29/1/16

Συνωστισμός διεθνών επιχειρηματικών ομίλων στο Ιράν

Μετά την άρση των περιορισμών
Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλο τον κόσμο σπεύδουν να εγκαθιδρυθούν στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Το Ιράν, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων και ετήσιο ΑΕΠ 400 δις. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη οικονομία που θα επανενταχθεί στο διεθνές σύστημα εμπορίου μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από δύο δεκαετίες.

Ορισμένες επιχειρήσεις, όπως η γαλλική CMA CGM και η ταϊλανδική Evergreen, έχουν ήδη εγκαταστήσει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν μετά την υπογραφή από την Τεχεράνη της συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Πολλές ακόμα εταιρίες διαφόρων κλάδων έχουν ανακοινώσει τα επιχειρηματικά τους σχέδια για είσοδό τους στην ιρανική αγορά.

Μεταξύ αυτών ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) ο οποίος συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα την προμήθεια αργού πετρελαίου από το Ιράν.

Από τους ομίλους αυτούς ξεχωρίζει ο ευρωπαϊκός όμιλος Airbus ο οποίος θα παραδώσει 100 αεροσκάφη στη χώρα σε περίοδο πέντε ετών.

Η Ιταλία επίσης προσβλέπει σε σημαντική παρουσία στο Ιράν.

Η ιταλική Saipem υπέγραψε την Δευτέρα μνημόνιο συνεργασίας για μεγάλα έργα στον κλάδο του πετρελαίου και του αερίου στο Ιράν.

Οι εταιρίες Ansaldo Energia, Fincantieri και η Itinera έχουν υπογράψει συμφωνίες με άλλες ιρανικές εταιρίες.

Η Telecom Italia, είπε ότι έχει υπογράψει μνημόνιο με την τηλεπικοινωνιακή εταιρία του Ιράν.

H ιταλική σιδηροδρομική εταιρία Ferrovie dello Stato (FS)είπε ότι θα παρέχει τεχνική βοήθεια για την κατασκευή γραμμής υψηλής ταχύτητας και την ηλεκτροδότησης μίας ακόμα.

Άλλες εταιρείες

H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που ανήκει στην Volkswagen, είπε ότι αντιπρόσωποί της έχουν επισκεφθεί το Ιράν για διαπραγματεύσεις με εισαγωγείς καθώς διαβλέπουν δυνατότητες πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων.

H ελβετική εταιρία μηχανολογικού εξοπλισμού Autoneum βρίσκεται σε συζητήσεις με την γαλλική Renault με στόχο την συνεργασία για πιθανή συνεργασία στην αγορά του Ιράν.

Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Commerzbank, είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής της στο Ιράν, ένα σχεδόν χρόνο μετά την συμφωνία για καταβολή 1,45 δις δολαρίων στις αρχές των ΗΠΑ για παραβίαση του εμπάργκο.

H ιταλική εταιρία υποδομών Condotte d' Acqua ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα υπογράψει συμφωνίες για έργα με ιρανικές εταιρίες αξίας 4 δις ευρώ.

Η Daimler ανακοίνωσε επίσης ότι ο κλάδος φορτηγών του ομίλου έχει υπογράψει προκαταρκτικές συμφωνίες για την δημιουργία κοινοπραξιών στο Ιράν, ως μέρος της προσπάθειας της εταιρίας για την είσοδό της στην ιρανική αγορά.

H ιταλική Danieli & C Officine Meccaniche υπέγραψε την δημιουργία κοινοπραξιών και παραγγελιών ύψους 5,7 δις ευρώ, στις οποίες εμπλέκεται και η "Persian Metallics”.

Η British Airways ελπίζει ότι θα ξεκινήσει πτήσεις στην Τεχεράνη στο άμεσο μέλλον.

Ο κρατικός όμιλος αλουμινίου της Ινδίας (NALCO) ενδιαφέρεται να κατασκευάσει χυτήριο στο Ιράν και σκοπεύει να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στη

Ο κινεζικός όμιλος Norinco International είπε την Τετάρτη ότι υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,3 δις γουάν για σιδηροδρομικά έργα.

Το επενδυτικό κεφάλαιο του Ομάν υπέγραψε μνημόνιο την Iran Khodro για την μελέτη κατασκευής εργοστασίου αυτοκινήτων στο Ομάν.

H γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot και η Iran Khodro ανακοίνωσαν την δημιουργία joint venture με συμμετοχή 50/50 για την κατασκευή αυτοκινήτων Peugeot στο Ιράν. Η Peugeot είπε ότι η κοινοπραξία θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ στην έρευνα, παραγωγή και ανάπτυξη την επόμενη πενταετία.

H νοτιοκορεάτικη Posco σχεδιάζει την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας με την ιρανική χαλυβουργία PKP τον Μάρτιο για την αγορά μεριδίου σε έργο στον μεταλλουργικό κλάδο.

H μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών στον κλάδο του πετρελαίου βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της εταιρίας που είχε στο Ιράν.

Η κινεζική μηχανολογική εταιρία Sinosteel είπε ότι μία από τις μονάδες της υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 3,1 δις γιουάν με την ιρανική Bafgh Kasra.

Η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας προσβλέπει σε συνεργασίες για την είσοδό της στην ιρανική αγορά και είναι σε επαφή με την τοπική εταιρία.

Η ελβετική ασφαλιστική εταιρία Zurich Insurance είπε ότι θέλει να καλύψει ασφαλιστικά μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

 1. Εμείς που τά 'χουμε καλά με όλους, ναι σε όλα, τρομάρα μας, κανα κοκκαλάκι θα γλύψουμε; Αλλά θα μου πεις λεμόνια φυστίκια ντομάτες φασόλια εισάγουμε από αργεντινη κίνα βέλγιο καναδά, τι θα εξάγουμε; Peace Brother, bla bla bla; Έχουν χορτάσει απ' αυτά οι Ιρανοί και ό,τι κέρδισαν και θα κερδίσουν το έκαναν με τη μαγκιά τους και όχι με επίκυψη στα 4 και βαζελίνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. >κανα κοκκαλάκι θα γλύψουμε;<
   Ελλείψει αγωγών, τεράστια ναύλα πετρελαίου και φυσικού αερίου (LNG)για τους Έλληνες εφοπλιστές (πρώτοι στο κόσμο για ιδιοκτησία-εφοπλισμό πετρελαιοφόρων πλοίων)!
   Μη το ξεχνάς.

   Διαγραφή
 2. Δεν το ξεχνάω. Στην καθημερινή μου ζωή θα έχει επίπτωση ή να πάω μετανάστης στο Ιράν! Αν δέχονται βέβαια Έλληνες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.