27/9/12

Ραγδαία ανάπτυξη για την αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τόσο για στρατιωτική, όσο και για πολιτική χρήση, γνωρίζει ραγδαία αύξηση, που αγγίζει τις πολλές δεκάδες δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρείες, έναν κλάδο που στις ΗΠΑ σχεδιάζεται να καταστεί αυτόνομος.«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανοίγουν διάπλατους τους ορίζοντες για μία νέα βιομηχανική και αεροναυπηγική εποχή», εκτιμά ο Φρανσουά Μπαφού, διευθυντής της Bordeaux Technowest, η οποία διοργανώνει στην πόλη Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας τη δεύτερη έκθεση UAV (Unmanned Aerial Vehicles) Show Europe, μοναδική στο είδος της στην Ευρώπη, η οποία συγκεντρώνει κάθε κατασκευαστή τηλεχειριζόμενων εναέριων οχημάτων.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν πρόκειται ν' αντικαταστήσει ούτε το αεροσκάφος, ούτε και το ελικόπτερο, αλλά θα τα υποκαταστήσει σε επιχειρήσεις που κοστίζουν ακριβά με τρέχουσες λύσεις στην επιτήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών, των πετρελαιαγωγών, των αιολικών πύργων, στους ελέγχους των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού, ή της θαλάσσιας παρατήρησης», τονίζει ο Μπαφού, υπογραμμίζοντας τις ωφέλειες στην ειρηνική τους χρήση.

Όσον αφορά τις στρατιωτικές του υπηρεσίες, δεν είναι απολύτως βέβαιον ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κάποια ημέρα θα αντικαταστήσει πλήρως το ελικόπτερο.

Στην έρημο της Αριζόνας στις ΗΠΑ, ήδη έχουν ξεκινήσει πειράματα με επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι να ίπτανται σε σχηματισμούς με μη επανδρωμένα ελικόπτερα. Η νέα γενιά αμερικανικών μη επανδρωμένων συμπεριλαμβάνει πιο γρήγορα και πιο ευφυή ρομπότ, τα οποία επιχειρούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

«Κατά την περίοδο 2000-15, η παγκόσμια στρατιωτική αγορά των μη επανδρωμένων, που ελέγχεται κατά το 50% από τις ΗΠΑ και κατά 25% από το Ισραήλ, εκτιμάται πως φθάνει τα 100 δισεκ. ευρώ», υπερθεματίζει ο Ζαν-Νοέλ Στοκ, αντιπρόεδρος του γαλλικού ομίλου αεροναυπηγικών μέσων Thalès, υπεύθυνος για τα μη επανδρωμένα και την πληροφόρηση.

Στη Γαλλία, η Dassault Aviation είναι ο εμπνευστής του σημαντικότερου ευρωπαϊκού προγράμματος κατασκευής πολεμικού μη επανδρωμένου, σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ελβετία: του αεροσκάφους nEUROn, συνολικού κόστους 406 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται να πραγματοποιήσει πτήση εντός ολίγων εβδομάδων», ανέφερε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός διευθυντής της Dassaut Ερίκ Ταπιέ, για τον οποίο «πρόκειται να προκύψουν κι άλλες ανάγκες».

Από την πλευρά του ο όμιλος Thalès συμμετέχει σε συνεργασία με τον βρετανικό κλάδο του «μοναδικού στον κόσμο» τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους αναγνώρισης Watchkeeper, με αυτονομία πτήσης 5 χλμ., το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση από το βρετανικό υπουργείο Αμύνης.

«Τα μη στρατιωτικού σκοπού τηλεχειριζόμενα πρόκειται να έχουν μία εκθετική αύξηση» σε σχέση με όσα κατασκευάζονται για τον στρατιωτικό τομέα, με τις προβλέψεις να μιλούν για «δισεκ. ευρώ», τονίζει ο Στοκ.

Σήμερα η Γαλλία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει πιστοποιήσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο ίπταται σε ύψος μικρότερο των 150 μ. και χρησιμοποιείται από το πυροσβεστικό σώμα για να επιβλέπει τις πυρκαγιές στα δάση.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.