14/6/12

Κάποια εξήγηση θα υπάρχει....

της Ελίνας Γαληνού
Τελικά, κάθε προεκλογικό κλίμα, πάντοτε θα συνοδεύεται με τις ομορφότερες υποσχέσεις. Ακόμα και τώρα, που "λεφτά δεν υπάρχουν", βρέθηκε άλλο δέλεαρ. Η περίφημη αντιμνημονιακή καμπάνια, που τόσο χαλαρά ευαγγελίζονται κάποιοι. Αυτοί οι κάποιοι, ενδεχομένως να ξεσήκωσαν ένα ρεύμα υπέρ τους, που φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές σαν απροσδόκητος θρίαμβος.
Ομως αποκαλύφθηκε πολύ σύντομα, ότι ούτε τόσο σίγουροι ήταν για όσα υπόσχονταν, ούτε είχαν σταθμίσει τα δεδομένα προσεκτικά. Το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου, έδωσε αρκετά εναύσματα για αυτές τις αποκαλύψεις. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν... Βεβαίως, όσον αφορά το Μνημόνιο και τις επιπτώσεις του, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση. Οφείλει όμως ο κάθε επίδοξος ηγέτης, που ξεσηκώνει τον κόσμο με τους ενθουσιασμούς, να σταθμίζει τα δεδομένα με μεγάλη προσοχή.
Πρώτα απ΄όλα, να πεί την αλήθεια στον κόσμο, όσον αφορά τις πιθανότητες και δυνητικές που υπάρχουν, για κάποιες τροποποιήσεις όρων του Μνημονίου και ποιές είναι αυτές.
Επειτα, να διερευνήσει επακριβώς κατά πόσο είναι διατεθειμμένοι οι ξένοι δανειστές μας, να δεχτούν οποιαδήποτε τέτοια σχετική συζήτηση. Γιατί απ΄ότι δείχνουν μέχρι στιγμής, προτιμάνε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, από την παραβίαση των συμφωνηθέντων που συνδέονται με την δανειοδότηση της χώρας μας...Βλέπουμε ότι οι προειδοποιήσεις για διακοπή χρηματοδότησης εάν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις κόβοντας τις γέφυρες συνεννόησης, είναι σαφείς. Αυτές τις ημέρες, τα ξένα ΜΜΕ και διεθνείς αναλυτές-οικονομολόγοι, εξήγησαν τι θα συμβεί εάν διακοπεί η δανειοδότηση της Ελλάδας ως προς τις εσωτερικές της ανάγκες και τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια. Η έξοδος από το ευρώ και η αναγκαστική εκ μέρους μας επιστροφή στη δραχμή, θα απαλλάξει τους εταίρους μας από τις ευθύνες της αδιαλλαξίας τους, ενώ θα ρίξει τη χώρα σε μεγάλη οικονομική αταξία, η οποία άγνωστο πότε και πώς θα μπορέσει να ξεπεραστεί. Εκτός εάν, οι φερόμενοι ως "έτοιμοι για όλα", έχουν υπόψη τους να προσφύγουν σε άλλους δανειστές...
Εχουν βέβαια κυκλοφορήσει πολλά σενάρια ως προς τον ρόλο του διεθνούς παράγοντα για ενδεχόμενη αποσταθεροποιητική κίνηση κατά της Ελλάδας, μέσω της οποίας θα ασκηθεί πίεση στην αδιάλλακτη Γερμανία για το θέμα π.χ των ευρωομολόγων ή μιας στροφής στην χρηματοπιστωτική πολιτική της ΕΚΤ. Τώρα όμως που έπεσε και το φρούριο της Ισπανίας, τα πράγματα ίσως αλλάξουν αν η Γερμανία αναθεωρήσει κάπως, για το καλό της ευρωζώνης. Εάν γίνει αυτό, μάλλον δεν χρειάζεται πια να κάνει η Ελλάδα το πειραματόζωο προς αυτόν τον σκοπό. Οντας όμως μια χώρα με τεράστιο γεωπολιτικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, ενδέχεται να σκέφτονται να μας αξιοποιήσουν διαφορετικά, εξασφαλίζοντάς μας πρώτα απ΄όλα σταθερότητα, εν μέσω επίβουλων γειτόνων με πρωταγωνιστή....την Τουρκία. Και δεν έχουν διόλου άδικο όσοι επιμένουν ότι το πρώτο βήμα σταθερότητας που μας χρειάζεται, είναι η τακτοποίηση της ΑΟΖ μας και της συνεργασίας μας με Κύπρο και Ισραήλ που ήδη έχουν συνδέσει τις δικές τους από τον περασμένο χρόνο.
Ομως, αυτό είναι βέβαιο ότι δεν θ΄αρέσει καθόλου στην Τουρκία η οποία κάνει ό,τι μπορεί, είτε με λυκοφιλίες είτε με επίδειξη δυνάμεων, να δημιουργήσει εμπλοκή για να μην μπορέσουμε να προχωρήσουμε σ΄αυτό...Οπότε, μια πιθανή άτακτη χρεωκοπία μας, εν συνδυασμώ με ρήγμα Ελλάδας-ΕΕ, θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος στην Τουρκία, τώρα μάλιστα που και η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα ανάγκης οικονομικής στήριξης. Και θα της ερχόταν πολύ βολικό να μας το ανταποδώσει με μερικά δάνεια χαμηλότοκα, πουλώντας ταυτόχρονα και μάθημα "αλληλεγγύης" στην ζόρικη Ευρώπη!
Ο κίνδυνος λοιπόν, ακόμα κι΄αν δεν κρύβεται πίσω από το τετριμμένο πλέον "λεφτά υπάρχουν", μπορεί να κρύβεται πίσω από πολλές άλλες "επαναστατικές λύσεις" και για καθέναν που τις ευαγγελίζεται με τόση σιγουριά, όταν γύρω μας υπάρχουν τόσες νάρκες. Εξήγηση υπάρχει για όλα βέβαια, αλλά σκοπός είναι να μην την μάθουμε κατόπιν εορτής πάλι...

