28/9/12

Γκρούεφσκι: Προτείναμε δύο λύσεις για την ονομασία

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απαντώντας την Πάμπτη σε κοινοβουλευτική επερώτηση του προερχόμενου από το κόμμα του (VMRO-DPMNE) βουλευτή Βλάτκο Γκιόρτσεφ, με θέμα το περιεχόμενο των επιστολών που αντάλλαξε με τον Έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε ότι στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό του πρότεινε «δύο μοντέλα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας».
«Προτείναμε, κατ' αρχήν, να επικεντρωθούμε άμεσα στο βασικό ζήτημα και, εάν δεν θέλουν να γίνει έτσι, να ξεκινήσουμε με άλλα ζητήματα όπως η σύναψη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης, το άνοιγμα νέας συνοριακής διόδου καθώς και ακόμη 7 - 8 ζητήματα με τα οποία θα ξεκινούσαν οι συνομιλίες και θα βελτιωνόταν η γενική ατμόσφαιρα.

Αμέσως μετά από αυτό θα μπορούσαμε να περάσουμε στο βασικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος με τη του δήλωση «έσπασε» το «μονομερές μορατόριουμ δηλώσεων για το όνομα» που είχε κηρύξει ο ίδιος στα τέλη Ιουλίου.


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε επίσης ότι στην επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά
πρότεινε επίσης ημερομηνίες για πραγματοποίηση συνάντησης και σημείωσε ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε προκειμένου να εξευρεθεί λύση για το θέμα του ονόματος.

«Λάβαμε απάντηση μετά από μακρά αναμονή. Αυτό που δημοσιοποιήθηκε (σ.σ. σε ελληνική εφημερίδα, στις 23.9.2012) είναι το κύριο μέρος από την απάντηση του κ. Σαμαρά και είναι επαρκώς σαφές.


Οποιοσδήποτε την διαβάσει θα καταλάβει και θα του αποσαφηνιστεί ποιά είναι η βούληση της άλλης πλευράς», υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι, τονίζοντας ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει την εποικοδομητική της προσέγγιση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.


Ο κ. Γκρούεφσκι απέστειλε επιστολή προς τον κ. Σαμαρά
στις 31 Ιουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστειλε απαντητική επιστολή προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ στις 4 Σεπτεμβρίου.

Μέρος του περιεχόμενου των επιστολών αυτών δημοσίευσε, την περασμένη Κυριακή, αθηναϊκή κυριακάτικη εφημερίδα, ενώ το δημοσίευμα αναμεταδόθηκε και από τα ΜΜΕ των Σκοπίων.


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική πορεία της καθώς και τις προσπάθειες ώστε να λάβει την καλύτερη δυνατή Έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:


«Εκτιμάται ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Αναμένουμε πως η φετινή Έκθεση (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ΠΓΔΜ) θα είναι μια από τις πιο θετικές Εκθέσεις σε σύγκριση με όσες έχουμε λάβει στο παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι.
http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.