28/11/15

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΊΓΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ! ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ; – «το τιμόνι της Ελληνικής διπλωματίας» και το ενεργειακό πεδίο.

Παναγιώτης Ήφαιστος
Είναι αμφίβολο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, κατά πόσο τους δύο αιώνες ανεξαρτησίας το νεοελληνικό κράτος είχε Ελληνική εξωτερική πολιτική. Για να μην θυμηθούμε τις παρελάσεις των «κομμάτων» με ξένες σημαίες στον μεσοπόλεμο μπορούμε να θυμηθούμε τον εμφύλιο πόλεμο για λογαριασμό ξένων, την αξιοθρήνητη μετά-εμφυλιακή φάση μέχρι και το πραξικόπημα της χούντας το 1967 και το πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974. Στην συνέχεια τι έχουμε; Μα μια από τα ίδια: «Η Κύπρος είναι μακριά» του «μεγάλου» «ηγέτη», τις εξάρσεις του διαδόχου που οδήγησαν στο Νταβός και στα mea culpa, την παράλειψη άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την εγκατάλειψη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στην Κύπρο που συζητούν επί δεκαετίες τον πολιτειακό τους θάνατο ενώ η Αθήνα κήρυττε το ανάλγητο «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα ακολουθεί» και εσχάτως το ένα και δεύτερο και τρίτο μνημόνιο συν βέβαια τις διαδοχικές υποκύψεις και κωλοτούμπες όλου του κυβερνώντος κομματικού συστήματος. Τώρα βέβαια έχουμε και ένα παράδοξο.

Στο τιμόνι της Ελληνικής διπλωματίας είναι ο Νίκος Κοτζιάς που μας εκπλήττει πλην ευλόγως διερωτόμαστε μήπως μέσα στην νεοελληνική έρημο είναι μόνος του.

Για πρώτη φορά τέθηκε επιτακτικά και επισήμως η θέση ότι βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Στην συνέχεια έκανε σαφές ότι «η Ελλάδα έχει συμφέροντα» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματική αποκωδικοποίηση τέτοιων φράσεων στις καγκελαρίες είναι ακαριαία, για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν πως λειτουργούν τα σοβαρά κράτη. Η κατάθεση αξίωσης στην διεθνή πολιτική, είχαμε γράψει σε βιβλίο συμπεραίνοντας μετά από μια σειρά διαχρονικών περιπτωσιολογικών μελετών –συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής αίτησης ένταξης της Τουρκίας στην τότε ΕΟΚ την δεκαετία του 1980– είναι σημαίνουσας σημασίας και εάν είναι αξιόπιστη αξίωση καθίσταται αναπόφευκτα άξονας των διπλωματικών διεργασιών.

Στην συνέχεια ακολουθώντας πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών –κατά τα άλλα συνήθεις– μόλις ανέλαβε δεν δέχθηκε ανακοινωθέν επί αποφάσεων για την Ουκρανία που απαιτούν ομοφωνία ενώ πολύ πρόσφατα είπε ότι η κάθε δήλωση της Μέρκελ δεν δεσμεύει όλη την ΕΕ. Βέβαια, μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού είχαμε αμφίπλευρες εξελίξεις και το θέμα είναι ακόμη ανοικτό.

Τώρα, διαβάζουμε εδώ ότι η Ελλάδα προσχώρησε στην άποψη καμιάς δεκαριάς χωρών για τον «nord stream gas» ότι δεν είναι συμφέρουσα. Και πάλι οι υποψιασμένοι γνωρίζουν ότι αυτό αφορά το «γερμανικό ζήτημα» (ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2009-14 ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΊΑ ΤΗΣ ΕΕ http://wp.me/p3OlPy-Q7 ). Πέραν άλλων κριτήριων τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε παρά μόνο εάν έχουμε πρόσβαση σε «διπλωματικούς φακέλους» η δική μου θέση είναι ότι οι σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας στο ενεργειακό πεδίο είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα της Ευρώπης στο μέλλον. Αφορά επίσης ζωτικά τα ελληνικά συμφέροντα καθότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω ενεργειακών πόρων είναι αντιστρόφως ανάλογη της εξάρτησης της Γερμανίας και της Ευρώπης γενικότερα από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ως κρατικές οντότητες έχουν στρατηγική. Και ένα ή δύο χελιδόνια δεν φέρνουν την άνοιξη.

