30/11/15

Tο Παιχνίδι Μόλις ΄Αλλαξε: Η Ρωσία Συμμαχεί με τους Κούρδους για να Πετάξει την Τουρκία ΄Εξω από τη Συρία


Με τον αντωτέρω τίτλο το γνωστό ρωσικό δελτίο Russia Insider δημοσιεύει το ακόλουθο άρθρο.
Μετάφραση: Μιχ.Στυλιανού

Η Μόσχα δεν πρόκειται να βομβαρδίσει τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά έχει άλλους τρόπους να υπονομεύσει την παρουσία της Τουρκίας στη Συρία: Η Ρωσία βοηθεί τώρα τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» από την Τουρκία.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία (YPG) κρίνονται πολύτιμες στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ελάμβαναν προηγουμένως βοήθεια από τις ΗΠΑ, αν και η δυτική συνεργασία μαζί τους ήταν περιορισμένη, για να μην ενοχληθεί ο Ερντογάν. Αλλά για τη Ρωσία τέτοια ανησυχία δεν υφίσταται.

Σε απλή γλώσσα, μια τέτοια συμμαχία θα κατέφερε θανάσιμο πλήγμα στις γεωπολιτικές βλέψεις της Τουρκίας στη Συρία ( για να μην αναφέρουμε την ντε φάκτο ρωσική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, χάρις στον φιλαράκο που λέγεται S 400).

Οι Κούρδοι του YPG δεν έχουν προχωρήσει δυτικά του Εφράτη, αλλά μαζί με τους συμμάχους τους και με την βοήθεια των ρωσικών βομβαρδισμών,οι συριακές δυνάμεις απειλούν τις δυνάμεις των ισλαμιστών που υποστηρίζει η Τουρκία σε ένα σημείο-κλειδί διάβασης των συνόρων, το Κιλίς, δυτικά του Ζαραμπλούς.

Η απώλεια ελέγχου της υπαίθρου βόρεια της Αλέπο θα αποτελούσε πλήγμα για τους αντιπάλους του καθεστώτος. Και για την Τουρκία απώλεια επιρροής.

Αλλά ο πρόεδρος Πούτιν αποβλέπει σε μεγαλύτερο επίτευγμα. Εκάλεσε την κυβέρνηση ΄Ασσαντ και την πολιτική πτέρυγα του κουρδικού YPG να ενωθούν. Αυτό δεν συνέβη ακόμη -τουλάχιστον όχι επισήμως. Αλλά Σύροι Κούρδοι επίσημοι εδήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με οποιονδήποτε πολεμα το ΙΚ και εργάζεται για μια ενωμένη, κοσμική και δημοκρατική Συρία.

Μια τέτοια συμμαχία θα μεταμόρφωνε το πεδίο της μάχης και την ισορροπία δυνάμεων επί του εδάφους.

Η Τουρκία κάθεται σε καθόλου βολική θέση: Το πολύφερνο πετρελαϊοφόρο τραίνο Συρία-Τουρκία τζιχαντιστών ΙΚ, εξαερωμένο από τπυς ρωσικούς βομβαρδισμούς, η ΄Αγκυρα ανήμπορη να στηρίξει τους «μετριοπαθείς αντάρτες» της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, λόγω των S400 που καιροφυλακτούν και τώρα με τη Ρωσία να παρέχει άμεση αεροπορική στήριξη στις κουρδικάς δυνάμεις που θα μπορούσαν να πετάξουν τα ένοπλα ενεργούμενα της Τουρκίας μια για πάντα έξω από τη Συρία.

Το περίμενε όταν κατέρριπτε το ρωσικό αεροπλάνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.