30/11/15

Ο κρατούμενος του Κορυδαλλού που θέλουν οι ΗΠΑ

Τη νύχτα της 20ης Ιουλίου, έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις ημέρες παρακολούθησης στα Εξάρχεια, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής πέρασαν χειροπέδες στον 46χρονο υπήκοο Συρίας H. με την κατηγορία της πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων. Δεν ήταν όμως οι μόνοι που τον αναζητούσαν.
Προτού μπει στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών ο H. φέρεται να είχε προμηθεύσει με τέσσερα παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια μυστικό πράκτορα των ΗΠΑ με αντίτιμο 10.000 ευρώ. Ο πράκτορας είχε παρουσιαστεί στον H. στην Αθήνα παριστάνοντας τον εγκληματία, υποψήφιο αγοραστή πλαστών εγγράφων για μέλη του ISIS. Εκτοτε, σε ένα κελί στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται, ο H. μετράει τις ημέρες για να δει εάν τελικά θα δικαστεί στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ.

«Μεσολάβησα για να φτιαχτούν αυτά τα διαβατήρια, αλλά δεν είμαι τρομοκράτης, ούτε έχω σχέσεις με τρομοκράτες», λέει ο H. μέσα από την φυλακή σε τηλεφωνική μας συνομιλία. Μιλάει άπταιστα ελληνικά, ζει στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια, ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί ως διερμηνέας με ΜΚΟ. «Οταν μου είπαν ότι θέλουν τα διαβατήρια για το Daesh πάντως (σ.σ. μία από τις ονομασίες του ISIS) δεν τους πήρα στα σοβαρά», ισχυρίζεται.
Στις 27 Οκτωβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ο H. υποστήριξε ότι έπεσε θύμα πλάνης. «Δεν ήξερα πού έμπλεκα», είπε σύμφωνα με τη δικογραφία που είναι σε γνώση της «Κ». Τρεις Ελληνες μάρτυρες τον υπερασπίστηκαν με καταθέσεις τους. Τελικά το δικαστικό συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της νομιμότητας του αιτήματος των αμερικανικών δικαστικών αρχών για έκδοση του H. για τις κατηγορίες της πλαστογράφησης και απομίμησης διαβατηρίου και συνομωσίας για εξαπάτηση του κράτους των ΗΠΑ. Επειτα από έφεση, η υπόθεση θα εξεταστεί την ερχόμενη Τρίτη στον Αρειο Πάγο.
Ο συνήγορος του H., δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπερέβησαν τα θεμιτά όρια ανάκρισης, παγίδευσαν τον Σύρο και τον υποκίνησαν σε ένα αδίκημα που αλλιώς δεν θα διέπραττε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.