Ten EU nations say Nord Stream gas extension not in EU interests. BRUSSELS | BY BARBARA LEWIS - REUTERS

Russia's plans to extend its gas link to Germany run counter to EU interests and risk further destabilizing Ukraine, 10 European governments said in a letter to the European Commission that called for a summit-level debate on the issue.
A group of European companies signed an agreement with Gazprom in September to expand its Nord Stream pipeline to Germany, bypassing Ukraine.
On Wednesday, Gazprom said it would halt gas deliveries to Ukraine while Kiev said it could find cheaper supplies elsewhere.
The letter, written on Thursday and signed by Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania and Slovakia, says the project should come under the closest regulatory scrutiny and called for "an inclusive debate" at next month's EU summit.
"The position of the European Commission on the Nord Stream II project will also essentially influence the perception of the EU's common foreign and security policy among its core allies and traditional partners," the letter, seen by Reuters, said.
World leaders have been urging Moscow and Ankara to avoid any escalation of tensions following the shooting down of a Russian jet by NATO member Turkey.
Russia's relationships with the European Union and Ukraine have been volatile since the annexation of Crimea in March last year.
The Nord Stream extension to deliver increased volumes of gas straight to Germany could have serious consequences for Kiev and EU nations, the letter said.
"Preserving the transport route through Ukraine is the strategic interest of the EU as a whole, not only from an energy security perspective, but also reinforcing the stability of the Eastern European region," it said.
The Commission wants to reduce the bloc's dependence on Russia, which supplies about a third of its energy.
It has already said it will scrutinize the Nord Stream extension project for conformity with EU law and that its priority is to diversify suppliers while maintaining Ukraine's status as a transit nation.
"Ukraine is a safe transit route. Gas should continue to flow through Ukraine," European Climate and Energy Commissioner Miguel Arias Canete told reporters on Thursday.
He added the Commission was not unduly concerned by the cutoff of Ukraine's gas supplies - a recurrent event - as stocks were comfortable.
(Additional reporting by Alissa de Carbonnel; editing by John Stonestreet)

Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς 60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ-30 ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Επεξεργασμένο κείμενο σ...

12 σχόλια:

  1. Τα αποτελέσματα στο Αιγαίο όσον αφορά το προσφυγικό και τις ανακοινώσεις περί συντονισμού των δυο ακτοφυλακών πως τις κρίνετε κύριε καθηγητά; Την αποδοχή ανοίγματος κεφαλαίων στην ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας και το άδειασμα της Κύπρου; Για το πως επηρεάζουν οι εσωτερικές εξελίξεις την εξωτερική πολιτικη όπως η άρνηση της γενοκτονίας από τον Φίλη, αποφάσεις για την παιδεία και την ιθαγένεια και η εγκατάλειψη των ενόπλων δυνάμεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρε, στο κείμενο δεν κάνω ανάλυση της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής γενικά και αόριστα αυτό θα ήταν μια ανάλυση άλλης τάξης που απαιτεί έρευνα, συνεντεύξεις, ακόμη και γνώση των λεπτομερειών μέσα από μελέτη φακέλων. Το λέω αυτό τόσο ως αναλυτής της διεθνούς πολιτικής όσο και άτομο που υπηρέτησε σε διπλωματική υπηρεσία και ξέρει πολύ καλά ότι κάτω από τα τραπέζια υπάρχουν ή πρέπει να υπάρχουν πολλά πράγματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με ένα σύντομο σχόλιο είναι ακολουθώντας πάγιες Ομηρικές και Θουκυδίδειες προσανατολιστικές (και όχι προσδιοριστικές) μεθόδους να αναζητήσουμε τον προσανατολισμό των πραγμάτων. Σε αξονικά ζητήματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, λοιπόν, υπάρχει ουσιώδης διαφορά. Αστρονομική είναι η διαφορά της στάσης του νυν υπέξ σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το αμίμητο πρώην «ηγετων» οι οποίοι έλεγαν ότι «η Κύπρος είναι μακριά» ή το ακόμη πιο φοβερό και ανεύθυνο ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Αθήνα συμφωνεί ή “συμπαρίσταται”». Τα δίδασκαν αυτά και στα σχολεία ως … δόγμα εξωτερικής πολιτικής.

