Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στον Χασάν Καχφετζίογλου που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 28/06/09 στον προ-Ταλατικό "Πολίτη" διευκρινίζει πώς ονειρεύεται το κυπριακό κράτος που θα ιδρυθεί με τη λύση. "Θα έχει στοιχεία και από τις δύο πλευρές. Σε μεγάλο ποσοστό θα αποτελείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και λιγότερο από την ΤΔΒΚ". Υπό αυτές τις συνθήκες εξηγεί ότι δεν θα υποβληθεί εκ νέου αίτηση για ένταξη στην Ευρώπη ούτε στον ΟΗΕ, αλλά το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος θα έχει τη δική του διαδικασία εναρμόνισης με την Ευρώπη.
ΙΣΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ, ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ κ.λ.π.!!!
Στην πολύ εαποκαλυπτική συνέντευξη που ακολουθεί ο Ταλάτ είναι πολύ αποκαλυπτικός στα σημεία που επιτεύχθηκε συμφωνία με τον σύντροφό του Χριστόφια, αλλά και στα σημεία που διαφωνεί έντονα, όπως π.χ. την εκλογή προέδρου από το σύνολο των πολιτών της επανενωμένης Κύπρου. Υποστηρίζει ακόμα ότι εάν προκύψει νέο δημοψήφισμα η τ/κ πλευρά θα πει ναι στη λύση.
Οδόφραγμα Λιμνίτη
―Ποιος ο λόγος ύπαρξης κατ' ιδίαν συναντήσεων με τον κ. Χριστόφια; Κρατούνται πρακτικά σε αυτές;
ΤΑΛΑΤ: Καμία πληροφορία σε σχέση με τις συνομιλίες δεν είναι μυστική. Αποστέλλω όλα τα πρακτικά στη "Βουλή". Εκεί μπορούν να τα διαβάσουν οι "βουλευτές". Εγώ προσωπικά γράφω τα πρακτικά των κατ' ιδίαν μας συναντήσεων και τα στέλνω στη "Βουλή". Έχουν κάποια πλεονεκτήματα οι κατ' ιδίαν συναντήσεις. Συζητάμε πράγματα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και τις ομάδες μας. Για παράδειγμα τον προειδοποιώ και του λέω: "Κοίτα αν υπάρξει μια τέτοια στάση πάνω σε αυτό το θέμα, τότε δεν θα μπορείς να υποχωρήσεις μπροστά στη δική σου κοινότητα". Για παράδειγμα, αν βγω εγώ και πω ενώπιον της κοινότητάς μου πως 'θα υπάρξει μια λύση ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΤΔΒΚ' και ύστερα η ελληνοκυπριακή πλευρά πει στο τραπέζι ότι 'ποτέ δεν θα γίνει κάτι τέτοιο', τότε μπορεί να αναγκαστώ να υποχωρήσω εγώ".
―Σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση σας για το θέμα του Λιμνίτη, έχει γραφτεί πως μαλώσατε. Ένας διπλωμάτης άκουσε, λέει, πως μαλώνατε μεγαλοφώνως. Αληθεύει;
ΤΑΛΑΤ: Είναι αλήθεια. Ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα στο θέμα του Λιμνίτη. Μαλώσαμε επισήμως με τον Χριστόφια, αλλά μετά από εκείνη τη συνάντηση εγώ δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αυτό. Όμως, εκείνος με αποκάλεσε "άπληστο", με αποκάλεσε "αχόρταγο". Τελικά όμως όσο κι αν μαλώνουμε μπορούμε και τα βρίσκουμε. Τέλος καλό όλα καλά".
―Τι σημαίνει το άνοιγμα αυτού του οδοφράγματος;
ΤΑΛΑΤ:Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι καλή και ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Το άνοιγμα του οδοφράγματος θα είναι χρήσιμο για την περιοχή και τους κατοίκους της, και επίσης θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για το μέλλον των συζητήσεων μας στο Κυπριακό.
