28/6/09

Ασαφής η συμφωνία για τον Λιμνίτη.Δώσαμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στον τουρκικό κατοχικό στρατό!


Δώσαμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα –και όχι μόνο- στον κατοχικό τουρκικό στρατό που εδρεύει στα Κόκκινα, προκειμένου ο κατοχικός ηγέτης να καταλήξει σε μία ασαφή συμφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, κατά τη διάρκεια της 34ης συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ- Μπρουκ Ζεριχούν ανακοίνωσε, στην παρουσία των δυο ηγετών, την επίτευξη της συμφωνίας για το άνοιγμα του Λιμνίτη και τις πρόνοιές της.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη κάτω από τους συνήθεις κανόνες που ισχύουν στα υπόλοιπα σημεία διέλευσης.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τονίζεται ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προστίθεται στη δήλωση
«Η διέλευση προσώπων», συνέχισε ο κ. Ζεριχούν, «που επιθυμούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα θα πραγματοποιείται σε μικρά λεωφορεία τύπου “minibus”, με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να ζητήσει από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να συνοδεύσει τη διέλευση ενός ή δύο επιπλέον μικρών λεωφορείων τη βδομάδα», σημείωσε.
Αν και ανέφερε, ότι «θα πραγματοποιείται μεταφορά λογικής ποσότητας τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών μη στρατιωτικού χαρακτήρα με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα Κόκκινα», εντούτοις δεν διευκρίνισε σε «ποιους» θα παραχωρούνται οι προμήθειες, αφού στην περιοχή δεν διαμένουν Τουρκοκύπριοι.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «τα Κόκκινα θα συνδεθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν από τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης».
Σε ό,τι αφορά τα ανθρωπιστικά θέματα, η συμφωνία, κατά τον διπλωμάτη του ΟΗΕ, προνοεί ότι: «Ασθενοφόρα θα μπορούν να επισκέπτονται τα Κόκκινα για τη μεταφορά ασθενών. Θα ισχύουν οι κανόνες που διέπουν τη διέλευση ασθενοφόρων. Στη βάση της αμοιβαιότητας, θα διέρχονται ελληνοκυπριακά ασθενοφόρα στην αντίθετη κατεύθυνση προς τη Λευκωσία. Σε περίπτωση φωτιάς, τουρκοκυπριακά πυροσβεστικά οχήματα και νεροφόρα οχήματα θα μπορούν να εισέλθουν στα Κόκκινα για την κατάσβεση της φωτιάς».
Τέλος, ο κ. Ζεριχούν δήλωσε ότι «θα υπάρχουν αμοιβαίες διευθετήσεις διέλευσης από αυτό, καθώς και από άλλα σημεία διέλευσης, από καιρού εις καιρό για ειδικά γεγονότα».
Δηλώσεις Προέδρου Χριστόφια
«Για να ανοίξει ο Λιμνίτης πρέπει να υπάρξει το σημείο ελέγχου και από τις δύο πλευρές. Κατά συνέπεια θα χρειαστεί κάποιος χρόνος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και κληθείς να σχολιάσει το ανακοινωθέν που διενεμήθη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σχετικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ακούσατε πολύ καλά την ανακοίνωση. Αυτή είναι, έπεται το άνοιγμα».
Ερωτηθείς, κατά πόσο υπάρχει χρονικό όριο για το άνοιγμα του οδοφράγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι «υπάρχουν διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν. Για να ανοίξει ο Λιμνίτης πρέπει να υπάρξει το σημείο ελέγχου και από τις δύο πλευρές. Κατά συνέπεια θα χρειαστεί κάποιος χρόνος», ανέφερε, και πρόσθεσε, «δώστε μας λίγο καιρό».
Σε ερώτηση, αν έχει αποκλειστεί η τουρκική αξίωση για μεταφορά καυσίμων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό έχει διευθετηθεί με την παροχή ηλεκτρισμού».
Ερωτηθείς, αν θα παρέχουμε ηλεκτροδότηση και για τα Κόκκινα και όχι μόνο για την ηλεκτροδότηση του δρόμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι, ευθύς εξ αρχής δεν μιλούσαμε για ηλεκτροδότηση του δρόμου, αλλά για να παρέχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στα Κόκκινα.
Τέλος, διευκρίνισε, ότι το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα είναι καθημερινά ανοικτό, προσθέτοντας ότι το οδόφραγμα των Κοκκίνων θα είναι ανοικτό μόνο για συγκεκριμένες μέρες (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή).
romiossini.com M.ΜΙΧΑΗΛ

5 σχόλια:

  1. ...το αγκιστρωμενο ψαρι δεν χρειαζεται δολωμα...
    τουλαχιστον οι νεκροι των μαχων της τηλλυριας θα βλεπουν τον θυλακα των κοκκινων...και την νυκτα φωτισμενο με ρευμα απο την κυπριακη δημοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να ήταν μόνο το ρεύμα που δώσαμε... και τι δεν δώσαμε... και έπεται και συνέχεια...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΤΟΥ ΣΑΣ. Ιερό και όσιο δεν έχετε.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν έχω παράπονο, κάθε μέρα διαβάζουμε και για κάτι πολύ εντυπωσιακό που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις (Ελλάδας ή Κύπρου)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ manos141 ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΕΙΠΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.