    Εξ ου και στο σχόλιό μου θα δείτε και ερωτηματικά κτλ. Ο προσανατολισμός εκτιμάται θετικός, πολύ θετικός, το θέμα είναι εάν αφορά ένα κράτος ή κάποιο εξωγήινο κόσμο και ο κ Κοτζιάς είναι … γήινος σε ένα εξωγήινο κράτος. Απάντησε σε σχόλιο σε άλλη σελίδα είναι σχετική:

    quote
    Δεν ξέρω σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεστε αλλά ως προς την συγκεκριμένη περίπτωση που θίγω θα έλεγα τα εξής. Εάν πάρουμε ως παράδειγμα την υπογράμμιση του ζητήματος των εγγυήσεων και ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο από την στιγμή που ο Έλληνας υπέξ το θέτει υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις οι οποίες εάν δεν τηρούνται δεν εκπληρώνεται ο σκοπός: Πρώτον, να υπάρχει ένα υποστηρικτικό σύστημα κρατικών λειτουργών και κυρίως διπλωματών το οποίο όπως και για σχετιζόμενα ή άλλα θέματα αναλύει, εκτιμά, σταθμίζει και προτείνει στάσεις και ενέργειες ανά πάσα στιγμή και όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Δεύτερον, να υπάρχει ένα υποστηρικτικό σύστημα στο επίπεδο της κοινωνίας και των μέσων επικοινωνίας. Τρίτον, εάν όπως πρόκειται στην περίπτωση που αναφέρω είναι εκτός Επικράτειας οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να συμπλεύσουν. Τρίτον, να στηρίζεται από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών μιας διακυβέρνησης. Ισχύουν όλα αυτά. Αυτό εννοούσα με το "ένα χελιδόνι δεν φέρνει την Άνοιξη" ενώ νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου πριν αποφανθούμε. Όταν δε έχουμε και το ένα ή άλλο αποτέλεσμα να εκτιμήσουμε αίτια και αιτιώδεις σχέσεις που το προκάλεσαν
    unquote

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για περισσότερα όσον αφορά το "Θουκυδίδειο" προσανατολιστικό παράδειγμα που βρίσκετε στον αντίθετο πόλο του ιδεολογικού συστήματος βλ. Το Θουκυδίδειο «Παράδειγμα» της επιστημονικής μελέτης της διεθνούς πολιτικής και οι «επιστημονικές επαναστάσεις» http://wp.me/p3OlPy-Lb

    Και για ανάλυση σύντομη αλλά πολύ πυκνή για την δομή του διεθνούς συστήματος βλ. ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ¬- http://wp.me/p3OlPy-1bH

