30/1/16

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: Νέος γεωπολιτικός πυλώνας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Οι κ. Αλ. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μπ. Νετανιάχου έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία
Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λευκωσίας από τους ηγέτες των τριών χωρών επιταχύνουν τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, κυρίως όμως φαίνεται ότι δημιουργούν έναν νέο πυλώνα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.
Μένει να φανεί αν η διασύνδεση των οικονομικών, αλλά και στρατηγικών συμφερόντων των τριών χωρών θα διαρκέσει στον χρόνο, υπό το φως και των πολύ σημαντικών εξελίξεων που αφορούν το σύνολο της περιοχής, από το συριακό, τη στάση της Τουρκίας και, φυσικά, την πορεία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Οι συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα διακρίνουν τα οφέλη της τριμερούς συμφωνίας σε δύο σκέλη: ένα πολιτικό και ένα οικονομικό.

Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι σε θέση να συμβάλουν στην ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ε.Ε., ενώ φιλοδοξούν να αναλάβουν και ρόλο ως διαμεσολαβητές για την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Παλαιστίνη. Επί τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως εμφατικοί. Αφενός, λόγω της γενικής γραμμής που έχει τεθεί και από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά περί στροφής της εξωτερικής πολιτικής προς τη διαιτησία και τη διαμεσολάβηση στις χώρες της περιοχής. Αφετέρου, επειδή επιθυμούν να αποφύγουν τις υπαρκτές επικρίσεις από τον αραβικό κόσμο για ανοιχτά φιλοϊσραηλινή πολιτική σε διάφορα ζητήματα. Επ’ αυτού, τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, ήδη κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, σημείωσε ότι η πολιτική των εποικισμών που ακολουθεί το Ισραήλ αποδυναμώνει την προοπτική για εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό. Στο πολιτικό σκέλος, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η κοινή στάση στο ζήτημα της λύσης του Κυπριακού.

Στο οικονομικό σκέλος οι επιτελείς του Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, όπως είναι φυσιολογικό, στις προοπτικές ενεργειακής διασύνδεσης. Επί τούτου αναφέρονται στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα μπορούσε να φθάνει ώς την Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται, βέβαια, για έργο με πολύ σοβαρές τεχνικές δυσκολίες. Γι’ αυτό και η κατασκευή σταθμών μεταφοράς φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, προκειμένου να τροφοδοτείται από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, περιελήφθη στη συμφωνία κατά τρόπο παρόμοιο με εκείνον που είχε υιοθετηθεί και στην τριμερή με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η απόφαση για τη διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας με υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (EuroAsia Interconnector), προκειμένου να εξάγεται ρεύμα προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Το συγκεκριμένο έργο φαίνεται ότι θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό ώς το 2019. Τέλος, συμφωνήθηκε να προωθηθεί ο διάλογος προκειμένου να γίνουν ανταλλαγές τεχνογνωσίας στο ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που ενδιαφέρει αρκετά την Ελλάδα λόγω και της πληθώρας εταιρειών που λειτουργούν σε αυτόν τον τομέα. Προκειμένου να επιτευχθούν τα φιλόδοξα έργα στον ενεργειακό τομέα, πρέπει να υπάρχει η συνεργασία και εν μέρει η χρηματοδότηση από την Ε.Ε., γι’ αυτό τον λόγο και συμφωνήθηκε η σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Ενέργειας των τριών χωρών.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.