28/6/09

Ο κ. Ερντογάν

Γιάννης Καρτάλης
Μπορεί να μην ήλθε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο (ειδοποιώντας τον έλληνα πρωθυπουργό για τη ματαίωση της επίσκεψής του μόλις πέντε ώρες πριν από την προκαθορισμένη συνάντησή τους, γεγονός πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά) αλλά το πρόβλημα της αυξημένης πίεσης που επικαλέστηκε ο κ. Ερντογάν προφανώς αντιμετωπίστηκε και έτσι μπόρεσε να εγκαινιάσει στα προεκλογικά Τίρανα έναν ημιτελή αυτοκινητόδρομο με τον συνάδελφό του Σαλί Μπερίσα και να μεταβεί την επομένη στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη αντίθεση των Ευρωπαίων στην ενταξιακή προοπτική της χώρας του. Αλλωστε και ο πραγματικός λόγος που δεν θέλησε να δει τον κ. Καραμανλή ήταν η δυσφορία του για τη στάση που τήρησε στο περιβόητο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει στην Αγκυρα ιδιαίτερη ανησυχία, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας από τους Ευρωπαίους να μην καταδικάζουν την Τουρκία, αλλά να συνεργασθούν μαζί της για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αποφεύγει όμως η Αγκυρα να αναφερθεί στην υποχρέωσή της να τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001 και την οποία ουδέποτε εφάρμοσε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα στο ελληνικό έδαφος 140.000 λαθρομετανάστες οι οποίοι δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν. Το σοβαρό αυτό ζήτημα επρόκειτο να θέσει ο κ. Καραμανλής στον κ. Ερντογάν το περασμένο Σάββατο και θα επαναφέρει σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κυρία Μπακογιάννη στη συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο συνάδελφό της κ. Νταβούτογλου στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ. Μια συνάντηση που, παρά το περιορισμένο χρονικό της διάστημα, θα δώσει την ευκαιρία να γίνει ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ιδιαίτερη αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ζήτημα αυτό συζητείται εδώ και δεκαετίες χωρίς να επιλύεται επειδή δεν έχει επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση για την επίλυσή του. Εχει μάλιστα αναπτυχθεί η θεωρία ότι η έξαρση των παραβιάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Αγκυρα έχει αντιληφθεί πως, λόγω των γνωστών αντιδράσεων, έχει αποκλεισθεί η ευρωπαϊκή της προοπτική και συνεχίζει έτσι την πολιτική της στρατιωτικής υπεροχής.
Η Αγκυρα ελπίζει τώρα ότι με τη φιλικά διακείμενη σουηδική προεδρία θα μπορέσει να ανοίξει το 11ο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, που αφορά τη φορολογία, καθώς και το 12ο, που αναφέρεται στον ανταγωνισμό. Απομένουν όμως άλλα 24 κεφάλαια, τα πιο κρίσιμα, και εδώ τον λόγο έχει το πανίσχυρο δίδυμο ΣαρκοζίΜέρκελ και η τάση απόρριψης της Τουρκίας που ενισχύθηκε από την άνοδο της Δεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η Αθήνα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θέτοντας όμως τώρα την προϋπόθεση της συνεργασίας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, αλλά είναι ακριβώς η προϋπόθεση αυτή που έχει προκαλέσει την οργή της Αγκυρας, η οποία θεωρεί ότι έτσι της θέτουν νέους όρους. Το σίριαλ λοιπόν αυτό θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.
ΒΗΜΑ

7 σχόλια:

  1. Μπράβο στον Τούρκο πρωθυπουργό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια φορά ζήτησε κάτι κι η Ελλάδα κι ο κουμπάρος το κάνει θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρώ τις "κουμπαριές" ανοησίες Πρώτου Βαθμού, οι οποίες εξυπηρετούν ίσως την Τουρκική πολιτική γραμμή, αλλά σαφώς γελοιοποιούν την Ελλάδα.

    Οι θέσεις της Τουρκίας ήσαν και είναι σαφώς επιθετικές και με "κουμπαριές", "ψευδοφιλικές" εκδηλώσεις και "ευχολόγια" δεν βελτιώνονται οι σχέσεις.

    Μα θα μου πείτε, θα καταστρέψει ο οιοσδήποτε πολιτικός την καριέρα του, για να γίνει "κακός"!

    Μα τότε, τι γυρεύει στην πολιτική κονίστρα ;

    Οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνον την Ισχύ και φαίνεται πως έχουν μελετήσει τον Θουκιδίδη.

    Είναι δυστύχημα για την χώρα μας που δεν διαθέτουμε ηγήτορες, έστω και μετρίου μεγέθους...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι δυστύχημα για την χώρα μας που δεν διαθέτουμε ηγήτορες, έστω και μετρίου μεγέθους..

    Ανώνυμε 9:20 28/6 δεν τους διαθέτουμε γιατί απλά αυτοί γεννώνται εκ του λαού δεν φυτρώνουν.Ως λαός πλέον δεν έχουμε το DNA που κάποτε είχαν οι παλαιότεροι, άρα αντί να λέμε και να οικτήρουμε που δεν έχουμε ηγέτες έστω και μέτριους θα έλεγα καλύτερα να λέμε για τον λαό που έχει γίνει κάτω του μετρίου.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστίνα δεν είναι τα πάντα θέμα DNA στην συμπεριφορά και στην σκέψη βασικό ρόλο παίζει το περιβάλλον που μεγάλωσες και όχι το DNA (παίζει και το DNA αλλά όχι τόσο πολύ)
    Όσο για το αν έχουμε το "DNA" των αρχαίων σε ένα 70% θα έλεγα ναι (παραπάνω βγαίνει αλλά κρατώ τις επιφυλάξεις μου για πολλούς λόγους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα σε ότι λες Saphire τις περισσότερες φορές όπως και σε αυτή απλά όταν κάτι γράφετε εννίοτε δεν΄αποδίδει το νόημα του λεχθέντος....Πολλές φορές ο όρος χρησιμοποιείται ποιητική αδεία για να εννοήσει πολλά περισσότερα.Αλλως τε εύκολα δεν θα έμπαινα ποτέ σε χωράφια που δεν γνωρίζω :-)
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταλαβαίνω ότι το λες με την έννοια της κληρονομικότητα ή της "κληρονομιάς" γενικά καλύτερα,ναι αν το θέτεις έτσι έχεις δίκιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.