    Για να το πω διαφορετικά όταν γράφουμε κάτι πάντα κρύβεται πίσω ή πρέπει να κρύβεται άλλη εκτενέστερη ανάλυση που περιέχει θεμελίωση αλλά σε σύντομα σχόλια δεν την αναφέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε καθηγητά οι ρητορίες και οι συμβολικές δηλώσεις ειναι μηδενικές και χωρις ουσία όταν δεν συνοδεύονται από πράξεις. Η ουσία ειναι ότι σημερα ο Νταβουτογλου συναντιέται με την ηγεσία της ΕΕ και θα διαπραγματευτεί αφυψηλου και ως ίσος με ισον όχι με κάποιο κράτος αλλα με την ηγεσία της ΕΕ. Η ΕΕ θα αποφασίσει για να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα, στο οποιο ειναι συνενοχή η ελληνική κυβέρνηση με την απαράδεκτη και εθνοκτόνο πολιτικη της, και εκει η ΕΕ θα αποφασίσει το άνοιγμα κεφαλαίων ένταξης για την Τουρκία, στα οποία εχει συμφωνήσει ο Τσιπρας ανακοινώνοντας το από την Άγκυρα. Άρα η Κυπρος ειναι πολυ μακριά! Ο Κοτζιάς δεν ήξερε τιποτα για αυτα; Πρώτη φορά στην ιστορία μας για τα σύνορα μας μιλάνε άλλοι και διαπραγματεύονται άλλοι. Εμείς μπορεί να αισθανόμαστε Ευρωπαίοι αλλα ο Τουρκία διαπραγματεύεται σαν να ήταν η Κύπρος και η Ελλαδα η Κρακοβία; Ο Γιούνκερ διαπραγματεύεται σαν να ήταν το Αιγαίο γειτονιά των Βρυξελλών; Δεν νομιζω....Άρα η ¨πολιτικη¨ μας όχι μονο δεν ειναι ελληνική αλλα ανθελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καθηγητά,
    σεβόμενος την ιδιότητά Σας,θα παρακάμψω το μέρος των γραφομένων Σας που σε εμένα μοιάζουν με υμνωδίες στον Κοτζιά,για να Σας ρωτήσω τα εξής:
    1. Η Ελλάδα τώρα έχει "ελληνική" εξωτερική πολιτική,ήτοι μη κατευθυνόμενη;
    2. Αρκεί η μια φράση του Κοτζιά περί εγγυητριών,ώστε να θεωρήσουμε ότι η πολιτική μας στο Κυπριακό έγινε στιβαρή;
    3. Πώς αξιολογείτε Εσείς που τυγχάνετε εγνωσμένου κύρους τον α-νόητο χορό του στις αρχές της κυβέρνησης Τσίπρα με τους Τούρκους...φίλους του;
    4. Πόσο ελληνικό είναι να παραβιάζει γείτων χώρα κατά σύστημα τον εναέριο χώρο μας κι εμείς να τυρβάζουμε περί άλλων;
    5. Τέλος, πόσο ελληνική είναι η πρόταση που προωθείται από συγκεκριμένα κέντρα στο ζήτημα της Κύπρου μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τον κ Σημαιοφορίδη αλλά και για τον Αλέξανδρο. Σίγουρα μια λέξη δεν αρκεί. Αυτό όμως δεν επισημαίνω και εγώ μιλώντας για χελιδόνια κτλ. Τώρα, οι ύμνοι για τον Κοτζιά δεν ισχύουν. Τον ΝΚ τον γνώρισα τα τελευταία χρόνια ως συνάδελφο και έχω άποψη γι' αυτόν που είναι γνωστή. Ανεξάρτητα του εάν συμφωνώ ή όχι με την συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση αφετηρία της οποίας ήταν ο εκβιασμός του νυν πρωθυπουργού το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι: Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα προβλήματα εάν και στο τιμόνι της διπλωματίας είχαμε κανένα εξ Εξαρχείων ορμώμενο (ή αν θέλετε και εκ Κολωνακίου γιατί δεν διαφέρουν) θα ήμασταν, νομίζω, σε πολύ χειρότερη θέση. Ο ΝΚ ολοφάνερα κάνει ότι μπορεί σε μια δύσκολη συγκυρία και για να υπογραμμίζω τα θετικά το θεωρώ υποχρέωσή μου όπως και όλων μας. Απορρίπτω λοιπόν τα περί υμνωδίας γιατί κάνω αυτό που πρέπει και στον βαθμό που πρέπει.
    Θα παρακαλούσα αμφότερους, επιπλέον, πιο προσεκτικό διάβασμα γιατί στο κείμενο αλλά και στα σχόλια που ακολούθησαν αναφέρθηκα σε ειδοποιούς διαφορές και φώτισα κάποια σημεία της σύντομης παρέμβασής μου που θεωρώ ότι εν μέσω ιδεολογικοκομματικών συγκρούσεων μπορεί να επισκιαστούν.

