10/4/11

Η μοίρα της Μεσογείου

Μόνο σε όσους δεν γνωρίζουν την ταραχώδη ιστορία της μεσογειακής λεκάνης, θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη το ντόμινο των εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Μεσόγειος έχει ζήσει ασφαλώς ειρηνικές περιόδους, με μεγαλύτερη σε διάρκεια την pax romana των Ρωμαίων. Αλλά όπως υπενθυμίζει ο συγγραφέας Πέντραγκ Ματβέγιεβιτς, παράλληλα έχει γίνει θέατρο αναρίθμητων συγκρούσεων ανάμεσα σε κράτη, έθνη, φέουδα, πόλεις, περιοχές.
Οι συγκρούσεις αυτές χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο και φτάνουν έως τις μέρες μας.

Ο Ματβέγιεβιτς απαριθμεί: Μαγκρέμπ, Μασρέκ, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Βαλκάνια, πρώην Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη… Τι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς για το μέλλον;

Η εικόνα που μας προσφέρει η Μεσόγειος δεν είναι καθόλου καθησυχαστική. Η βόρεια όχθη της παρουσιάζει μια σχετική καθυστέρηση συγκριτικά με τη Βόρεια Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η νότια όχθη υστερεί σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ακτές της. Τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο, το σύνολο της λεκάνης συνδέεται με δυσκολία με την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Και όχι μόνο αυτό. Σε ορισμένες περιόδους ήταν αδύνατο να θεωρηθεί αυτή η θάλασσα ένα «σύνολο» χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ρήξεις που το διαιρούν, οι συγκρούσεις που το τεμαχίζουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκροτήθηκε χωρίς να λάβει υπόψη της την ιδιαιτερότητα της Μεσογείου.

Έτσι, γεννήθηκε μια Ευρώπη χωρίς το«λίκνο της Ευρώπης». Σαν να μπορούσε να διαμορφωθεί μια προσωπικότητα, στερημένη από την παιδική της ηλικία ή την εφηβεία της. Οι παράμετροι, με βάση τις οποίες παρατηρεί η Βόρεια Ευρώπη το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου, δεν ταυτίζονται εδώ και πολύ καιρό με το Νότο. Εδώ και καιρό, αυτή η θάλασσα μοιάζει με ένα σύνορο που εκτείνεται από την Ανατολή έως τη Δύση χωρίζοντας την Ευρώπη από την Αφρική και τη Μικρά Ασία.

Οι αποφάσεις που σχετίζονται με την τύχη της Μεσογείου ελήφθησαν πολλές φορές έξω από αυτό το πλαίσιο. Και αυτό παράγει ψευδαισθήσεις και φαντάσματα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 10/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.