«Κυπριακή λύση»
―Ο Χριστόφιας μιλά για "κυπριακή λύση". Τι σημαίνει αυτό; Δεν θα γράψουν κάποιοι σχέδιο για εμάς;
ΤΑΛΑΤ: Όχι δεν θα γράψουν. Εμείς θα το γράψουμε. Θα δώσουμε στους ειδικούς τις συμφωνίες που κάναμε. Αυτή την στιγμή έχουμε γύρω στα 30 κοινά κείμενα, που περιέχουν τις ελληνικές θέσεις γραμμένες με μπλε χρώμα, τις τουρκικές γραμμένες με κόκκινο και τις κοινές θέσεις, που είναι η πλειοψηφία, γραμμένες με μαύρο. Τώρα προσπαθούμε να εξαλείψουμε τα μπλε και τα κόκκινα σημεία. Στο τέλος θα τα δώσουμε αυτά σε συνταγματολόγους. Μπορεί να είναι κάποιοι από την Τουρκία, από την Ελλάδα. Μπορεί ακόμη να καλέσουμε και ξένους συνταγματολόγους. Αυτοί θα συναντηθούν. Όμως εμείς θα ετοιμάσουμε τις βάσεις. Παλιά συναντιόνταν οι πλευρές. Έγραφαν τα Ηνωμένα Έθνη και έλεγαν στις πλευρές "αυτά είναι τα κοινά σημεία που συζητήσατε, σας προτείνουμε αυτά". Φαίνεται ότι τώρα δεν θα γίνει έτσι.
―Καλά, τι είδους οικοδόμημα θα είναι αυτό το νέο κράτος;
ΤΑΛΑΤ: Τι ήταν το Σχέδιο Ανάν; Μήπως ήταν μια τροποποίηση του Κυπριακού Συντάγματος ή μια νέα ρύθμιση; Ο καθένας θα το αντιληφθεί όπως επιθυμεί. Κάποιοι θα πουν ότι "είναι μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία", κάποιοι άλλοι θα το δουν ως ένα νέο κράτος. Αλλά αυτό που θα γίνει ουσιαστικά είναι η συνένωση δύο "κρατών". Όμως, αυτός ο συνεταιρισμός δεν θα είναι 50% "ΤΔΒΚ" και 50% Κυπριακή Δημοκρατία. Μεγάλη πλειοψηφία θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Θα συνεχιστεί η εκπροσώπηση στα Ηνωμένα Έθνη, η ένταξη στην ΕΕ. Αλλά θα έχει και το τουρκοκυπριακό κράτος διαδικασία εναρμόνισης. Θα ετοιμαστούν σε μορφή καταλόγου οι συμφωνίες που συνήψε η ελληνοκυπριακή πλευρά και θα φανεί ποιες συμφωνίες θα δεσμεύουν το νέο κράτος. Έχουμε και εμείς κάποιες συμφωνίες με την Τουρκία. Αν φέρουν το χαρακτήρα διεθνών συμφωνιών, θα διατηρηθούν και αυτές. Αυτές τις μέρες φτιάχνουμε μια ομάδα. Θα εργαστούν και θα ετοιμάσουν υπό μορφή καταλόγου όλες τις συμφωνίες που φέρουν το χαρακτήρα διεθνούς συμφωνίας και δεν υπάρχει πρόβλημα να δεσμεύουν και τις δύο πλευρές.
Μόνιμες παρεκκλίσεις
―Υπάρχει και το θέμα του "πρωτογενούς δικαίου". Είναι γνωστό πως επιμένετε πάνω σε αυτό το θέμα.
ΤΑΛΑΤ: Το θέμα του πρωτογενούς δικαίου τέθηκε στο Μπούργκενστοκ εκ μέρους της Τουρκίας. Αποτελεί όρο να καταστούν πρωτογενές δίκαιο οι παρεκκλίσεις στη συμφωνία. Εμείς θέλουμε να εγκρίνουν όλες οι χώρες ξεχωριστά προσωρινές και μόνιμες παρεκκλίσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν παρεκκλίσεις που θέλει η Ιρλανδία. Δέχονται να τις εγκρίνουν αυτές. Τις δικές μας δεν τις δέχονται. Ο Φερχόιγκεν που ήρθε εδώ πρόσφατα είχε πει ότι είναι άτοπη η επιμονή της Τουρκίας στο θέμα του πρωτογενούς δικαίου. Εδώ πείστηκε. "Μιλήστε το με τον Όλι Ρεν", μας είπε. Θέλουμε να εγκρίνουν τα μέλη της ΕΕ ένα-ένα τις προσωρινές και μόνιμες παρεκκλίσεις από το "Κεκτημένο". Ο Χριστόφιας δεν βλέπει θετικά αυτά τα θέματα.