    Εμμένω λοιπόν σε κάθε λέξη και κυρίως στο ότι πρέπει να υπογραμμίζονται και επιβραβεύονται αυτά που ενισχύουν τα εθνικά συμφέροντα και δημιουργούν τις προοπτικές για μια εθνική στρατηγική (που θα συμφωνήσω με όποιον πει ότι τα τελευταία χρόνια ή και τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουμε). Οι Θέσεις του ΝΚ για το κυπριακό αλλά και για άλλα Ευρωπαϊκά ζητήματα είναι πολύ σημαντικά εάν ενταχθούν σε μια εθνική στρατηγική. Εάν είπα, συν βέβαια ότι "ένα χελιδόνι δεν φέρνει την Άνοιξη".

    Μόλις έκανα και μια ανάρτηση που λέει κάποια συναφή πράγματα: Π. Ήφαιστος, ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OlPy-1bQ

    Υστερόγραφο. Μια ακόμη θέση -γιατί πολλά γράφτηκαν για τον ΝΚ - είναι πως ένας τρόπος για να βρούμε άκρη σε πλαίσιο πολιτικά ορθολογιστικό είναι το πολιτικό προσωπικό να κρίνεται υπό το φως του τι λέει και τι κάνει σε κάθε συγκυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς, δεν απαντήσατε σε καμία ερώτηση.
    Εγώ διάβασα επιμελώς το κείμενό Σας, αλλά δεν κάνατε το ίδιο κι Εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλά ήθελα να πω ότι σε κάποια πράγματα ένας Έλληνας ΥΠέξ προσανατολίστηκε σωστά αλλά αυτό δεν αρκεί για μια σειρά λόγους που είπα στο κείμενο αλλά και στο σχόλιο. Τώρα, έχετε δίκαιο ότι δεν σας απάντησα. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου αν και διάβασα τα πέντε σημεία. Απλά λέω ότι λόγω φόρτου καμιά φορά κινούμαστε τάχιστα στα σχόλια.

