29/11/15

Συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. για το μεταναστευτικό


INTIME NEWS/© European Union
Όπως είπε, η συνάντηση με Τουρκία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.
Στα τεχνικά σημεία ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη συμφώνησαν Ε.Ε. και Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική ενίσχυση της Άγκυρας με 3 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει το κόστος υποδοχής των προσφύγων, ενώ όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης συμφωνήθηκε πως η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ θα πρέπει να αναζωογονηθεί.
Τουρκία και Ε.Ε. χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και υπογράμμισε ότι η συνάντηση με την Τουρκία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., λέγοντας ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016.
Εμμέσως πλην σαφώς πάντως, κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ. 
Ο κ. Γιούνκερ μίλησε ακόμη για προπαρασκευαστικά βήματα για ξεπάγωμα κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.
Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία της Γερμανίας για επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις επ΄ αυτού πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα ελεγχθεί με κάθε ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι αυτή η Σύνοδος «δεν θα μας οδηγήσει στο να ξεχάσουμε τις διαφορές που συνεχίζουμε να έχουμε με την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την ελευθερία του Τύπου, θα επανέλθουμε».
Για ιστορική συνάντηση και αμοιβαία επωφελή συζήτηση έκανε λόγο ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η διενέργεια δύο Συνόδων ΕΕ - Τουρκίας κάθε χρόνο. 
Δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα επιταχυνθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.
Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία θα πάρει μέτρα για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη. Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν μπορεί να το εγγυηθεί, γιατί αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στη Συρία η οποία είναι αβέβαιη. «Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης» πρόσθεσε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου ανέφερε πως η Ε.Ε. προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.
Επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.
Σημείωσε ακόμη ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί
Αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη λήξη της Συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα γίνουν από την Ε.Ε. προς την Τουρκία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. .
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.
Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Αφου οι Ευρωπαίοι είναι κοροϊδάρες και οι Τούρκοι τους δουλεύουν ψιλό γαζί καλά να πάθουν κι αυτοί κι εμείς που τους έχουμε και συμμάχους. Χρόνια οι Τούρκοι είναι γνωστότατοι για την κρατική διγλωσσία τους σε όλα τα επίπεδα, στα πελατάκια τους Ευρωπαίους θα κολλήσουν. Θυμηθείτε μόνο τα δικά μας, το Κυπριακό και το Κουρδικό. Θυμηθείτε τα τερτίπια που κάναν στους Κινέζους για τους βαλλιστικούς πυραύλους. Θυμηθείτε τα παιχνίδια με τα αντισταθμιστικά που κάναν με όλες τις εταιρείες και κατάφεραν οι πολιτισμένοι μας γείτονες, σαν τον γύφτο με τα παζαρέματα, να στήσουν ολόκληρη εγχώρια πολεμική βιομηχανία. Πόσο κορόιδα πιά!!! Και με τους Ευρωπαίους θα το παίξουν καλά παιδιά μέχρι να τους τα φέρει καλύτερα η μοίρα. Το πολλαπλό ταμπλό το έχουν από παλιά. Σανίδα σωτηρίας θα αποτελέσει για αυτούς η Ευρώπη? Αφου μέχρι πριν λίγο καιρό απαξιούσε ο ίδιος ο Ερντογαν.
    Και κάτι ακόμα! Το Αλλαχ Ακμπαρ στο γνωστό αγώνα δεν το είπε ο Ερντογαν ή ο Νταβούτογλου, οι οπαδοί το εβγαλαν από μέσα τους για τους συμπολίτες τους στο Παρίσι. Φανήκανε οι προθέσεις τους. Αυτούς θέλετε στην Ευρωπαική Ένωση?. ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΚΡΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τόσα λεφτά τώρα στο χέρι οι Τούρκοι θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν καλύτερα και μεγαλύτερα σκάφη, και όχι φουσκωτά, ώστε να αυξήσουν και τον αριθμό των λαθροεπιβατών πρός τα Ελληνικά νησιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε αφού σας δώσαν τρία δις στείλτε και λίγους παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.