29/6/09

Διάβημα Βαρθολομαίου στο Ιράν για τον Ιάσωνα Αθανασιάδη

Σε διάβημα προς την ιρανική κυβέρνηση προέβη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για τον Έλληνα δημοσιογράφο, συνεργάτη της «Ουάσιγκτον Τάιμς», Ιάσωνα Αθανασιάδη, που συνελήφθη στο Ιράν ενώ βρισκόταν εκεί για την κάλυψη των εκλογών του Ιουνίου και κρατείται ακόμη σε τοπική φυλακή.

Την ενέργειά του κοινοποίησε ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην Αντιόχεια, όταν στο τέλος του Εσπερινού για τη σημερινή γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Έλληνες δημοσιογράφοι τού εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κρατούμενο συνάδελφό τους.

Ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι έστειλε στο Γενικό Προξενείο του Ιράν, στην Πόλη, το Μητροπολίτη Γαλλίας, Εμμανουήλ, για να μεταφέρει το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου για την απελευθέρωσή του Ιασωνα Αθανασιάδη, μιας και αποτελεί ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο πρόξενος ζήτησε το αίτημα να είναι γραπτό κι έτσι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε επίσημο διάβημα στην ιρανική κυβέρνηση, μέσω του Γενικού Προξενείου.

«Έκανα αυτό που έπρεπε, προσεύχομαι και ελπίζω», δήλωσε ο Πατριάρχης.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο του διαθρησκειακού διαλόγου, διατηρεί καλές σχέσεις με μουσουλμανικές χώρες, όπως το Ιράν, το οποίο, μάλιστα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε επίσημα το 2002. Επιπλέον, το Ιράν είναι η μόνη χώρα με την οποία το Πατριαρχείο έχει συνάψει συμφωνία πολιτιστικών ανταλλαγών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.