2 σχόλια:

  1. Ελίνα, αυτό που περιγράφεις είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τών τελευταίων εβδομάδων. Θα πρέπει όμως να κοιτάμε και ποιοί την "περιρρέουν" αυτή την ατμόσφαιρα. Πόλεμοι, καταστροφές, εισβολές, ναρκοπέδια και ότι άλλο σενάριο μπορείς να φανταστείς, εκπορεύεται από τα "αμερόληπτα ελληνικά" ΜΜΕ και ιδιαίτερα από το αντικειμενικό μέχρι πρασινίλας MEGA (και εσχάτως με μπλε και πράσινους κόκκους). Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι λένε τα ίδια ακριβώς με τα οποία μάς φοβέριζαν και το 2004 έτσι και καταψηφιζόταν το σχέδιο Ανάν...

    Ο λόγος είναι απλός. Θέλουν να φοβίσουν τον κόσμο, να τον εκβιάσουν ψυχολογικά και να εκτρέψουν τη συζήτηση από το πραγματικό διακύβευμα τών εκλογών. Ποιό είναι αυτό; Το είχε περιγράψει ξεκάθαρα και με κάθε ειλικρίνεια στις 22 Μαρτίου ο Σαμαράς (προς τιμήν του), πριν αναχωρήσει για να πάει στην Ισπανία στον Ραχόι:

    "...ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό, είναι να γίνει με την εκτόνωση, να ανοίξει η βαλβίδα εκτόνωσης τής λαϊκής οργής, που μπορεί σε μιά δημοκρατία να πάει μόνο σε εκλογές. Και για αυτό το λόγο οι εκλογές θα νομιμοποιήσουν την κατάσταση που σήμερα στα μάτια τών περισσότερων δεν είναι νομιμοποιημένη... ...χρειάζεται λοιπόν μιά νομιμοποίηση τών γεγονότων, τών πολιτικών, με εκλογές".

