28/11/15

Η Ρωσία απαντάει στην Τουρκία με οικονομικά μέτρα

Λεονίντ Χομέρικιειδικά για τη RBTH
Οικονομικά μέτρα και ταξιδιωτική οδηγία. Τα πρώτα αντίποινα της Μόσχας στην Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στη Συρία.
Η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα περιορίσει την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων στη χώρα και κάλεσε τους τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με ρώσους εμπειρογνώμονες, η διάρρηξη των οικονομικών σχέσεων μπορεί να αποβεί επώδυνη και για τις δύο χώρες. Ειδικότερα στον κλάδο του εμπορίου αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που Τουρκία είναι ο κυριότερος προμηθευτής της Ρωσίας σε εσπεριδοειδή και τομάτες.
Η Μόσχα αποφάσισε να αυξήσει τον έλεγχο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από την Τουρκία, καθώς και την οργάνωση συμπληρωματικών ελέγχων στα σύνορα. Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Τκατσόφ, όπως ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό Πρακτορείο «Interfax». Σύμφωνα με τον υπουργό, το 15% -κατά μέσον όρο- των τουρκικών αγροτικών προϊόντων δεν είναι συμμορφούμενα με τα ρωσικά πρότυπα. Τα μέτρα αυτά, αποτελούν μια φυσική αντίδραση στην απρόβλεπτη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρωτίστως, οι περιορισμοί θα επηρεάσουν τις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι εισαγωγές κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, άγγιξαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
«Το 2014, ο κύκλος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, έφτασε τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία βρίσκεται στην πέμπτη θέση των εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, μετά την Κίνα, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία», δήλωσε στη RBTH, ο καθηγητής του τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνούς Πολιτικής, της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Αλεξέι Πορτάνσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ισοδυναμεί με το 5% του συνολικού εμπορίου της Ρωσίας με το εξωτερικό.

Τρόφιμα και τουρισμός

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, το μερίδιο της Τουρκίας στις συνολικές εισαγωγές τροφίμων της Ρωσίας για το 2014, ήταν 4%. Σε ορισμένα όμως προϊόντα, η κατάσταση είναι σχεδόν … «μονοπωλιακή». Η Ρωσία, εισάγει το 43% των συνολικών ποσοτήτων τομάτας που καταναλώνει από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον διευθυντή ανάπτυξης του δικτύου κεντρικών αγορών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων «Πετρόφσκι», Αντρέι Αβεριάνοφ, τους 9 πρώτους μήνες του 2015 η Ρωσία εισήγαγε από την Τουρκία φρούτα και λαχανικά αξίας πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων, περίπου το 80% του όγκου αντιπροσώπευαν τα λαχανικά: Τομάτες, κρεμμύδια και αγγούρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διακοπή των τουρκικών εισαγωγών τροφίμων θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές των προϊόντων για τους ρώσους καταναλωτές. «Για την Τουρκία, το εμπάργκο από την πλευρά της Μόσχας, θα έχει πιο σοβαρές οικονομικές συνέπειες, καθώς η Ρωσία είναι ο κύριος εισαγωγέας αγροτικών προϊόντων απ’ αυτή τη χώρα», προσθέτει.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνέστησε στους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία για τουριστικούς λόγους. Στη συνέχεια, ο «Rosturizm» - (ο ρωσικός ΕΟΤ), ζήτησε από τους τουριστικούς πράκτορες να αναστείλουν την πώληση πακέτων διακοπών στην Τουρκία. Σήμερα, η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους ρώσους τουρίστες. Το 2014, την επισκέφθηκαν 3,3 εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία.

Σημαντικός οικονομικός εταίρος

Ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε, ότι η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει την αναστολή των προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, όπως επίσης και την επιβολή περιορισμών στις οικονομικές συναλλαγές και την αλλαγή των τελωνειακών δασμών.
«Οι ενέργειες της ρωσικής πλευράς απέναντι στην Τουρκία, είναι κατανοητές και απόλυτα δικαιολογημένες. Αυτό όμως είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι ότι, δεδομένης της μεγάλης κλίμακας της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, απώλειες ενδέχεται να προκύψουν και για τις δύο χώρες», λέει ο γενικός διευθυντής της eToro (Forex traders) Ρωσίας, Πάβελ Σάλας. Για παράδειγμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία μπορεί να αρνηθεί σε ρώσους εργολάβους τη συμμετοχή στην κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου. Το έργο εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτει ο Σάλας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα. «Αυτά μπορεί να επιφέρουν επώδυνες συνέπειες και στις δύο χώρες», λέει ο Αλεξέι Πορτάνσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σπάσιμο των οικονομικών δεσμών της Ρωσίας με την Τουρκία σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Έτσι, προσθέτει, «θα πρέπει να αποφασίσουμε, αξιολογώντας την κατάσταση και τις συνέπειες της απόφασής μας, με πολύ ψυχραιμία, πριν διακόψουμε την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.