30/9/12

Πρόταση Ερογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Όπως και στην περυσινή συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην περίοδο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, έτσι και φέτος, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου επέδωσε στον Μπαν γκι-Μουν πρόταση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο. Λεπτομέρειες επρόκειτο να δώσει αργότερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Τουρκική Αντιπροσωπεία.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή στους δημοσιογράφους, μετά τη 15λεπτη συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα, ο κ. Ερογλου επιχείρησε να εξισώσει το στάτους του με αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή τον δέχτηκε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.
«Ο Γενικός Γραμματέας έδειξε την ευγένειά του βλέποντας και τους δύο ηγέτες. Αυτή είναι μία πολύ καλή και ισοζυγισμένη προσέγγιση στο κυπριακό πρόβλημα. Είμαι πολύ ευτυχής που ο κ. Μπαν ακολούθησε την παράδοση», είπε ο κ. Ερογλου μέσω του Οσμάν Ερτούγκ.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δέχεται τον Τ/κ ηγέτη μόνο μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.Ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι «οι συνομιλίες στην Κύπρο έφτασαν σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της άρνησης της ε/κ πλευράς να αποδεχθεί χρονοδιάγραμμα, ή πολυμερή διάσκεψη και την ίδια στιγμή ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το λόγο ότι δεν βλέπει αρκετή πρόοδο για διευθέτηση».Είπε επίσης ότι η πολυμερής διάσκεψη ήταν ιδέα της τ/κ πλευράς την οποία εισηγήθηκαν στο ΓΓ, αλλά ατυχώς η άλλη πλευρά δεν την αποδέχθηκε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως συζήτησε με το ΓΓ το πώς θα ξεπεραστεί το παρόν αδιέξοδο και θα υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της διευθέτησης.«Μοιραζόμαστε την συνεχιζόμενη ελπίδα μας με το ΓΓ ότι με την εισαγωγή χρονοδιαγράμματος και μία άσκηση πάρε-δώσε είναι δυνατή η διευθέτηση του Κυπριακού».

Παραγνωρίζοντας ότι ήταν η Τουρκική πλευρά που είχε ξεκαθαρίσει στα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν συνομιλεί στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε, ο κ. Έρογλου είπε πως «σε διάφορες εκθέσεις του ο ΓΓ ανέφερε ότι μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ. Την 1η Ιουλίου η περίοδος δεν θα ήταν καλή για διευθέτηση και συμβιβασμό. Παρατήρηση την οποία συμμεριζόμαστε».
Είπε πως μία νέα περίοδος ξεκινά μετά το Φεβρουάριο του 2013.

«Στη Νότια Κύπρο ήδη ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία, Παρακολουθούμε και αξιολογούμε τις ανακοινώσεις και την ρητορική που γίνονται από υποψηφίους και κόμματα. Ελπίζουμε πως το άτομο το οποίο θα εκλεγεί, ο νέος ηγέτης, θα είναι σε θέση να επιτύχει συμφωνία που θα είναι βιώσιμη, δίκαιη και ρεαλιστική», είπε.

Ο κ. Έρογλου αφού ανέφερε ότι στα 44 χρόνια που διαρκούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό δεν υπάρχει θέμα ή πτυχή που δεν συζητήθηκε και δεν έτυχε διαπραγμάτευσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος ε/κ ηγέτης που θα εκλεγεί θα ανοίξει το δρόμο σε λύση μέσω διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό.

«Όμως, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν για άλλα 44 χρόνια», κατέληξε.

Τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ επωφελή για τις δύο κοινότητες και να χρηματοδοτήσουν τη διευθέτηση του Κυπριακού, είπε ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του κ. Μπαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο ΓΓ του ΟΗΕ κι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο της 67ης συνόδου της ΓΣ των ΗΕ. Αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μίας συνολικής διευθέτησης στο κυπριακό και συζήτησαν το έργο των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών. Συζήτησαν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.