Ο Ταλάτ έθεσε στο τραπέζι τις εκφράσεις "bi-communal, bi-zonal federation" και ο Χριστόφιας συμφώνησε!
―Σε ποια θέματα επιθυμεί μόνιμες παρεκκλίσεις η τουρκική πλευρά;
ΤΑΛΑΤ: Ως μόνιμη παρέκκλιση απαιτούμε να συνεχίσουν οι Τουρκοκύπριοι να αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στην περιοχή τους. Στο Σχέδιο Ανάν αναφερόταν ότι τα δύο τρίτα θα ήταν Τουρκοκύπριοι. Αυτό είναι όρος. Όταν οι Ελληνοκύπριοι είδαν ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, εγώ απαίτησα επαναφορά της λογικής της "κοινότητας". Κατά την περίοδο Ντενκτάς δεν υπήρχε "κοινότητα". Ούτε στο Σχέδιο Ανάν υπήρχε. Γινόταν αναφορά σε λαό και κράτος. Ο Ντενκτάς δεν κατάφερε να τα κάνει αποδεχτά αυτά. Στο Μπούργκενστοκ μιλούσαμε για Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους χωρίς να αναφερθούμε σε κοινότητα. Ύστερα μιλήσαμε για εκείνους που έχουν ως μητρική γλώσσα την τουρκική και εκείνους που έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική. Αυτή τη φορά από την πρώτη κιόλας μέρα έθεσα τις εκφράσεις "bi-communal, bi-zonal federation", αυτά που χρησιμοποιούνταν παλιά και την ορολογία που αργότερα έπαψε να χρησιμοποιείται. Αυτό είναι που θα μας κρατάει πιο πολύ ασφαλείς. Έτσι είναι και η έννοια της ομοσπονδίας. Διότι δεν υπάρχει ιεραρχία ανάμεσα στις πλευρές και την ομοσπονδία. Δηλαδή δεν υπάρχει σχέση υπέρτερος-υποδεέστερος. Δεν υπάρχει η προσέγγιση που λέει ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι είναι υπέρτεροι των νόμων των ομοσπόνδων κρατών. Αν υπάρχει αντίφαση, την επιλύει το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Συμφωνία στα Δικαστήρια
―Φαίνεται πως τα Δικαστήρια περιλαμβάνονται στα θέματα στα οποία έχετε συμφωνήσει.
ΤΑΛΑΤ: Συμφωνήσαμε στο θέμα των Δικαστηρίων. Στα ομοσπονδιακά δικαστήρια θα είναι ίσος ο αριθμός των δικαστών. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στο Ανώτατο και στο Εφετείο ο Πρόεδρος δεν θα έχει νικώσα ψήφο. Θα καθοριστούν τρεις ξένοι δικαστές. Δεν θα ασκούν καθήκοντα μονίμως αυτοί. Θα κάθονται στα σπίτια τους. Θα είναι δηλαδή "Stand by". Όταν χρειάζεται θα έρχονται. Συμφωνήσαμε και στο θέμα των "ομοσπονδιακών αδικημάτων". Όμως, θέλουμε να αποτελείται από ίσο αριθμό η "ομοσπονδιακή αστυνομία". Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό το θέμα.
―Ξέρουμε ότι συστήθηκε μια επιτροπή για το Έγκλημα και σε θέματα που αφορούν την Εγκληματικότητα και ότι εργάζονται μαζί σε ένα γραφείο στο παλιό αεροδρόμιο. Παρήγαγαν κάτι;
ΤΑΛΑΤ: Ακόμη οι άνθρωποι αυτοί προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο με επιφύλαξη. Όμως, αυτή είναι μια σημαντική αρχή. Προσεχώς υπάρχει μια δίκη. Η οικογένεια Γκιουζέλγιουρτλου, μέλη της οποίας δολοφονήθηκαν στην ε/κ πλευρά, κίνησε αγωγή τόσο κατά της Τουρκίας όσο και κατά την ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα δίκη. Οι πλευρές κατηγορούνται ότι δεν συνεργάζονται. Όταν διαπράχθηκε το έγκλημα εμείς ζητήσαμε τα στοιχεία από την ε/κ πλευρά. Δεν τα έδωσαν. "Δώστε τους σε εμάς να τους δικάσουμε", μας είπαν.
