28/9/12

Reuters: Η Μόσχα θέλει «συμφωνία διάσωσης» με ΕΕ για δάνειο σε Κύπρο

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έκανε σαφές σήμερα ότι θα δώσει δάνειο στην Κύπρο μόνον στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 'διάσωσης' με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Λευκωσία φέρεται ότι ζητεί συνολικά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.Ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ είπε στο Reuters ότι η Ρωσία εξετάζει ένα αίτημα για δανεισμό ύψους 5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι η Κύπρος επιδιώκει να λάβει άλλα 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές από τις αρχές στη Λευκωσία.
Τον Ιούνιο, η Κύπρος κατέστη η πέμπτη χώρα της 17μελούς Ευρωζώνης η οποία επιδιώκει διεθνή δανεισμό κάποιου είδους, όταν οι τράπεζές της αποκάλυψαν ότι χρειάζονται κρατική υποστήριξη για να καλύψουν τις τεράστιες ζημιές τους, οι οποίες εν μέρει οφείλονται στην έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.

Έχει πει επανειλημμένα ότι το ποσό δεν έχει ακόμα καθοριστεί και ότι διαβουλεύεται με τους επίδοξους δανειστές της, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Σιλουάνοφ -ο οποίος συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup, του μόνιμου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου- εκτίμησε ότι οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και εάν η Λευκωσία δανειστεί από τη Ρωσία, θα εξακολουθεί να χρειάζεται επιπλέον δανεισμό από την ΕΕ.

Κατά τον σχολιασμό του Reuters, οι δηλώσεις του Σιλουάνοφ μοιάζουν να αποτελούν μια προσπάθεια να προληφθεί μια ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης της Κύπρου -η οποία αποτελεί δημοφιλή εξωχώριο προορισμό για Ρώσους επιχειρηματίες που αναζητούν προστασία από το απρόβλεπτο επενδυτικό κλίμα στη χώρα τους- να παίξει το χαρτί του ρωσικού δανεισμού για να εξασφαλίσει πιο ευνοϊκούς όρους από τους πιστωτές της.

«Εάν παράσχουμε την πίστωση αυτή των 5 δισ. ευρώ, θα χρειάζονται ακόμα να δανειστούν από κάπου αλλού», είπε ο Σιλουάνοφ. «Άρα η απόφαση χρειάζεται να είναι συντονισμένη, διότι τα δικά μας 5 δισ. δεν επαρκούν για αυτούς• τα δικά τους 15 δισεκατομμύρια (της ΕΕ) είναι κατ' αρχήν επαρκή».

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υπολογίζει ότι το πακέτο 'διάσωσης' της ΕΕ για την Κύπρο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ποσό που ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι ο κύριος παράγοντας που θα επηρεάσει την απόφαση για το δάνειο είναι το εάν και κατά πόσον η Λευκωσία μπορεί να το εξυπηρετεί και να το αποπληρώσει. «Τι θα δώσουν τα 5 δισ. ευρώ στην Κύπρο; Θα της επιτρέψουν να επιλύσει τα προβλήματα χρέους;».

Ο Ρώσος υπουργός είπε ακόμα πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει από τη Μόσχα οικονομική βοήθεια. «Δεν είναι μεγάλες» χώρες, πρόσθεσε χωρίς να κατονομάσει κάποια εξ αυτών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

2 σχόλια:

 1. Ωραία πράγματα. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να πάρει οικονομική βοήθεια από Κίνα, η Κύπρος από Ρωσία και δεν μπορούμε να πάρουμε μεταχειρισμένο αμυντικό υλικό από ΗΠΑ. Κατά τα άλλα είμαστε ευτυχές μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και του ευρώ και φέξε μου και γλίστρησα. Όσο δεν στήνονται κρεμάλες, δουλειά δεν γίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οχι που θ΄άφηνε η Ρωσία την ευκαιρία να πάει χαμένη.
  Σου λέει "να βοηθήσω, αλλά να καταγραφεί η βοήθεια, ως υποστήριξη προς την ΕΕ"
  Και μπορεί να το πετύχει.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.