28/11/15

Ο Τσίπρας και η Ιερουσαλήμ ως «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ

 Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος  
Η αναγνώρισή της από τον Πρωθυπουργό δημιουργεί ερωτηματικά
Ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει ως «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της χώρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.i24news.tv, η οποία μάλιστα επικαλείται και φωτογραφικό υλικό, ο κ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τη φράση «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ τις εξοχότητές σας» (στα αγγλικά, «With great honor to be in your historical capital and to meet your excellencies»).

Αναμφίβολα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να δικαιολογήσουν με κάποιο τρόπο το ατόπημα του Πρωθυπουργού. Πιθανότατα, θα δώσουν έμφαση στο επίθετο «ιστορική» για να αποκρούσουν την κριτική. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, για αυτό και οι πρεσβείες τους έχουν έδρα το Τελ Αβίβ.

Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να γράψει τη συγκεκριμένη φράση έρχεται προφανώς και σε αντίθεση με όσα είπε στη Ραμάλα όπου συναντήθηκε με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Εκεί, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.Έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους των Παλαιστινίων, καθώς μάλιστα ο κ Τσίπρας προσκάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς να επισκεφθεί την Αθήνα εντός του Δεκεμβρίου.
BHMA

9 σχόλια:

  1. Το λάθος είναι ότι υποσχέθηκε πάρα πολλά στον Μαχμούτ Αμπάς! Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ήταν αρκετή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πρωθυπουργός (όπως και όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί) τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Εβραίων, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ.
    Τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πότε επιτέλους θα τα τιμήσει ένας "Έλληνας" πρωθυπουργός; Και οι εκδηλώσεις μνήμης γίνονται τόσο κοντά στη Βουλή, ούτε εκατό βήματα δεν θα περπατήσουν...... Κι ούτε θα τους αναγκάσουμε να φορέσουν ζίπκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όποια σχέση υπάρχει μεταξύ Σλαβοσκοπιανών και Μακεδονίας υπάρχει και μεταξύ Ισλαμοκαμηλιέρηδων και Ιερουσαλήμ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. …οι δημοσιογραφίσκοι ας κοιτάξουν τα του Οίκου τους οι οποίοι οίκοι τους καταρρέουν …και ας αφήσουν τον Οίκο Ιερουσαλήμ.
    1. Ο Τσιπρας Διαίρεσε την Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα των Εβραίων και των Παλαιστίνιων
    2. Ο ΥΠΕΞ πήγε για απείθειας πτήση από τον Ισραήλ στας Περσίας όπου έφαγε μπλόκο
    3. Φτιάξτε κράτος και ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ
    Πιστεύω ως τόσο ότι ο Τσιπρας είναι ολίγων Μακιαβελακος και μπορεί να τα καταφέρει … αυτά και κοίτα τον Πήγασο , την Τηλέτυπος ΑΕ την Τηλέτυπος Κύπρου… και Αρχιεπισκοπή Κύπρου ΑΕ βέβαιος βέβαιος και αφήστε τώρα τα Ιεροσύλημα στην ησυχία τους. Μπουταλαδες μπολσεβικο-ναζιστουλιδες αριστερο-δεξιουλιδες και «πατριώτες»
    Κοιτάξτε τους «θεσμούς» σας και αφήστε τα …
    Αφήστε να μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί οι στρατιωτικοί οι αναλυτές και αφήστε όλα και για όλους τα ξέρετε …αφήστε τώρα
    *Φτιάξτε κράτος και ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Leon, why are you using third person? Aren't you a Greek citizen?
      I guess chronic habits are hard to die. Embrace Hellenism my friend.

      Διαγραφή
    2. …ρε απελλη δεν πας να δεις αν έρχομαι λέω εγώ …

      Διαγραφή
    3. …and really I don’t understand your point you write English you tell me that I am Jew and I must to learn Hellenism …and if I am Greek so I am not and so I am a Jew or if I am Greek I am not Jew.. Salad my friend …go eat your salad… Cesar salad may is good for you… …….oh G_D

      Διαγραφή
  6. …Σαββα περιμένω από εσένα κάτι εποικοδομητικό κάτι δημιουργικό κάτι …φτιάξε μια δεξαμενή σκέψεις φταίξατε κάτι σοβαρό… τι να πω δεν θα ξανά-ασχοληθώ… καλή συνέχεια και κάντε ότι νομίζετε σωστό. Shavua Tov

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.