Δεν υπάρχει κοινωνική κατηγορία, πλην της κρατικής γραφειοκρατίας, προσώρας, με την οποία να μην ήρθε σε αντιπαράθεση η κυβέρνηση. Οι ιδεολογικοί της ινστρούχτορες (καθοδηγητές) επέλεξαν το γραφειοκρατικό μοντέλο επιβολής στην κοινωνία, διότι αυτό γνώριζαν καλύτερα λόγω του πολιτικοθεωρητικού τους υπόβαθρου και των ιδεοληψιών τους. Το μοντέλο αυτό, όμως, απέτυχε παταγωδώς όπου εφαρμόστηκε. Και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα τυραννικό.
Το γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά δεν έχει άλλες επιλογές. Βασίζεται στο υπέρογκο κράτος και στην ανοχή των συνταξιούχων αν δεν τους μειώσει τις συντάξεις. Θα είναι όμως πολύ δύσκολο να το επιτύχει, διότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Οι μικρές δυνατότητες που θα είχε, για να επιβιώσει, ήταν η ιδεολογική ηγεμονία –η οποία θα μετατρεπόταν σε πολιτική–, και μια στοιχειωδώς ανεκτή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news
Μπορεί όντως και είναι πιθανό να χάσει η κυβέρνηση απο τους αγρότες, αλλά το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει; Οικουμενική κυβέρνηση μήπως ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι οι τοποτηρητές των ξένων συμφερόντων στην Ελλάδα να ξεπουλήσουν ότι απέμεινε; Είναι ενα ερωτηματικό το μετά...
ΑπάντησηΔιαγραφή«Οι αριθμοί δεν βγαίνουν» .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό τα λέει όλα.
Τι πρέπει να γίνει και τι μπορεί πρακτικά να γίνει, είναι ένα συνολικό θεσμικό ερώτημα.
Η προφανής απάντηση μοιάζει απλουστευτική και ίσως και ολίγον αφελής :
«Μα Δημοκρατία λέμε ότι έχουμε, γι' αυτό ψηφίσαμε 300 Εθνοπατέρες να βρούνε λύση βατή εφικτή και κατά το δυνατόν ανώδυνη για το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς πολυπληθείς κατηγορίες του ˙ και τέτοιες κατηγορίες είναι κατ’ εξοχήν οι αγρότες (που πάντα έχουν μιαν ιδιαιτερότητα σεβαστή σε μεγάλο βαθμό) και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εξ ορισμού είναι όλων των επαγγελματικών προελεύσεων και κατά κάποιαν έννοια αναπόφευκτη κατάληξη όλων των μελών τής κοινωνίας» .
Το γεγονός ότι φταίμε ως εκλογικό σώμα που ψηφίσαμε στο παρελθόν και άλλα ανάλογα “κελεπούρια” που μάς έφεραν εδώ που μάς έφεραν (με συνένοχη σύμπραξη μεγάλου μέρους τής κοινωνίας) δεν αλλάζει τον θεσμικό ρόλο τού εκλεγμένου Κοινοβουλίου. Άλλωστε και οι εν λόγω Εθνοπατέρες από το ίδιο αυτό εκλογικό σώμα προέρχονται και από τα σπλάγχνα τής ίδιας κοινωνίας. Ναι έχουν υποχρέωση να βρούνε άλλες, εφικτές μη εξοντωτικές για το σύνολο τής κοινωνίας λύσεις .
Και είτε μάς αρέσει είτε όχι, εφ' όσον έχουν αναλάβει ρόλο και ξένοι παράγοντες , κεφαλαιώδης προϋπόθεση είναι να μπορέσουμε ως κράτος να διαλεχθούμε μαζί τους αξιόπιστα και δημιουργικά.
Και αυτό σημαίνει πρωτίστως κατάργηση τού κομματικού κράτους και ανασυγκρότηση τής κρατικής μηχανής χωρίς την γάγγραινα τής κομματικής σήψης.
Πιθανόν κάποιος να αντισχολιάσει : «Όνειρα γλυκά Κρίτων! Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα».