    Τα είπε όλα σταράτα και ορθά - κοφτά. Επειδή ξέρει καλά ότι χωρίς πολιτική νομιμοποίηση δεν θα μπορέσει να σταθεί ούτε 6 μήνες στην εξουσία με τέτοια πολιτική. Αυτό είναι το διακύβευμα. Πρέπει να προσυπογράψουμε κι εμείς (ο κόσμος) τη συνέχιση τής μνημονιακής πολιτικής που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρητά και κατηγορηματικά την

    "αμετάκλητη και ανεπιφύλακτη παραίτηση από κάθε κρατική ασυλία και κυριαρχία".

    Αυτά τα έχουν ψηφίσει 199 βουλευτές, πλην όμως ποτέ δεν τα είχαν θέσει υπόψη τού ελληνικού λαού και δεν είχαν εκλεγεί για να ψηφίζουν τέτοια εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και τέτοια μέτρα. Ήσαν λοιπόν πολιτικά απονομιμοποιημένοι και έκθετοι.

    Στην περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ (άρα και το ΠΑΣΟΚ, ο έτερος σύμμαχος), έτσι ακριβώς θα ερμηνευθεί η ψήφος τού κόσμου. Ότι δηλαδή από 'δώ και πέρα ότι γίνεται, θα γίνεται κατ' εντολή τού ελληνικού λαού. Επομένως μην τολμήσει να βγάλει κανείς άχνα γιατί εκτελούμε τις εντολές σου ανώνυμε ψηφοφόρε:

    "Με την ψήφο σου προσυπέγραψες την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

    Εσύ ψήφισες τα καινούρια λουκέτα.

    Εσύ ψήφισες τις καινούριες στρατιές ανέργων.

    Εσύ ψήφισες τις περαιτέρω περικοπές στην υγεία σου.

    Εν γνώσει σου (διότι το ψήφισες) θα λιποθυμάνε τα παιδάκια από την πείνα στα σχολεία.

    Εσύ με την ψήφο σου ώθησες τούς επόμενους αυτόχειρες που θα τινάζουν τα μυαλά τους στον αέρα.

    Μη ζητάς τώρα ευθύνες από 'μάς, τη δική σου εντολή εκτελούμε.

    Δεν θα απολογούμαστε πια εμείς στις οικογένειες τών θυμάτων. Εσύ θα πρέπει να τούς εξηγήσεις ότι το έκανες για το καλό τους.

    Και ακόμα να τούς δώσεις να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν γιατί έτσι αυθαδιάζουν απέναντι στη δική σου εντολή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιγκουίνε, αυτά που λέω είναι σκέψεις ενός ανθρώπου που πάντα αντιμετώπιζε τα προβεβλημένα ΜΜΕ με μεγάλη επιφύλαξη. Γι΄αυτό, δεν τίθεται θέμα επηρεασμού μου όσον αφορά τους φόβους που εκφράζω.
    Πιστεύω απλά, πώς ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, γιατί συνήθως δεν είναι-ιδίως στην πολιτική.
    Υπάρχουν πληροφορίες για πολλά πράγματα, που δεν λαμβάνονται από τα ΜΜΕ, αλλά μέσα από την ροή της καθημερινότητας, τις επαφές με ανθρώπους από διάφορους χώρους, την ίδια τη ζωή. Και αυτές μπορεί να είναι από ασήμαντες έως πολύτιμες.
    Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ.
    Δεν είναι διόλου απλά τα πράγματα και ο κίνδυνος της ζημιάς μας, δεν αρχίζει και τελειώνει μόνο στο ευρώ.
    Το ευρώ-θα το έχεις καταλάβει-θα κάνει τον κύκλο του και θα πάει όπου πρέπει να πάει-ακολουθώντας τη (βέβαιη) μετάλλαξη της ευρωζώνης. Και της Ευρώπης μαζί.
    Η αξία όμως της Ελλάδας, δεν μετριέται μόνο σε ευρώ βάσει του ΑΕΠ. Τα κεφάλαια που διαθέτουμε σε μη μετρήσιμο προς το παρόν μέγεθος, είναι απίστευτα μεγάλα και αυτά πρέπει να περιφρουρήσουμε τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
    Ο,τι και να γίνει μεθαύριο, εμείς αυτά πρέπει να κοιτάμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.