28/9/12

Αβραμόπουλος: Η Τουρκία να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσει η Τουρκία απτά δείγματα του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και να εγκαταλείψει τη διαρκή απειλή του casus belli (αιτία πολέμου) εναντίον της Ελλάδας, ή την συμπεριφορά της έναντι της Κύπρου, τα οποία υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας αργά χθες βράδυ την 67η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι αν εκπληρωθούν αυτά, καθώς και τα ενταξιακά κριτήρια και λάβουν χώρα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.


Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της
Κυπριακής Δημοκρατίας «να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες στοχεύουν στην επανένωση της νήσου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ και αυτή τη στιγμή έχει την Προεδρία της».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι μετά από 38 χρόνια η διαίρεση της νήσου συνεχίζεται και τα αποτελέσματα των συνομιλιών είναι απογοητευτικά, εξ’ αιτίας της τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας να εμπλακεί σε εποικοδομητικές συνομιλίες.

Παράλληλα, χαιρέτισε την απόφαση της Κύπρου «να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα δημιουργεί συνεταιρισμούς με άλλους αναδυόμενους ενεργειακούς παίκτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και Αραβικών χωρών, με τους οποίους διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης.

«Η Ελλάδα συμβάλει στο να έλθει σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προωθηθεί ενεργειακή ασφάλεια και η διαφορετικότητα πηγών και προμηθευτών για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», είπε.

Τόνισε, τέλος, ότι η λύση του Κυπριακού θα έχει εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα, όχι μόνο στους ίδιους τους Κύπριους, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη σταθερότητα σ’ ολόκληρη την Ανατολικά Μεσόγειο.
http://www.ant1iwo.com

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.