8/3/12

Καίει το ΠΑΣΟΚ η GOLDMAN SACHS

Νέες αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή «καίνε» το ΠΑΣΟΚ που τώρα σπεύδει να ομολογήσει  ότι τα swaps του 2001 της Goldman Sachs του Kώστα Σημίτη είναι αυτά που διόγκωσαν το έλλειμμα το 2009!
Ο κύριος «dear Paul…» Ανδρέας Γεωργίου το κατέθεσε άλλωστε προχθές ξεκάθαρα λέγοντας ότι σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της δημοσίευσης των στατιστικών στοιχείων όλων των κρατών–μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που αφορά τα στοιχεία του 2006 έως το 2009, «η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων που αναφέρθηκαν από την Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για το 2009, σχετικά με την ταξινόμηση ορισμένων δημόσιων οργανισμών και σχετικά με την καταγραφή των off market swaps».
Xαρακτηριστικά στις επίμονες ερωτήσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή για το πόσο επιβάρυναν  τα swaps του Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανέφερε πολύ καθαρά ότι «η επίπτωση στο χρέος της γενικής κυβέρνησης για το 2009 ήταν 5,33 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν σε 2,26 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» .
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. διευκρίνισε ότι «τα swaps δεν επηρέασαν μόνο το 2009, αλλά και τα προηγούμενα έτη καθώς από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το αρχικό swap, το μεγάλο της Goldman Sachs το 2001, το χρέος της γενικής κυβέρνησης μπορεί να επιβαρύνθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ, αλλά όταν αυτό τέθηκε υπό  επαναδιαπραγμάτευση μετά και άλλαξε χέρια, η αγοραία του αξία αυξήθηκε και έφτασε το 2008–2009 να είναι 5,3 με 5,4 δισ. ευρώ…» .
Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου μάλιστα «κάρφωσε» και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου λέγοντας πως ο πρόεδρος της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, ζητούσε «επίμονα τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τα swaps αυτά από τον Απρίλιο του 2010» αλλά  τα στοιχεία «δεν είχαν παρασχεθεί από τις ελληνικές αρχές…».
Οταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Πρωτόπαπας, ζήτησε να αποσαφηνίσει  ποιες ήταν «αυτές οι αρχές», ο κ. Α. Γεωργίου απάντησε πως «τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά στο υπουργείο Οικονομικών που δεν τα είχε δώσει…», σπεύδοντας να πει πως «εγώ στα τέλη Αυγούστου επικοινώνησα με το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησα να σταλούν αυτά τα στοιχεία… μου είπαν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Και λόγω αυτών των καθυστερήσεων φαίνεται ότι υπήρξε το σχόλιο του κ. Ράντερμαχερ στις 8  Σεπτεμβρίου του 2010 ότι “ακόμα δεν ξέρουμε πως η Ελλάδα μαγείρεψε το χρέος”, για το οποίο εγώ προσωπικά δεν φέρω καμία ευθύνη…». Μια ημερομηνία, κατά την οποία  εκτοξεύθηκαν τα srpeads στα ύψη  για  την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δανειστεί η χώρα μας πλέον από τις αγορές.
Διάσταση όμως, από χθες, φαίνεται να προκύπτει μεταξύ του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέα Γεωργίου, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, για το πώς εντάχθηκαν και τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων ύψους 5 με 6 δισ. ευρώ στο έλλειμμα. Ο κ. Α. Γεωργίου όταν ρωτήθηκε προχθές υποδύθηκε… τον Πόντιο Πιλάτο  λέγοντας πως «αυτά μπήκαν την περίοδο Μαρτίου–Απριλίου 2010, όταν ήταν υπεύθυνος στην ΕΛ.ΣΤΑΤ . ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης – εμείς τα βρήκαμε μέσα στον υπολογισμό και συνεχίσαμε…». Χθες, σύμφωνα με όσα έλεγαν βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης παραδέχθηκε ότι ο ίδιος ενσωμάτωσε τα χρέη των νοσοκομείων στα στατιστικά στοιχεία αλλά τα υποβάθμισε σε 2 δισ. ευρώ!
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, «άδειασε» τον κ. Ανδρέα Γεωργίου για την ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε στον σκληρό της Τρόικας, Πολ Τόμσεν, ζητώντας του να αξιώσει από την κυβέρνηση να αλλάξει η λειτουργία διοίκησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., λέγοντας κατηγορηματικά πως «εγώ δεν θα ακολουθούσα την ίδια διαδικασία…».
Χθες πάντως το πρωί με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, τα μέλη της Επιτροπής Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησαν να παρέμβει για να αποπεμφθεί ο κ. Ανδρέας Γεωργίου από τη θέση του προέδρου της  ΕΛ.ΣΤΑΤ.,  ο οποίος διορίστηκε από τη Βουλή.
Ελεύθερος Τύπος

