28/11/15

Το μάθημα του Λαβρόφ στον Ακιντζί: Δεν αναγνωρίζει την παράνομη “ΤΔΒΚ”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτογραφία EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Δεν θα συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψη του την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο. Ο λόγος της ματαίωσης της συνάντησης αφορά την επιμονή του κ. Ακιντζί να πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα, στη λεγόμενη προεδρική κατοικία και η Μόσχα διαμήνυσε πως δεν θα ήθελε να δοθούν λανθασμένα μηνύματα.

Στη σκιά και των όσων διαδραματίζονται στο πεδίο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, η Μόσχα στέλνει πολλά μηνύματα προς την Άγκυρα για διάφορα ζητήματα και ανοικτά μέτωπα. Χθες, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο ταξίδι του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο (1-2 Δεκεμβρίου), ανέφερε πως θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Στη συνέχεια ενώ αναφέρθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων (Κυπριακό, συριακό, μεσανατολικό και διμερή), εξήγησε γιατί ο κ. Λαβρόφ δεν θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.
«Στον Τουρκοκύπριο ηγέτη προτάθηκε μια συμβιβαστική επιλογή συνάντησης στην Πράσινη Γραμμή, η οποία θα λάμβανε υπόψη τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Ωστόσο, αυτή η επιλογή απορρίφθηκε από τον κ. Ακιντζί. Ο ίδιος επέμενε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην, όπως μας είπε, κατοικία του στη Βόρεια Κύπρο. Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως στοιχείο επίσημης αναγνώρισης εκ μέρους της Ρωσίας της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Κατά τη γνώμη μας, αυτό θα ήταν επιζήμιο για τη δικής μας θέση αρχής, σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού».
Στο μεταξύ, την ημέρα που φθάνει στην Κύπρο ο κ. Λαβρόφ, την 1η Δεκεμβρίου, στα κατεχόμενα θα βρίσκεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Τούτο ανακοινώθηκε χθες από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο ψευδοκράτος. Ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ακιντζί είπε πως «εμείς πλέον επιθυμούμε την επίτευξη μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να γίνει άμεσα ένα δημοψήφισμα. Γιατί δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί. Ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».
Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι εάν υπάρχει σήμερα στην Κύπρο ειρήνη και γαλήνη, αυτό συνέβη χάρη στις εγγυήσεις της Τουρκίας. «Τώρα κοιτάμε μπροστά. Πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη διαδικασία απ’ εδώ και πέρα. Κυρίως θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των πλευρών όλα τα θέματα, μετά αυτά τα θέματα θα τεθούν σε μια συζήτηση, όπου θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές και οι εγγυήτριες χώρες. Το να θέτεις αυτά τα θέματα στην ατζέντα από τώρα, να οδηγείς τα πράγματα αλλού, δεν είναι σωστό».
Αντί η γειτονική και φιλική χώρα Ελλάδα, συνέχισε, να φέρνει το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη, θα προτιμούσα να συμβάλει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είπε. «Αυτό το είπα δεκάδες φορές και στον φίλο μου τον κ. Κοτζιά. Το μετέφερε και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στον κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Θεωρούμε ότι εάν δώσει τη μισή τουλάχιστον συμβολή που δίδει η Τουρκία, η διαδικασία εδώ θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη τα θέματα που θα έρθουν στην ατζέντα αργότερα δεν πρέπει να διαλύσουμε τη διαδικασία», πρόσθεσε.
«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»: Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για το τί εννοεί λέγοντας πως είναι η τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο διαρκούν εδώ και πολύ καιρό, από το 1960. Δυστυχώς, συνέχισε, το σχέδιο Ανάν δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά. “Εμείς πλέον θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο. Γι` αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Επιθυμίας μας αυτή η ευκαιρία να αξιολογηθεί. Δεν είναι μόνο εμείς, και τα ΗΕ σκέφτονται ότι αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία”.
ΘΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΟ: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι είναι η πιο εποικοδομητική προσέγγιση που είδαν εδώ και καιρό. Ιδιαίτερα, είπε, εκτιμά τη στάση του Ε/κ ηγέτη και φίλου του – όπως τον χαρακτήρισε – κ. Αναστασιάδη. Ικανοποίηση εξέφρασε και για τη στήριξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ και φίλου του – όπως είπε – κ. Κυπριανού. “Θα τον καλέσω στην Τουρκία όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε”. Πρέπει να καταλήξουμε στο Κυπριακό, είπε, λέγοντας πως τα βήματα και οι προσεγγίσεις μέχρι τώρα είναι θετικές αλλά πρέπει να έχουμε και ένα αποτέλεσμα.
ΑΚΙΝΤΖΙ:  Αυξάνεται η στήριξη της  Τουρκίας στο Κυπριακό –  Αναφορές στη συμβολή της Άγκυρας στις προσπάθειες λύσης
Ο Μουσταφά Ακιντζί στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι επιθυμούν μια λύση διζωνική, δικοινοτική που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και θα συμβεί το νωρίτερο και είναι πολύ σημαντική η συμβολή της Άγκυρας σε αυτό. «Βλέπουμε ότι αυτή η στήριξη θα συνεχισθεί αυξανόμενη» πρόσθεσε ευχαριστώντας γι` αυτό τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε το χρονικό σημείο της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου, μετά τις έξι συναντήσεις των δύο ηγετών το Νοέμβριο και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία και προσδοκία είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα με μια συμφωνία που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και να εγκριθεί με άνεση στα δημοψηφίσματα.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η καλυτέρευση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας θα συμβάλει περισσότερο σε αυτό, κάνοντας μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Περιμένουμε, είπε, την ίδια στήριξη που προσφέρει στη διαδικασία η Τουρκία και από την Ελλάδα. Ευχαρίστησε τέλος την Τουρκία για τη στήριξή της τόσο στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους όσο και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συναντήθηκε επίσης, με τον ψευδοπρωθυπουργό και την λεγόμενη υπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος.

 http://mignatiou.com/2015/11/to-mathima-tou-lavrof-ston-akintzi-den-anagnorizi-tin-paranomi-tdvk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.