27/6/09

Εκ νέου στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τον πόλεμο του Καυκάσου, η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η Ρωσία αποφασίζουν να «ξεπαγώσουν» την μεταξύ τους συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν να επαναλάβουν τη στρατιωτική τους συνεργασία που είχε «παγώσει» μετά τον πόλεμο της Γεωργίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, γεγονός που αναμεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και ΑFP.
Το ζητούμενο της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που είναι «το να οικοδομήσουμε μαζί, μια βιώσιμη και περιεκτική ειρήνη στην ευρωατλαντική περιοχή» υπογράμμισε νωρίτερα στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο απερχόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ.
Υπενθυμίζοντας ότι τούτη η συνάντηση έρχεται στη συνέχεια μιας σοβαρής κρίσης, ο νατοϊκός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική την κοινή απόφαση» για τη σημερινή σύνοδο, που θα επιδιώξει την προώθηση των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην προοπτική μιας στρατιωτικής συνεργασίας.
"Η συνεργασία για την ειρήνη είναι μια διαδικασία στρατηγικής σημασίας» τόνισε ο κ.Σέφερ υπογραμμίζοντας εν συνεχεία, πως η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας βασίζεται στις αρχές της Δήλωσης της Ρώμης και στην κοινή βούληση για έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο. Αναφερόμενος τέλος στην αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής σε θέματα ασφάλειας, ο κ.Σέφερ τόνισε πως αυτή η σύνοδος έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες οικοδεσπότες της συνόδου για «το ευχάριστο περιβάλλον και τη γενναιοδωρία της φιλοξενίας».

Καραμανλής: Μεγάλης σημασίας η ανάπτυξη σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Στη συνέχεια, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ - στην τελευταία του δημόσια παρουσία με αυτή την ιδιότητα - έδωσε τον λόγο στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ.Κ.Καραμανλής υπενθύμισε την παρουσία του στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο-Κέλ, σημείωσε ότι η ανάπτυξη καλών σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας «είναι μεγάλης σημασίας», καλωσόρισε τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ.Μπερλουσκόνι (που έμπαινε εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα) και όλους τους υπουργούς Εξωτερικών και δήλωσε «πεπεισμένος» πως η συνάντηση της Κέρκυρας θα επιτρέψει στη σχέση ΝΑΤΟ-Ρωσίας να κάνει βήματα προς τα μπρος.
Πριν από την έναρξη της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον απερχόμενο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη.

Σε στάση αναμονής η ρωσική πλευρά
Μιλώντας τέλος σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Ντ.Ρογκόζιν σημείωσε πως στόχος της Μόσχας είναι «η ανάλυση της κατάστασης στη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ» αλλά και η αξιολόγηση των συνθηκών - «θέλουμε να δούμε» είπε, «αν ωρίμασαν οι συνθήκες για μια ενδεχόμενη έναρξη της διαδικασίας στρατιωτικής συνεργασίας».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μίλιμπαντ εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως υπάρχουν νέες απειλές στον τομέα της ασφάλειας και είναι καλύτερα να τις αντιμετωπίσουμε μαζί με τη Ρωσία, παρά χωρίς τη Ρωσία».

Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Φ. Β. Στάινμαγιερ
«Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με κείμενα, που έχουν ήδη συνταχθεί και απλά διαβάζονται», παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, δίνοντας μια πρόγευση της δυσκολίας στη συνεννόηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ.
Με την άφιξή του στην Κέρκυρα, ο Γερμανός υπουργός συναντήθηκε διμερώς με την Ελληνίδα ομόλογό του, Ντ. Μπακογιάννη. Στις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση από τα περισσότερα μέλη του ΟΑΣΕ στην πρόσκληση για τη Σύνοδο της Κέρκυρας, σημειώνοντας τη βούλησή της να γίνει μια «ανοιχτή και ελικρινής συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας».
Ο κ. Στάινμαγιερ συνεχάρη την Ελληνίδα ομόλογό του «για το θάρρος της να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση», που ωστόσο «είναι αναγκαία, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά» - αναφέροντας ενδεικτικά το διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά και την πρόταση της Ρωσίας για την «πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».
Ως προς τις δυσκολίες συνεννόησης, που έχουν εκδηλωθεί, ο κ. Στάινμάγιερ υπενθύμισε ότι «για να φτάσουμε στο Ελσίνκι, προηγήθηκαν 2.500 συναντήσεις. Στην παρούσα περίσταση, είμαστε στη δεύτερη συνάντηση», είπε τονίζοντας πάντως ότι η προοπτική μιας συμφωνίας ασφαλείας «είναι πάρα πολύ σημαντική».
Σε ερώτηση, τέλος, επί της διαδικασίας, που θα τηρηθεί για την προσέγγιση μιας συμφωνίας, ο Γερμανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι ο ίδιος παρακολουθεί εδώ και τέσσερα χρόνια το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το θεωρεί «πολύ ενδιαφέρουσα» διεργασία, σημείωσε, όμως, ότι «δεν είναι εύκολο να βρεθούν λύσεις, ιδίως όταν τα κράτη έρχονται με κείμενα, που διαβάζουν, και όχι με διάθεση για διάλογο».
«Με άλλα λόγια -συμπλήρωσε ο κ. Στάινμαγιερ- η διαδικασία είναι παραγωγική, όταν υπάρχει διάθεση διαλόγου και όχι προκατασκευασμένα κείμενα».
Αμέσως μετά τη συνάντησή της με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με το Βρετανό ομόλογό της, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χωρίς να επακολουθήσουν δηλώσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.