30/11/15

Ο Ομπάμα απαιτεί από την Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της με την Συρία

Προκειμένου να σταματήσει η διέλευση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους - «Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Ως εδώ. Τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα  Να κλείσει τα σύνορά της με τη Συρία ζητά από την Τουρκία ο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να σταματήσει η διέλευση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και η διακίνηση λαθραίου πετρελαίου, το οποίο αποτελεί την βασική πηγή για την χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, το κλείσιμο του μήκους 60 μιλίων μέρους των συνόρων θα ήταν ένα μεγάλο «χτύπημα» για τους ακραίους ισλαμιστές και θα άλλαζε τα σχέδιά τους, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες τζιχαντιστές έχουν διασχίσει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και έχουν καταφέρει να φτάσουν σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει στην Άγκυρα πως δεν θα δεχθεί πλέον τις τουρκικές αξιώσεις, ότι δεν γίνεται να εκλεχθεί το μικρό κομμάτι των συνόρων που χρησιμοποιείται ακόμη από το Ισλαμικό Κράτος.

«Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Ως εδώ. Τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν», είπε αξιωματούχος από την κυβέρνηση Ομπάμα στην εφημερίδα  Wall Street Journal, περιγράφοντας το αυστηρό μήνυμα που η Ουάσινγκτον έστειλε στην τουρκική κυβέρνηση.

«Είναι μια διεθνής απειλή και έρχεται από τη Συρία και μέσα από το τουρκικό έδαφος», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν επίσης ότι περίπου 30.000 Τούρκοι στρατιώτες θα χρειαστούν για να κλείσουν το κομμάτι των συνόρων ανάμεσα στην πόλη Jarabulus και στην πόλη Kilis.

H κίνηση των Αμερικανών ακολουθεί τις διαρκώς αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις κατά της Τουρκίας για το γεγονός πως ανέχεται, αν όχι βοηθά το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ακραίες τζιχαντιστικές ομάδες. Μέσω των τουρκικών συνόρων έχουν περάσει χιλιάδες μαχητές για να ενταχθούν στο πλευρό των ακραίων ισλαμιστών, αλλά ακόμα η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι πώλησης αργού πετρελαίου από τη Βόρεια Συρία προς την Τουρκία, πηγή τεράστιων εσόδων προς το ισλαμικό κράτος. 

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία φυλάκισε δύο δημοσιογράφους οι οποίοι δημοσίευσαν πληροφορίες για την μεταφορά πυρομαχικών από την Τουρκία σε μαχητές στη Συρία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι τα όπλα προορίζονταν για το Τουρκμενιστάν

Η Τουρκία βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί άμεσα την Τουρκία πως παρέχει στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος. 

Στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου από το τουρκικό πολεμικό, η Ρωσία ετοιμάζει αεροπορικές επιδρομές για την υποστήριξη του συριακού στρατού που ελέγχει το δυτικό άκρο της Συρίας, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως αν η Τουρκία κλείσει τα σύνορα  προς την Jarabulus, θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα από ότι ο βομβαρδισμός στόχων από την αμερικανική αεροπορία, ή ακόμα και από τη γαλλική ή την βρετανική. 

Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. Καλὲ τὶ λέτε;
    Τζιχατζιστές ἔρχονται στὴν Δύσι;
    Καὶ ὁ Τόσκας πῶς καὶ δὲν τοὺς βλέπει;

    Ἐμεῖς θὰ κλείσουμε τὰ σύνορα μόλις ὁ Τσίπρας μαζέψει τὸν ἀριθμὸ ποὺ τοῦ εἶναι ἀρκετὸς γιὰ τὰ σχέδιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.