29/9/12

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Οι εκτιμήσεις του κ. Abramowitz

Λιάνα Μυστακίδου
http://www.elzoni.gr

Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» και «ανέδειξε» τον κ. Ερντογάν στην πολιτική, κ. Morton Abramowitz , πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CFR (Council on Foreign Relations), σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (nationalinterest.org) κάνει μια σειρά ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την Τουρκία:
1-Η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το Κουρδικό.

2-Ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές του2014, αλλά η έδρα του κινδυνεύει.

3-Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με όλους τους γείτονες της. Δεν υφίσταται το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων. Ειδικότερα στο θέμα της Συρίας δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει ούτε το εσωτερικό της χώρας, ούτε το εξωτερικό, ούτε τη Δύση.

4-Ο Ερντογάν συνήψε φιλικές σχέσεις με τον Μεσούτ Μπαρζανί, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να παρεμποδίσει την τρομοκρατία του ΡΚΚ.

5-Ο κ. Ερντογάν παρενέβη περισσότερο από όλους στη Συρία, τώρα παρασύρει την δική του χώρα σε θρησκευτικές συγκρούσεις.

6-Η στάση των Κούρδων στην Τουρκία είναι σήμερα αντιφατική. Ο κουρδικός λαός επιθυμεί τον τερματισμό της βίας, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει το ΡΚΚ.

7-Ο ηγέτης του ΡΚΚ, κ. Οτζαλάν στηρίζει κάθε είδους ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά δεν αναφέρει το παραμικρό για την αυτονομία την οποία διεκδικούσε παλαιότερα.

8-Ο κ. Ερντογαν βρίσκεται σε αδιέξοδο και όπως κάνουν όλοι οι Τούρκοι ηγέτες όταν είναι στριμωγμένοι, περιμένει τη βοήθεια του ΜΗΡ (Κόμμα του κ. Μπαχτσελί, Γκρίζοι Λύκοι)

9- Στην Τουρκία δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Ο λαός σιωπά και δεν αντιδρά.

10-Ο κ. Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει το θώκο του είτε από το ΡΚΚ, είτε εξαιτίας της Συρίας, είτε λόγω οικονομικής κρίσης.

11-Ο κ. Ερντογάν είναι άνθρωπος των ΗΠΑ, αλλά το Κουρδικό μπορεί να τον οδηγήσει στο τέλος της καριέρας του.

12-Ο κ. Ερντογάν θα υποφέρει πολύ από το αντιαμερικανικό κλίμα τον ερχόμενο χρόνο. Το2013 θα εισέλθουν στο στίβο της πολιτικής νέα κόμματα.

13-Το ΑΚΡ μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διάλυσης του πριν τι εκλογές του 2014.

14-Η Τουρκία είναι μια χώρα γεμάτη εκπλήξεις. Πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και να μην μένει αβοήθητη…

Ο κ. Abramowitz ανήκει στην κατηγορία των διπλωματών που γνωρίζουν πολύ καλά την Τουρκία. Είναι ο άνθρωπος που είχε προβλέψει τον διαμελισμό της χώρας από το 1994. Γενικά είναι ο άνθρωπος που ξέρει πολλά …..

3 σχόλια:

 1. Ειχε προβλεψει τον διαμελισμο της Τουρκιας απο το 1994. Αν δεν απατωμαι, λιγο μετα ειχε γραφτει αυτο σαν "προφητεια" και το γαιτανακι συνεχιζεται .....

  ΑΖ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όσα και να ξέρει ο κ Αβράαμοβιτσ το ζήτημα είναι τι ξέρουμε εμείς και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Φοβάμαι σχεδόν τίποτα.
  Οι εμφανιζόμενοι ως ηγέτες είναι πολύ απασχολημένοι με την πώληση των νήσων, νησίδων και βραχονησίδων καθότι αποτελεί αυτό ... χρυσή συνταγή οικονομικής απογείωσή μας με σκυλάδικα, μεζονέτες πλουσίων και ιδιωτικές περιφράξεις των κάθε Ελλήνων και ξένων πρωταθλητών της ιδιωτείας.
  http://www.ifestosedu.gr/111Vraxonisides.htm
  Τώρα, τι κάνουν οι Έλληνες πολίτες; Παραφράζω το σημείο 9 του Αμβάαμοβιτς: "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Ο λαός σιωπά και δεν αντιδρά."

  Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει "η διάλυση της Τουρκίας"; Πώς το εννοούμε; Τι θα σήμαινε για μάς; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο; Ακόμα πληρώνουμε την Καταστροφή του ΄22!!! Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας; Είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα από τότε για κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι πανεύκολη και δεν χρειάζεται να την αναφέρω γιατί στο βάθος την ξέρουμε όλοι. Τελικά, έχει καμμιά αξία να διαλυθεί η Τουρκία όταν εγώ θα έχω ξοφλήσει από πιο πριν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.