29/6/09

Ελληνορωσικές ασκήσεις εξπρές σε Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ελληνορωσικές ασκήσεις μικρής διάρκειας συμφωνήθηκε να γίνουν το συντομότερο δυνατόν στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο από τους αρχηγούς των Πολεμικών Ναυτικών Ελλάδας και Ρωσίας.

Παράλληλα, ο αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης και ο Ρώσος ομόλογός του, οι οποίοι συναντήθηκαν επισήμως στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού, συμφώνησαν σε ένα πρωτοποριακό για τις σχέσεις Ρωσίας- ΝΑΤΟ βήμα: την εκπαίδευση ρωσικών πληρωμάτων στο Κέντρο Ναυτικής Αντιτρομοκρατικής Αποτροπής της Συμμαχίας που λειτουργεί στη Σούδα. Αυτό όμως, υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί γενική συμφωνία για τη συμμετοχή εκ νέου της Ρωσίας στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση Ακτίβ Έντερβορ στη Μεσόγειο.

Η πρώτη άσκηση (Πάσεξ) θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού ενός ελληνικού αρματαγωγού και ενός πλοίου γενικής υποστήριξης. Θα ακολουθήσει το ταχύτερο δυνατόν, όπως συμφωνήθηκε, αντίστοιχη άσκηση εκπαίδευσης στο Αιγαίο με κάποιο από τα διερχόμενα από την περιοχή ρωσικά πλοία.

Τα ρωσικά χόβερκραφτ

Οι δύο αρχηγοί είχαν εκτενείς συζητήσεις για την ανεύρεση μόνιμου τρόπου εφοδιαστικής και τεχνικής υποστήριξης των ρωσικής κατασκευής πλοίων ταχείας μεταφοράς (χόβερκραφτ) Ζubr που διαθέτει ο ελληνικός στόλος.

Για τη μέχρι τώρα μη ύπαρξη συμφωνίας οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το μερίδιο της ευθύνης, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι κατά τις συνομιλίες που αρχίζουν στις 6 Ιουλίου μεταξύ της Αθήνας και της ρωσικής εταιρείας εξαγωγής όπλων Ρόζομπονεξπορτ θα υπάρξει σημαντική πρόοδος.

Ο Ρώσος αρχηγός Ναυτικού δεσμεύτηκε ότι αν τα βήματα δεν είναι ικανοποιητικά για την υπογραφή συμφωνίας σταθερής υποστήριξης, τότε θα παρέμβει το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας. Η Ελλάδα διαθέτει τρία πλοία αγορασμένα από τη Ρωσία και ένα από την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ www.tanea.gr

19 σχόλια:

 1. με πολύ καλοπροαίρετη διάθεση,

  Εύξεινος Πόντος λέγεται στα Ελληνικά η "Μαύρη θάλασσα" (Kara Deniz στα τούρκικα). Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., ο Πίνδαρος ονομάζει πρώτος την θάλασσα αυτή ως "Άξεινο Πόντο", δηλαδή Αφιλόξενη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η θάλασσα απεκαλείτο αφιλόξενη, γιατί η διάπλευσή της ήταν δύσκολη και γιατί τα παράλιά της κατοικούνταν από άγριες φυλές. Το όνομα άλλαξε σε "Εύξεινος Πόντος", φιλόξενος δηλαδή, όταν οι Μιλήσιοι αποίκησαν την περιοχή και την κατέστησαν μέρος του Ελληνικού πολιτισμού. (Σημ. Pal: Απ' όπου και ονομάστηκαν οι Πόντιοι)

  Ο όρος τώρα, "Μαύρη Θάλασσα", δεν αναφέρεται σε καμία πηγή προγενέστερη του 13ου αιώνα. Η ονοματοδοσία αυτή σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη οφείλεται στους Τούρκους, που συνήθιζαν να ονοματίζουν τα σημεία του ορίζοντα με χρώματα. Μαύρο για τον βορρά, μπλε για τη δύση, λευκό για το νότο και πράσινο για την ανατολή. Έτσι, η θάλασσα ονομάστηκε "μαύρη" επειδή βρισκόταν στο βορρά της Τουρκίας, ενώ η Μεσόγειος που βρίσκεται στο νότο, ονομάζεται Akdeniz, δηλαδή Λευκή Θάλασσα.