Αυτά δεν έγιναν ως τώρα, αλλά απλά είναι πλέον ζωτική ανάγκη να γίνουν.
αγαπητέ κ.Σαββίδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι, αλλά η σύγκριση που γίνεται με τη συμπεριφορά του Στάλιν προς τους ρώσους αγρότες και τον κίνδυνο για επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα δεν ευσταθούν κατά τη γνώμη μου, για τον εξής λόγο:
Η Ρωσία επί Στάλιν ήταν αποκομμένη (για διάφορους λόγους) από σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προμηθευτεί τα τρόφιμα που δεν θα παρήγαγαν οι δικοί της αγρότες, αν σταματούσαν να παράγουν διαμαρτυρόμενοι. Δεν είχε επαρκείς και αξιόπιστους προμηθευτές εκτός Ρωσίας, άρα θα πεινούσαν, το ήξερε αυτό ο Στάλιν και γι’ αυτό ίσως τους έκανε τα χατίρια (ένας από τους πολλούς ίσως λόγους).
Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει διότι εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες τροφών για να θρέψει τους έλληνες, εκτός από το ελαιόλαδο (και αυτό διότι ευτυχώς οι ελιές ζουν χίλια χρόνια, άρα τις φύτεψαν άλλοι και εμείς απλά τις μαζεύουμε, χωρίς να χρειάζεται πολύς κόπος γι’ αυτό, αλλά και να τις εγκαταλείψουμε κάποια χρόνια π.χ. 5-10-15χρόνια όταν πάμε θα είναι ακόμη εκεί έτοιμες για καλλιέργεια), δεν υπάρχει τρόφιμο προϊόν που να μην έρχεται από το εξωτερικό σε επαρκείς ποσότητες και μάλιστα σε καλύτερη τιμή από το εντόπιο. Άρα μη νομίζεις αγαπητέ κ.Σαββίδη ότι αν δεν παράγουν οι έλληνες αγρότες θα πεινάσει κανείς άλλος εκτός από τους ίδιους……. Άλλωστε είπαμε ότι ήδη δεν παράγουν, αρκούνται στις επιδοτήσεις όπου ακόμη υπάρχουν…. και τις εισαγωγές ( ζώα, ψάρια κ.λ.π. για πάχυνση και σφαγή).
Ως προς το λάδι, το εξαιρετικό παρθένο έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα ράφια των καταστημάτων και λίγες φιάλες που υπάρχουν είναι πανάκριβες. Μόνο ανάμικτο λάδι με εξευγενισμένα έλαια και παρθένα βρίσκεις και αυτά πάλι ακριβά. Αν σε αυτό που λέτε ότι το έχουμε σε υπερεπάρκεια γίνεται τέτοιο παιχνίδι τότε ίσως η επισιτιστική κρίση δεν είναι μακρυά.
ΔιαγραφήΑγαπητέ κ. Σαββίδη,
Διαγραφήη απάντησή μου είχε σαν κύριο θέμα τη διαφορά στο χειρισμό Στάλιν – Ρώσων αγροτών, με το χειρισμό Τσίπρα- Ελλήνων αγροτών. (Η Ρωσία τότε δεν είχε εναλλακτικές πηγές εισαγωγής τροφίμων λόγω απομόνωσης, γι’ αυτό και έκανε τα χατίρια των αγροτών της, ενώ η Ελλάδα δυστυχώς ή ευτυχώς έχει εναλλακτικές πηγές εισαγωγής τροφίμων λόγω ανοικτών και ποιο φθηνών αγορών στα προϊόντα που καταναλώνει), άρα θέλω να πω ότι η σύγκριση που κάνετε δεν είναι ρεαλιστική.
Το ελαιόλαδο το έφερα ως μοναδικό ίσως παράδειγμα προϊόντος το οποίο αν και παράτησαν οι Έλληνες αγρότες ίσως αργότερα κάποια στιγμή τους αποδώσει σχετικά γρήγορα σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες και παραγωγές οι οποίες για να ξανά καλλιεργηθούν και να αποδώσουν θα χρειαστούν χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα σας. Γόνιμος πιστεύω ο διάλογος.