Η Γερουσία να εκλέγει τους προέδρους
―Είστε ελαστικοί στο θέμα της διεξαγωγής κοινών εκλογών;
ΤΑΛΑΤ: Εμείς προτείνουμε Προεδρικό Συμβούλιο και θέλουμε τα μέλη του να εκλέγονται από τη Βουλή όχι από το λαό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι δεν θα δουλέψει το Συμβούλιο με αυτό τον τρόπο. Το 20% του νησιού είναι Τούρκοι. Θα γίνεται Πρόεδρος ολόκληρου του κράτους ένα άτομο που θα ψηφίζουν μισοί από αυτούς, δηλαδή το 10%. Γι' αυτό το λόγο, η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει "πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει συμβολή σε αυτό και ενός ποσοστού ελληνοκυπριακών ψήφων". Θέλει να υπάρχει και συμβολή τουρκικών ψήφων στην εκλογή του Ελληνοκύπριου. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό το θέμα. Εγώ δεν το δέχομαι. Το θέμα που είμαστε απόλυτοι είναι η έκφραση της τουρκοκυπριακής βούλησης εκ μέρους τους. Η δική μου συγκεκριμένη πρόταση είναι η Γερουσία να εκλέγει τους προέδρους. Στη Γερουσία θα υπάρχει ίσος αριθμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Σε μια τέτοια βουλή θα υπάρχει συνασπισμός πολιτικών απόψεων Τούρκων και Ελλήνων. Ο κοινός κατάλογος να εκλέγεται με την ψήφο της βαρύνουσας πλειοψηφίας. Οι Πρόεδροι να σχηματίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεδομένου ότι η Προεδρία θα είναι εκ περιτροπής, να ψηφίζουν και Έλληνες γερουσιαστές τον Τούρκο Πρόεδρο. Πρόσφατα ρίχτηκε στο τραπέζι μια λογική εισήγηση. Οι Ελληνοκύπριοι σίγουρα δεν θα την αποδεχτούν. Σύμφωνα με αυτή την εισήγηση, θα γίνονται χωριστές εκλογές στην κάθε πλευρά, θα μειώνονται στους δύο οι υποψήφιοι στις εκλογές στην κάθε πλευρά, ο δεύτερος γύρος να διεξάγεται σε ολόκληρο το νησί και αυτή τη φορά να ψηφίζει ολόκληρος ο λαός. Βρίσκω ενδιαφέρουσα την πρόταση αυτή χωρίς κατ' ανάγκη να την υιοθετώ. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση που ανήκει σε έναν ξένο, αν δύο Τούρκοι υποψήφιοι πάρουν στον πρώτο γύρο μέσα στην κοινότητά τους ο ένας 35% και ο άλλος 40%, στο δεύτερο γύρο μπορεί να κερδίσει τις εκλογές το άτομο που έλαβε 35 % με τις ψήφους των Ελληνοκυπρίων. Αυτό μου φαίνεται λογικό. Όμως, δεν είναι αυτή η φόρμουλα στην οποία αναφέρεται η ελληνοκυπριακή πλευρά από την αρχή. Αν αποδεχτούμε την εισήγηση των Ελληνοκυπρίων, θα εκλέγονται σε εμάς οι πλέον περιθωριακοί. Ένα άτομο που λαμβάνει 5% των ψήφων, αλλά τον συμπαθούν οι Ε/Κ θα μπορεί να εκλέγεται με τις ψήφους των Ελληνοκυπρίων. Αντίθετα με την φόρμουλα του ξένου που ανέφερα πιο πάνω δεν θα μπορούν να εκλέγονται οι περιθωριακοί.
