιεργείται σε σημαντικές εκτάσεις κολοκάσι, φράουλες, λουβί, πατάτες και καρπούζια. Ο Λιμνίτης είναι ένας από τους αγαπημένους χώρους των τωρινών κατοίκων των κατεχομένων για τουρισμό μιας μόνο μέρας. Πηγαίνουν, κολυμπούν, τρώνε το μεσημέρι στις ταβέρνες της ακτής κοντά στην πέτρα του Λιμνίτη και το απόγευμα επιστρέφουν στη Λευκωσία , την Αμμόχωστο και την Κερύνεια. Οι κάτοικοι Λιμνίτη μιλούν αρκετά καλά Ελληνικά και οι φυσιογνωμίες τους δεν μοιάζουν τουρκικές.


Απομόνωση σαράντα πέντε χρόνων
Αυτά εν πολλοίς είναι τα δεδομένα για την περιοχή. Τώρα τι πρακτικό αντίκρισμα θα έχει η ανακοίνωση για «το καντζέλλι που άνοιξε» -όπως λένε οι Τούρκοι του Λιμνίτη- θα το δείξει ο χρόνος. Καλό είναι βέβαια να θυμίσουμε στους νεότερους ότι η περιοχή ήταν απροσπέλαστη από τις δικοινοτικές ταραχές του 1963. Εκεί η Τουρκία έκανε την πρώτη νυκτερινή της εισβολή με πλοιάρια που έφτασαν στις ακτές του Λιμνίτη και των Κοκκίνων. Μετέφεραν Τουρκοκυπρίους φοιτητές που εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία στα όπλα και Γιουρούκηδες του τουρκικού στρατού. Αυτοί δηλητηρίασαν και τον κόσμο σε έναν αγώνα δρόμου για το ποια πλευρά θα ελέγξει την Κύπρο στρατιωτικά και πολιτικά. Η μεθόδευση της Τουρκίας για πολιτική και στρατιωτική διείσδυση στη χώρα μας συνεχίζεται, είτε ανοίγουν οδοφράγματα είτε όχι. Στο τέλος δεν θα έχει σημασία αν τα δύο κράτη που θέλει η Τουρκία έχουν σημεία διέλευσης το ένα στο άλλο ή είναι ερμητικά κλειστά. Το μακρύ κοιλιοπόνημα μέχρι να ανακοινωθεί η διάνοιξη του Λιμνίτη, τα λέει όλα. Ένα άλλο δυσκολότερο κοιλιοπόνημα θα ακολουθήσει για τα Κόκκινα, που χωρίς το άνοιγμά τους η νέα δίοδος θα είναι δώρον άδωρον.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.