30/9/12

JSSNews: Παράξενες αμερικανο-γαλλικές στρατιωτικές κινήσεις

Ένα αμερικανικό MC-130
Αποκλειστικό JSSNews: η JSSNews έλαβε μερικές αναφορές για αμερικανικές και γαλλικές  στρατιωτικές κινήσεις που θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε στους αναγνώστες μας. 
Αυτές οι κινήσεις μπορούν να έχουν πολλαπλές επεξηγήσεις και ίσως δεν πρέπει να συνδέονται. Αλλά με δεδομένες τις πολλές συνεχιζόμενες κρίσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, θεωρούμε ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή την εξέλιξη.

Σύμφωνα με ένα παγκόσμιο δίκτυο παρατηρητών αεροπλάνων και ιχνηλατών τουλάχιστον μια δωδεκάδα MC -130H, HC-130N, HC-130P και AC-130U, στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό στις 13 Σεπτεμβρίου προς ανατολάς. Αυτά τα αεριωθούμενα χρησιμοποιούνται γενικά για μια ποικιλία ειδικών καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με δυνάμεις ειδικών αποστολών. 
Η τελευταία στάση των αεροσκαφών που αναφέρθηκε ήταν στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη. Δεν είναι σαφές αν τα αεροπλάνα έφυγαν από την Κρήτη, αλλά οι πηγές μας δουλεύουν για να τα εντοπίσουν.

Μιάμιση εβδομάδα αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, το ίδιο δίκτυο εντόπισε 12 αεροσκάφη των US Marine Corps (μαχητικά F/A-18 Hornet) που έφτασαν σε δύο κύματα στη αεροπορική βάση του Moron στην Ισπανία. Δεν είναι γνωστό ποιός είναι ο τελικός προορισμός της πτέρυγας, αλλά θα μπορούσε να είναι το Αφγανιστάν, προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις.

Η μοίρα Harrier που έχει υποστεί βαριές απώλειες στην κρίση της 14 Σεπτεμβρίου στο Bastion Camp, έχει αντικατασταθεί ήδη από άλλη μονάδα Harrier, και είναι μάλλον απίθανο ότι η ανάπτυξη της μοίρας έχει άμεση σχέση με αυτό το γεγονός. Είναι επίσης πιθανό ότι τα F/A-18 κατευθύνονται προς το Περσικό Κόλπο. Μια σειρά από μοίρες για αεροπορική υπεροχή, συμπεριλαμβανομένης μιας μοίρας F-22 Raptor, ήδη αναπτύχτηκε στην περιοχή. Αν πρόκειται για αυτή τη περίπτωση, η μοίρα έχει ως στόχο απλώς την ενίσχυση ή αντικατάσταση ενεργών παρόντων στοιχείων που αναπτύχτηκαν εκεί.

Περαιτέρω, στις 24 Σεπτεμβρίου, οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο υποστηρίζοντας ότι το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή μικρών αμερικανικών μονάδων στρατιωτών στο Ιράκ για εκπαιδευτικές αποστολές. Κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον στρατηγό Robert Caslen, μια μονάδα στρατιωτών των Ειδικών Επιχειρήσεων πρόσφατα αναπτυχθεί στο Ιράκ για να παρέχει συμβουλές σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον ένα μέρος της πτέρυγας των MC-130 που αναφέρονται παραπάνω πηγαίνει για υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων του Ιράκ.

Ένα άλλο άρθρο της 24ης Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Figaro,  αναφέρει ότι περίπου 100 στρατιώτες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στην υποσαχάρια περιοχή για την καταπολέμηση των τρομοκρατών στο βόρειο Μαλί. Η Φιγκαρό ανέφερε επίσης ότι αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών, θα αναπτυχθούν στην περιοχή και ότι κομάντος του γαλλικού ναυτικού θα ενισχύσουν τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη σε επιχείρηση στη περιοχή.

Τέλος, ο Ιταλός δημοσιογράφος Guido Olimpio ανέφερε το Σεπτέμβριο ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ κυνηγούν σήμερα τους τρομοκράτες στη Λιβύη. Είπε επίσης ότι «αξιόπιστες πηγές» επιβεβαίωσαν ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, που μπορεί να είναι προετοιμασίες για χειρουργικές επιθέσεις στη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και του Μάλι.


Όλες αυτές οι αναπτύξεις δυνάμεων μπορεί να έχουν αρχικά προγραμματιστεί για εκπαιδευτικούς λόγους ή για επιχειρήσεις ήδη σε εκτέλεση. Δεν σημαίνουν κατ 'ανάγκη μια επικείμενη αποστολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα μπορούσαν απλώς να επανατοποθετήσουν τα στρατεύματά τους σε μια περιοχή που ταλανίζεται από συγκρούσεις που μπορούν να απαιτήσουν μια ταχεία στρατιωτική επέμβαση ή δράση.

Όποιος και αν είναι ο σκοπός, αυτές οι κινήσεις, στο σύνολό τους, είναι πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν. Δεδομένων των ρευστών συγκρούσεων στη Βόρεια Αφρική, στη Συρία και το Αφγανιστάν, καθώς και λόγω των τρεχουσών εντάσεων με το Ιράν, οι πηγές μας εξήγησαν ότι ήταν σημαντικό να δημοσιεύσουμε αυτές τις πληροφορίες.

Amos Lerah - JSSNews 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.