28/6/09

Αποσπάσματα συνέντευξης του Βάσου Λυσσαρίδη στον Μάκη Κουρή για το «Παρόν»

Ο Βάσος Λυσσαρίδης στην συνέντευξή του στον Μάκη Κουρή για το «Παρόν», διατυπώνει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την πολιτική Χριστόφια, λέγοντας πως: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Έγιναν κάποιες παρεκκλίσεις. Αλλά δεν μπορεί αυτά που λέει να είναι εντελώς αντίθετα μ' αυτά που έχουν διακηρυχθεί». Μιλώντας συγκεκριμένα για το σχέδιο Ανάν, πιστεύει πως: «Είμαστε ενάντια στη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν και όχι σε επιμέρους πρόνοιες.» ενώ άποψή του είναι πως ακόμη και σε δημοψήφισμα: «να είστε βέβαιοι ότι δεν θα περάσει ένα νέο Ανανικό Σχέδιο». Παρολ’ αυτά, δεν αποκλείει να δούμε κάποτε Τουρκοκύπριο Πρόεδρο : «εφόσον θα έχουμε κοινά κόμματα, δεν μιλάω άμεσα, γιατί αυτό άμεσα δεν μπορεί να γίνει. Βεβαίως μπορεί να γίνει. Οιοσδήποτε Κύπριος μπορεί να γίνει Πρόεδρος.»


-Κύριε Πρόεδρε, πού πάνε οι συζητήσεις; Σε ποια λύση προσανατολίζονται; Ο κ. Χριστόφιας πού το πάει;


- "Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Έγιναν κάποιες παρεκκλίσεις. Η απαίτηση μου είναι να διορθωθούν. Ο λόγος που ασκώ κριτική δεν είναι για να εμπεδώσω τις παρεκκλίσεις αλλά για να τις ανατρέψω. Και υπάρχουν κάποια δείγματα γραφής ότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι παρεκκλίσεις θα πρέπει να ανασκευαστούν. Απόδειξη ότι εις το πρώτο ανακοινωθέν Χριστόφια - Ταλάτ γινόταν λόγος για δύο κράτη, για συνεταιρισμό κ.λπ., ενώ η ίδια η κυβέρνηση μας όταν αυτά τα έγγραφα έφθασαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, παρακάλεσε να μην περιληφθούν, που σημαίνει ότι αντελήφθησαν πως είχαν υπερβεί οποιοδήποτε όριο ασφαλείας από πλευράς υποχωρήσεων. Το ίδιο ισχύει και για την εκ περιτροπής Προεδρία, το ίδιο ισχύει για τη νομιμοποίηση των εποίκων ανεξαρτήτως του πόσοι θα μείνουν όταν θα έρθει η λύση. Δεν νομιμοποιείς το έγκλημα εκ των προτέρων, γιατί όπως ξέρετε ο εποικισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η προσπάθεια μας είναι πρώτα να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι θα πρέπει να σταθούν στις δικές τους προεκλογικές διακηρύξεις. Να υπενθυμίσω ότι ο Χριστόφιας έλεγε ότι θα εργαστεί για ενότητα χώρου - κράτους - οικονομίας - θεσμών -απαλλαγή από ξένη στρατιωτική παρουσία και από ξένες κηδεμονίες. Αν τα κάνει αυτά, όλοι να τον στηρίξουμε. Αλλά δεν μπορεί αυτά που λέει να είναι εντελώς αντίθετα μ' αυτά που έχουν διακηρυχθεί. Ποια είναι η προσπάθεια; Να πειστούν ότι πρέπει να σταθούν στις δεσμεύσεις και ο λαός θα είναι μαζί τους."


- Ανησυχείτε ότι μπορεί να πάμε σε ένα Σχέδιο Ανάν;


-Μα αυτό προετοιμάζεται. Προετοιμάζεται ένα νέο Ανανικό Σχέδιο και πολύ σωστά ελέχθη ότι το Σχέδιο Ανάν δεν είναι επισκευάσιμο. Είμαστε ενάντια στη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν και όχι σε επιμέρους πρόνοιες."


-Αν συμφωνήσει ο κ. Χριστόφιας;


-"Θα είναι τραγικό, θα το απορρίψει ο λαός, το λέω, εγώ προειδοποιώ."


- θα γίνει δημοψήφισμα;


-"Δεν μπορεί, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δημοψήφισμα. Και σε δημοψήφισμα να είστε βέβαιοι ότι δεν θα περάσει ένα νέο Ανανικό Σχέδιο. Αλλά ο στόχος μου δεν είναι να φθάσουμε στο δημοψήφισμα διότι εάν ο οιοσδήποτε Πρόεδρος, στην παρούσα περίπτωση ο Χριστόφιας, προσυπογράψει ένα σχέδιο και το απορρίψει ο λαός, όλοι αντιλαμβανόμαστε σε τι πολύ επικίνδυνα μονοπάτια θα πάμε. Οι ξένοι θα μας λένε: «Φανταστείτε, τι κακοκέφαλοι είσαστε, σχέδια τα οποία υπέγραψε η δική σας κυβέρνηση δεν είσαστε έτοιμοι να τα υιοθετήσετε». Αυτό θα είναι τραγικό, θα έχουμε συνέπειες, αλλά θα απορριφθεί. Αλλά ο στόχος είναι να μη φθάσουμε εκεί. Ο στόχος είναι να πειστούν άπαντες και δεν λέω μόνο εγώ, εσύ, ότι πρέπει να κινηθούμε πάνω σε ορισμένη κατεύθυνση. Και η κατεύθυνση είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις έναντι του λαού.»