―Έχει το θάρρος ο Χριστόφιας να υπογράψει λύση;
Θα αρχίσει το "πάρε-δώσε" τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο; Είστε αισιόδοξος;
ΤΑΛΑΤ: Πάντοτε είμαι αισιόδοξος. Η ελπίδα είναι το ψωμί του φτωχού. Αν ήμουν απαισιόδοξος δεν θα μπορούσα να διεξάγω αυτή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η ελπίδα είναι και το δικό μας ψωμί.
―Πιστεύετε ότι ο Χριστόφιας είναι τόσο θαρραλέος και υπεύθυνος που μια μέρα θα καθίσει και θα υπογράψει την τελική λύση;
ΤΑΛΑΤ: Ανησυχώ γι' αυτό.
―Αν διεξαχθεί δημοψήφισμα, θα βγει πάλι "ναι" από την τουρκική πλευρά;
ΤΑΛΑΤ: Πιστεύω ότι θα βγει "ναι". Το κείμενο προσχέδιο θα πάει σε δημοψήφισμα με δική μας έγκριση. Γι' αυτό θα βγει ναι.
WEB.MAC.COM
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
29/6/09
Πώς θα είναι το κοινό μας κράτος.Αυτό που θα γίνει ουσιαστικά είναι η συνένωση δύο "κρατών".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Θα σας πω μια ιστορία αληθινή:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα της ΕΝΩΣΗΣ της νήσου Κύπρου με τη μητέρα Πατρίδα, ήταν όνειρο κάθε Κύπριου αδελφού μας.
Για το όνειρο αυτό ο Κυπριακός Ελληνισμός είχε εκατόμβες νεκρών ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΑΙΜΑ!
Πέρασαν τα χρόνια και όταν αποτινάχτηκε ο Αγγλικός ζυγός, άνθρωποι ανέλαβαν στο όνομα του Ελληνισμού την εξουσία,όμως γρήγορα παρ'όλο που ο πρώτος αυτών προέρχονταν από την λεβεντομάνα Ορθοδοξία μας,επηρεασμένος από μια ομάδα λαϊκών που ήθελε πάση θυσία να γατζωθεί στην εξουσία,εγκατέλειψε την ιδέα της ΕΝΩΣΗΣ.
Αυτά έχει η πολιτική θα πεί κάποιος,ιδιαίτερα όταν η μητέρα Ελλάδα δεν ήταν πρόθυμη για παραπέρα θυσίες.
Απότοκα των παραπάνω ήταν αδελφός να σκοτώνει αδελφό, Ελληνοκύπριος Αστυνομικός να εκτελεί Έλληνα Καταδρομέα και το αντίστροφο.
Πέρασαν χρόνια και κάθε πλευρἀ υποστηρίζει το δίκιο της σε βάρος της άλλης.
Το όνειρο της ΕΝΩΣΗΣ ξέφτυσε όπως και το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας.
Κανείς αμύητος στις μέρες μας δεν πιστεύει στην απελευθέρωση όλης της νήσου και στην ένωσή της με την Ελλάδα.
Όμως μέσα στα Τεκτονικά Εργαστήρια Ελλάδας και Κύπρου, όπου στα δεξιά του Σεβασμίου υφίσταται η Ελληνική Σημαία με το σταυρό και στα αριστερά του η Κυπριακή Σημαία, το όνειρο σιγοκαίει ακόμα.Με το πέρας των Τεκτονικών εργασιών σε Ελλάδα και Κύπρο ψάλλεται πάντα ο Εθνικός Ύμνος!
Η ιδέα της Ένωσης διατηρείται μέσα από συμβολισμούς άσβεστη, μακρυά από τα βέβηλα βλέμματα των αμυήτων.
Φωτεινός οδηγός τους...ΕΝΑΣ...πρωτότοκος θανάτου και ζωής για τον Ελληνισμό...ο αδελφός Τέκτονας ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ!
Για Λιμνίτην επήρα Λήδρας τζιαι ηλεκτρισμόν για Αττίλαν. Για λλίην Αμμόχωστον τζιαι λίον περιοχές σας πίσω, χέλω Αττίλαν γενεί νόμιμος, χέλω ούλην Κύπρον προτεκτοράτον για Τουρκίαν, χέλω φορέσετε φέσιν. Έσιετε αντίρρησιν "σύντροφοι";
ΑπάντησηΔιαγραφή