    Για το 1. Όχι. Αλλά τα σημεία που ανέφερα είναι σωστός προσανατολισμός και εάν υπήρχε κράτος κάτι θα μπορούσε να γίνει
    Για το 2. Δεν έγινε επαρκώς στιβαρή πλην ήδη κινητοποίησε μια σειρά δρώντες συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Το πρόβλημα και πάλι είναι η διαχείριση των μετέπειτα βημάτων και εδώ είναι το υπονοούμενο για τους κύπριους. Αυτοί διαπραγματεύονται. Υπάρχει μάλιστα φόβος και το αντίθετο. Μια σειρά πράγματα που αφορούν σημαντικές πτυχές του κυπριακού να επιβαρυνθούν με δήθεν υποχώρηση στο θέμα των εγγυήσεων, μεταβατικές φάσεις κτλ, που δεν θα αλλάξουν την ουσία. Εγώ λοιπόν ερωτώ: Σε όλο το φάσμα των «πολιτικών» παρατάξεων ποιος συμφωνεί, ποιος βοηθά και ποιος εν τέλει λέει και κάτι. Στην Κύπρο αν και μείζον ζήτημα πρόσεξα ότι ακολουθούν υποτονικά. Ακατανόητο!
    Για 3. Για τον χορό χωρίς να ξέρω υποθέτω ότι όλοι ήπιαν κρασάκι. Εγώ δεν θα έπινα και δεν θα χόρευα. Επαναλαμβάνω δεν ξέρω τι σημαίνει αλλά δεν νομίζω συνεκτιμώντας όλα τα άλλα να εκλήφθηκε ως σημαντική στάση.
    Για 4. Για αυτό έγραψα πολλά. Παραθέτω μερικά πλην δεν φέρω την ευθύνη εάν την έφερα έχω κατά νου κινήσεις που ήδη ανάπτυξα σε βιβλίο από το 1990 σε αναφορά με απειλές χαμηλής έντασης. Πρόσφατα: ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΝΟΜΙΚΑ Ή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ http://wp.me/p3OlPy-Ua Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ http://wp.me/p3OlPy-TO
    Για 5. Δεν υπάρχει καμιά πρόταση στο τραπέζι για βιώσιμη λύση. ΚΎΠΡΟΣ: “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ” ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ http://wp.me/p3OlPy-12U και όταν ο Κοτζιάς ήταν στην Κύπρο Π. Ήφαιστος, ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΜΙΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΈΛΛΗΝΑ ΥΠΈΞ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΊΑ http://wp.me/p3OqMa-140.

    Συγνώμη εάν έδωσα την εντύπωση αντιδικίας δεν ήταν ο σκοπός μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, αν και απαιτείται συζήτηση για όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Debating foreign policy from theory to practice it requires endless discussions.
    HOWEVER, if Kotzias is indeed an exception, we MUST surround him with the right kind of influence and support to assure he can continue his work and make his replacement a VERY risky decision

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Καθηγητά,
    τελικώς, πριν αλέκτωρ φωνήσαι ήρθε η τραγική επιβεβαίωση για την ελληνική εξωτερική πολιτική: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/11/blog-post_653.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν διαφωνώ μαζί σας. Απλά να υπογραμμίσω αυτό που έγραψα για τα χελιδόνια και την Άνοιξη. Δράττομαι επίσης να εκφράσω την απορία μου πόσοι στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα αντιστέκονται με όρους εθνικών συμφερόντων και άκαμπτης αντίστασης κατά κάθε συρρίκνωσης της κρατικής κυριαρχίας, σύν βέβαια τον σίγουρο αφανισμό των Ελλήνων της Κύπρου εάν διολισθήσει στην φωλιά της τουρκικής αρκούδας. Τώρα, έχουμε και το εξής: Με όρους έργων, πράξεων και δεσμεύσεων γιατί αν λάβουμε υπόψη τις κωλοτούμπες τότε δεν μένει κανείς ή απειροελάχιστοι. Επιμένω λοιπόν με τις επιφυλάξεις και τις επισημάνσεις που έκανα στην σύντομη παρέμβασή μου για τα συγκεκριμένα ζητήματα με γνώμονα ότι καλά είναι να επικροτείται η ζωντανή και αδιαμφισβήτητη σωστή στάση και το αντίστροφο. Τέλος, καλό είναι επίσης να γίνει σαφές τι εννοούμε με "σωστή στάση". Η εθνική ανεξαρτησία, δηλαδή η συλλογική ελευθερία μιας κοινωνικής οντότητας είναι έσχατη λογική, θέσφατο και κοινή κοσμοθεωρία όλων των εθνών. Η συλλογική ελευθερία δηλαδή είναι πέραν αξιολογικών κρίσεων έσχατη λογική για όλους καθότι αφορά την απόλαυση της συλλογικής ετερότητας των μελών ενός έθνους. Επειδή δε έσχατοι τόποι δεν υπάρχουν η υπέρασπισή της είναι Οδύσσεια, ένα δηλαδή διαρκής ταξίδι και ένα άθλημα. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.