Φοβάστε μια αλλοίωση δημογραφική από την εισροή πολλών εποίκων μουσουλμάνων και κάποια στιγμή με άλλο τρόπο;


-"Σκεφθείτε, στις περασμένες εκλογές λένε βγήκε ο τάδε ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και επίσης ανακοινώνεται ότι ο αριθμός των ψήφων εκ Τουρκίας ήταν κατά πολύ υπέρτερος του αριθμού των Τουρκοκυπρίων και κανείς δεν διαμαρτύρεται, ούτε η Ευρώπη, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη. Πώς γίνεται οι έποικοι, οι οποίοι αποτελούν τμήμα εγκλήματος, να αποτελούν και τον ρυθμιστικό παράγοντα του ποιος θα θεωρείται ως ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας; Ήδη αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες; Λένε ότι είναι 200.000 με 250.000 ήδη οι έποικοι μαζί με τους Τουρκοκύπριους, που αντί να απορροφηθούν οι έποικοι θα απορροφηθούν οι Τουρκοκύπριοι. Εκτός από τους λαθρομετανάστες και τους άλλους μετανάστες στην Κύπρο, ήδη έχουμε ένα πρόβλημα αναλογίας δημογραφικής. Αν δεν προσέξουμε, ναι, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι σε είκοσι -τριάντα χρόνια θα έχουμε τούρκικη πλειοψηφία και θα ζητάει η Τουρκία αυτοδιάθεση, θα φθάσουμε στο σημείο της Αλεξανδρέττας, ελπίζω ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Ελπίζω ότι βοηθούμενοι και από την Ευρώπη που έπρεπε να την αξιοποιήσουμε ήδη. Γιατί στο κάτω - κάτω αυτοί που έρχονται, αύριο μπορεί να είναι ευρωπαίοι πολίτες έμμεσα, αλλά μπορούμε πράγματι να έχουμε συμμαχίες."


-Δεν έχει δύναμη η Λευκωσία, η Κύπρος και ο κ. Χριστόφιας, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, να βάλει βέτο;


-"Αν δεν το βάλουμε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας."


-Πώς απαντάτε σ' αυτό που λέγεται, ότι εάν το βάλουμε θα έχουμε μια νέα εισβολή;


-"Αποκλείεται η εισβολή, ακριβώς είναι αυτό το καλό που μας έφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποκλείεται η Τουρκία να κάνει εισβολή, γιατί δεν έχει και οιοδήποτε προσχήματα. Τότε βρήκε ένα προσχημα να κάνει αυτό που έκανε. Δεν λέω ότι δεν το είχε στο μυαλό αλλά βρήκε ένα πρόσχημα. Τώρα δε υπάρχει πρόσχημα. Πρέπει να είναι απροσχημάτιστη εισβολή που δεν μπορεί να γίνει μέσα στις σημερινές συνθήκες, με την Κύπρο πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Ελλάδα, είτε το θέλει, είτε όχι, να μπλέκεται σ' αυτήν την κρίση σε τέτοια περίπτωση. Γι αυτό δεν βλέπω μεν εισβολή, αλλά βλέπω τον άλλον κίνδυνο της βαθμιαίας δημογραφικής αλλαγής, την οποία πρέπει αμέσως να αντιμετωπίσουμε με προσφυγές εις την Ευρώπη, με προσφυγές στα Ηνωμένα Έθνη, να δούμε τι κάνουμε με αυτήν την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της πατρίδας μας."


-Θα περάσει αυτό που λένε εναλλασσόμενος Πρόεδρος; Δηλαδή θα έχουμε εναλλάξ Πρόεδρο Τούρκο;


-"Μπορεί να είναι για πολλά χρόνια Τουρκοκύπριος, αρκεί να εκλέγεται κανονικά. Ποιος θα έλεγε ότι θα έχουμε τον Ομπάμα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών; Και χαιρετίσαμε όλοι μας το γεγονός. Άρα εφόσον θα έχουμε κοινά κόμματα, δεν μιλάω άμεσα, γιατί αυτό άμεσα δεν μπορεί να γίνει. Βεβαίως μπορεί να γίνει. Οιοσδήποτε Κύπριος μπορεί να γίνει Πρόεδρος. Δεν έχουμε δυσχέρεια να δεχθούμε, αλλά όχι επί τη βάσει της εθνότητας ή της θρησκείας. Αυτό πλέον είναι ρατσισμός. Δηλαδή ήρθε τώρα τελευταία κάποιος μαύρος φίλος μου παλιός από το Καμερούν και του είπα ότι αυτό που μας προτείνουν είναι όπως ήταν παλιά, χωριστά οι μαύροι και χωριστά οι λευκοί, και έγινε έξαλλος. Μου λέει, μπορείτε να δεχθείτε εσείς αυτά τα πράγματα; Μας δίνουν μαθήματα πλέον εκείνοι για τους οποίους αγωνιστήκαμε να έχουν δικαιώματα."

inews.gr

1 σχόλιο:

  1. ΜΑΝΟΥΒΡΑ [ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΟΥ ΣΕ ΚΑΙΡΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ]ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΛΙΓΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΑΤΚΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ.ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ Η ΜΑΝΟΥΒΡΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΝΙΘΩΣ ΗΣΥΧΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.ΗΣΥΧΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΥΤΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ .ΑΥΤΟ ΔΙΝΕΙΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΡΑΣΗΣ. .Ε.Ρ.ΒΡΕΙΣ ΛΕΞΙΚΟΝ ΣΚΑΚΙΟΥ Η ΑΜΥΝΑ .ΕΝΩΣΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.