  h

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. AFTA TA ROSIKA UAV POY KYNOUNDE STA 20000-30000 PODIA EXOYME PROMITHEFTHI I PROKITE NA PROMITHETOYME .KSEREI KANHS TIPOTA EPREPE NA EXOUME EXTHES.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. έρχεται η ώρα...εντός 20ετίας πρέπει νά γίνει πόλεμος ανάμεσα στίς διάφορες 'υπερδυνάμεις'
  (Σιωνιστές,Ισλαμιστές,Ρώσσους,Κινέζους)γιά τήν Παγκόσμια κυριαρχία.Τά γεωπολιτικά καί οικονομικά δεδομένα συσχετιζόμενα καί μέ διάφορες άλλες πληροφορίες,παλαιές καί σύγχρονες,'δείχνουν' πρός σύρραξιν εντός τής δεκαετίας,ενώ κάποιοι ακόμη πιο 'ψαγμένοι' μιλούν γιά πενταετία...άν η Ελλάς θέλει νά επιβιώσει πρέπει νά διαλέξει τό σωστό στρατόπεδον ή νά κρατήσει-τό προτιμότερον-αυστηρώς ουδετέραν στάσιν.
  Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝΤΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ........
  ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.......
  ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.....
  ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ......
  ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ....
  ΝΑ ΛΑΨΜΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ......ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ....

  ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ. ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ..

  www.new-byzantium.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ρε παιδιά ήμαρτον.

  Μόλις γίνεται μια κουβέντα Καραμανλή - Πούτιν η μισή Ελλάδα μιλάει για τις προφητείες.

  Όταν ήρθαν οι Ρώσοι στο Αιγαίο τις προάλλες πάλι για τις προφητείες είπατε και μετά κάνανε άσκηση και με τη Τουρκία.

  Τώρα πάλι για προφητείες μιλάμε και μόλις πριν μερικές μέρες οι Ρώσοι έκλεισαν με τους Τούρκους συμφωνία για ανάλογους εξοπλισμούς.
  Εννοώ πως οι Τούρκοι αποφάσισαν να εξοπλιστούν ΚΑΙ με Ρώσικα ελικόπτερα, αλλά και με πυραύλους.

  Δεν είμαι κατά της Ρωσίας, ή κατά των προφητειών και της Ορθοδοξίας. Ωστόσο ας σταματήσουμε πάντοτε να βάζουμε το θεό μπροστά. Αν είχε στόμα θα το άνοιγε μόνο για να μας φτύσει...

  Ας κάνουμε και κάτι μόνοι μας, μην τα περιμένουμε όλα από το θεό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επιτέλους!

  Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε συνολική στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία και τις Ορθόδοξες χώρες.

  Η Ρωσία ήδη δημιουργεί το αντι-ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν έχει θέση στο Δυτικό στρατόπεδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σίγουρα είναι καλή είδηση, μέσα στην τόση μαυρίλα που μας διακατέχει.
  Φυσικά το πράσινο φως έχει δοθεί πρωθύστερα απο το ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του οποίου δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει μονομερώς.
  Η συμμαχία προσδοκά με την κίνηση αυτή να βάλει στο παιχνίδι της αντιτρομοκρατίας την Ρωσία που διαθέτει πλοία στη Μεσόγειο.
  Η Ρωσία κερδίζει την εκπαίδευση πληρωμάτων της στην Σούδα, με συστήματα αποτροπής νέα προς τις πρακτικές που εφαρμόζει η ίδια.

  Εδώ μπαίνει η χώρα μας.
  Πλεονέκτημα μεγάλο διότι:

  1.Αναγνωρίζεται η ναυτοσύνη της Ελλάδος και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του πολεμικού μας ναυτικού.
  Μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ στο παρελθόν ζήτησε κοινές ασκήσεις με το Π.Ν αναγνωρίζοντας την αξία του.

  2.Η κυριαρχία και η αξιοπιστία του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου αναβαθμίζεται στην ανατολική Μεσόγειο.

  3. Έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε και να δούμε τακτικές μάχης των Zubr απο τους ίδιους τους κατασκευαστές τους.

  4. Μας δίδεται η δυνατότητα να κάνουμε άσκηση στον ιστορικό Εύξεινο Πόντο (κοιτίδα των Ποντίων) και αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

  5. Με την συμμετοχή μας αποκτώνται σχέσεις εμπιστοσύνης ή έστω διαύλου επικοινωνίας με την Ρωσία.

  6. Η συνέχεια των κοινών ασκήσεων που ακολουθεί στο Αιγαίο, δίδει και διπλωματικά οφέλη.

  7. Διαφοροποίηση οπλισμού μας δημιουργεί πλεονέκτημα, σε σχέση με τα κοινά οπλικά συστήματα των Νατοϊκών χωρών.

  Βέβαιο είναι ότι στην φάση υλοποίησης της συμφωνίας, η Τουρκία θα αντιδράσει με κάποιο τρόπο και ίσως για αντιπερισπασμό κάνει δική της άσκηση την ίδια χρονική περίοδο, δεσμεύοντας περιοχές στο Αιγαίο. Όμως αυτό θα είναι για λόγους δικούς της, εσωτερικής κατανάλωσης και εκτόνωσης!

  Αργικέραυνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ας κοιτάξουμε πρώτα να προμηθευτούμε τα ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη και τα πλοία μας.

  Σε άρθρο κυριακάτικης εφημερίδας για μία ακόμη φορά αναφέρεται ότι από ανταλλακτικά πιάσαμε πάτο.

  Ο μουστάκιας ούτε για αυτό ενδιαφέρθηκε, μόνο για το συμφέρον του κόμματος ενδιαφέρεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. και τό'πε ο γέροντας!east που είχες χαθεί τόσο καιρό και νόμιζα ότι παρεξηγήθηκες κι έφυγες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Άντε πάλι ο East...τελικά έχω αρχίζει να σε συνηθίζω... μην απομακρύνεσαι...
  ΙοΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χαχαχα καλά είστε απίστευτη saphire και ΙοΠ έλεγα και γω δεν θα πουν τίποτα ? :)ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν όλοι εσείς βρισκόσασταν σε ενα πεδίο μάχης είτε εικονικής είτε πραγματικής άραγε πως θα αντιδρούσατε....Πέραν τούτου τελικά αυτή η ιστοσελίδα αρχίζει να μου θυμίζει μια μεγάλη παρέα από ανώνυμους-επώνυμους και ανώνυμους-ανώνυμους
  Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δεν κατάλαβα Χριστίνα τι εννοείς με το πεδίο μάχης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Οι μάχες Sapphire είναι πολλαπλές είναι λεκτικές προς τρίτους είναι σωματικές είναι ψυχολογικές τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο και σίγουρα στο σχόλιο μου δεν εμπεριέχεται κανένα υπονοούμενο αν αυτό είναι που εννοείς με το ερώτημα που θέτεις...
  Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. νομίζω είναι καλό νέο!
  Σωστό πάντως, ότι δεν κάνει να επαναπαυόμαστε σε προφητείες!
  Συν Αθηνά και χείρα κίνει!(για την ορθογραφία του ρήματος δεν ξέρω αν είναι ολόσωστη, συγγνώμη).

  East,χαίρομαι κι εγώ ο "ανώνυμος" που σε ξανακούω!

  Χριστίνα, νομίζω πως είμαστε μια παρέα που εντός των άλλων, κάνει και ομαδική θεραπεία, καθώς ο καθένας μας βλέπει πως δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί με αυτά που συμβαίνουν κι ότι υπάρχουν Έλληνες που δεν κοιμούνται. Είμαστε πολλοί τελικά!
  (Αυτό είναι το θετικό μήνυμα της ημέρας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ, ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΑ ΘΕΙΚΑ!
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ....ΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ.... LOUKAS....
  EAST ΜΗΝ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΕΙΣ......
  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΝΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ!ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ!!!!

  ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εγώ να ζητήσω και δημοσίως συγγνώμη από τον east γιατί καμιά φορά υπερέβαλλα στα αστεία μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Καλημέρα,
  Ναι όντως μεγαλώνει η παρέα και αυτό είναι ευχάριστο, παλεύω το γεγονός να πω και σε κάποιες άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με το θέμα αλλά δεν βρίσκω εύκολα ανταπόκριση που θα πάει όμως ο επιμένων νικά.
  Ο λόγος της επιμονής μου είναι απλός οι αρχαίοι ελεγαν
  πυρ γυνή και θάλασσα
  Ισχύει ακόμα αλλά σήμερα δυστηχώς δεν μπορώ να βρω πολλές να νοιάζονται .
  ΟΣο για το αν είμαι καλή Ελληνίδα μάνα θα ευχαριστήσω για τα συγχαρητήρια αλλά θα πω ότι το πιθανότερο είναι να φανεί εάν και εφόσον χρειαστεί τα λόγια τα οποία και εγώ λέω , αν και όχι εύκολα, εν τις πράγμασι θα φανούν.
  Κλείνοντας να πω μόνο ότι ο καθένας τον Θεό και την Πίστη την έχει μέσα του , οι προφητείες τα θεικά και τα ανθρώπινα είναι μια αλυσίδα στο χρόνο της ζωής μας όσο οι ισσοροπίες κρατώνται τα πάντα μπορούν να γίνουν ...Η δύναμη της πίστης μπορεί να φέρει την γη πάνω κάτω αλλά και η θέληση του ανθρώπου μπορεί να κάνει θαύματα...
  Ας μη τα ξεχωρίζουμε καλό είναι νομίζω...
  Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΧΑΙΡΕΤΑΙ!
  "ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ..."
  ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ....
  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΛΗΜΑ(ΘΕΛΗΣΗ)
  Η ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΛΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΕ ΕΜΑΣ, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.
  ΕΤΣΙ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΦΩΤΙΖΕΙ!!!
  ΠΙΣΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΝ ΘΕΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!!
  ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΚΚΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ ΝΑΙ!!
  ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ!!!!!!!

  ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.