5 σχόλια:

 1. Τα περίφημα swap δεν είναι απλά του Σημίτη,μήπως να ρωτήσουν και τον σημερινό Πρωθυπουργό; Λέω,μήπως;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλες και φίλοι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για νά σταματήσουμε όλα αυτά πού οί (φίλοι) μας αμερικάνοι και Ευρωπαίοι μας οδηγούν, κ. Σαμαρά είστε πολύ λίγος, δυστυχώς πάρα πολύ λίγος, μαζί σού πάρε και αυτό το λαμόγιο πού νομίζει ότι είναι Καίσαρας,
  Ελάτε όλοι μαζί νά ξαναφέρουμε τον Έλληνα Πούτιν, ελάτε όλοι μαζί νά κάνουμε την Ελλάδα πρώτη δύναμή στον κόσμο. Για τους αντιδραστικούς προτείνω νά δούνε τά βίντεο και νά διαβάσουν τά έγγραφα, ή πατρίδα χρειάζεται Ηγέτη, ή πατρίδα χρειάζεται ενότητα, όλοι μαζί αδέλφια για το καλό το δικό μας αλλά και των παιδιών μας χρειαζόμαστε ένα Έλληνα πού νά το λέει ή ψυχή του. Διώξτε τις κομματικές σας πεποιθήσεις και δείτε ποιος μπορεί νά ξανακάνει την Ελλάδα δυνατή και ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
  http://www.facebook.com/groups/351098021579707/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. >Ελάτε όλοι μαζί νά ξαναφέρουμε τον Έλληνα Πούτιν, ελάτε όλοι μαζί νά κάνουμε την Ελλάδα πρώτη δύναμή στον κόσμο<

  Ποιος είναι ο "Έλληνας Πούτιν" και πώς θα κάνουμε την "Ελλάδα πρώτη δύναμή στον κόσμο"(!!!); Μήπως πρέπει να είμαστε λίγο πιο σοβαροί και να αποφεύγουμε τα τόσο μεγάλα λόγια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κάτι κατάλαβα που εννοεί ο Σαλονικιός. Αλλά είναι καλύτερα να μιλήσουν τα γεγονότα μόνα τους, τα λένα πάντα καλύτερα από εμάς.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπορεί οι Έλληνες να διακρινόμαστε για την ασθενή μνήμη μας αλλά δεν ξεχνάμε και μάλιστα τόσο γρήγορα.
  Ο «Έλληνας Πούτιν» το 2004 κέρδισε τις εκλογές, με σημαία του προεκλογικού του αγώνα, την πάταξη της διαφθοράς.
  Το 2009 φυγομάχησε πριν συμπληρώσει 2 χρόνια από τις εκλογές που κέρδισε το 2007, κάτω από το βάρος της διαφθοράς.
  Μια άλλη κορυφαία προεκλογική του δήλωση ήταν η επανασύσταση του Ελληνικού κράτους. Την έκανε;
  Αυτός που τον διαδέχθηκε, επιρρίπτει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, στην απραξία του «Έλληνα Πούτιν».
  Και αυτός που θα έρθει θα δηλώσει ότι φταίνε οι προηγούμενοι.
  Πάντα οι προηγούμενοι φταίνε.
  Αλλά το λογαριασμό τον πληρώνουν πάντα οι ίδιοι.
  Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανέναν «Πούτιν».
  Η Ελλάδα χρειάζεται ΕΛΛΗΝΕΣ.
  Ο νοών νοείτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.