7/10/13

ΑΠΟΨΗ: Από τη Δύση στην Ανατολή η διεθνής παραγωγή

Του Γιωργου Κωνσταντινιδη*
Τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια παρατηρείται μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας παραγωγής από τις οικονομικά προηγμένες και ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης προς αναπτυσσόμενες και πολλά υποσχόμενες, σε παραγωγικό και καταναλωτικό επίπεδο, χώρες της Ανατολής, οι οποίες σημειώνουν αρκετά έως πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης ακόμη και του 10%-11%, όπως η Κίνα. Συνοπτικά, διαπιστώνεται μια μετατόπιση του καταμερισμού της παραγωγής διεθνώς από τη Δύση προς στην Ανατολή.
Ηδη, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στις ΗΠΑ το 2008 και την εξάπλωσή της στην Ευρώπη, πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και κερδοφορία μετέφεραν μέρος ή όλη την παραγωγική τους δραστηριότητα σε χώρες της Ανατολής, όπως π.χ. σε Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα, Τουρκία, Ινδονησία, Μαλαισία, Πακιστάν, Βιετνάμ, Μπανγκλαντές και αλλού. Ακόμη και κάποια αφρικανικά κράτη συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία καθώς αποτελούν τόπους προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων επιχειρήσεων που εδρεύουν μεν στη Δύση, αλλά οι διοικήσεις τους κρίνουν ότι είναι ωφέλιμο να παράγουν στο εξωτερικό σε κράτη που προσφέρουν ποικίλα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα και κυρίως χαμηλούς μισθούς και ημερομίσθια, όπως π.χ. η Νότιος Αφρική. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής ύφεσης που βαθαίνει, με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 30% περίπου. Ομως και οι ελληνικές επιχειρήσεις πλήττονται σοβαρά, αφού τα έσοδά τους μειώνονται αισθητά και η ρευστότητα από τον τραπεζικό τομέα έχει περιοριστεί πολύ. Η φοροδοτική ικανότητα κρίνεται ιδιαίτερα περιορισμένη και τα διάφορα φορολογικά μέτρα δεν αποδίδουν τα προϋπολογισθέντα έσοδα. Οι δανειστές μάς πιέζουν για καινούργια μέτρα και επιπλέον περικοπές, δίχως να γνωρίζουμε εάν τα σκληρά μέτρα θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας και πότε θα γίνει αυτό…

Μήπως πρέπει ώς ένα βαθμό να παραδειγματιστούμε από κράτη που πριν από μερικά χρόνια δεν υπολογίζονταν ως οικονομικές δυνάμεις και έχουν πλέον καταφέρει αξιόλογα αποτελέσματα σε όρους οικονομικής προόδου; Εχουμε διαπραγματευτική δύναμη, ικανή να διαφοροποιήσει και να εμπλουτίσει κατάλληλα τις μέχρι σήμερα «συνταγές» των Μνημονίων, των οποίων τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, ώστε να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική; Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα πρακτικά και καίρια ερωτήματα το ταχύτερο δυνατό, για να απεγκλωβιστούμε από την καχεξία και τον οικονομικό μαρασμό χωρίς συντεχνιακές, κομματικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες και με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Χρειάζεται να τις αξιοποιήσουμε, δίνοντας βαρύτητα στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και πρωτίστως στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στη ναυτιλία, που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία μας…

*Οικονομολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.