28/1/16

O αγράμματος και αμόρφωτος Φίλης, γλείφει τους Εβραίους και φτύνει κατάμουτρα τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες

Ντροπή σας Πόντιοι και Μικρασιάτες βουλευτές, που στηρίζετε μια κυβέρνηση που έχει στις τάξεις της ένα τέτοιο ανθελληνικό πολιτικό μίασμα.
Ντροπή σας Πόντιοι και Μικρασιάτες ψηφοφόροι, που στηρίζετε κόμματα που συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση που έχει στις τάξεις της ένα τέτοιο ανθελληνικό πολιτικό μίασμα.
Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας...

Ο Φίλης για το Ολοκαύτωμα: Επρόκειτο για γενοκτονία

"Ο όρος Ολοκαύτωμα δηλώνει την ολική καταστροφή, τη δολοφονία σχεδόν έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τους Ναζί. Επρόκειτο για γενοκτονία, δηλαδή για την προσχεδιασμένη προσπάθεια να αφανισθεί ένας λαός" τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην Ολομέλεια της Βουλής, που παρουσία συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τίμησε σήμερα την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.
"Το εγχείρημα που υπαγορεύτηκε από τη φυλετική ιδεολογία, τον αντισημιτισμό, εκτελέστηκε μεθοδικά από τους Ναζί, με τη βοήθεια της πολιτικής γραφειοκρατίας, της γερμανικής πολεμικής μηχανής, και με τη συνενοχή, τη συναίνεση ή κάτω από το αδιάφορο βλέμμα παρατηρητών, στην ίδια τη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Ούτε ο ανθρώπινος πόνος ούτε τα αμέτρητα δεινά που έχουν υπομείνει οι λαοί στην ιστορία τους διαβαθμίζονται. Η ιστορική ιδιαιτερότητα της γενοκτονίας των Εβραίων, της Shoah, έγκειται στη ναζιστική βούληση να αφανισθούν οι Εβραίοι από το πρόσωπο της γης. Για να εφαρμοστεί αυτή η χωρίς προηγούμενο απόφαση, οι Εβραίοι αναζητήθηκαν, διαχωρίστηκαν, εκτοπίστηκαν με τρένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δολοφονήθηκαν. Αθώοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά καταδικασμένοι για την καταγωγή τους. Ως ιστορικό γεγονός το Ολοκαύτωμα συντελέστηκε από συγκεκριμένους θύτες και είχε συγκεκριμένα θύματα. Δεν ήταν αναπόφευκτο, αλλά ούτε ένα ιστορικό ατύχημα ή απλό επεισόδιο χωρίς βαθιές ρίζες στον αντισημιτισμό" είπε ο κ. Φίλης.
"Η κατανόηση της ιστορίας αυτής μας καθοδηγεί στην ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν σήμερα στον τομέα της παιδείας και της καλλιέργειας των συνειδήσεων. Δεν επιδιώκουμε να αντλήσουμε επιχειρήματα που υπηρετούν πολιτικές ταυτοτήτων. Επιθυμούμε όμως να συλλάβουμε το βάθος μιας οδυνηρής ιστορίας στην οποία συχνά η γενναιότητα και η αλληλεγγύη συγκρούστηκαν με τη μικροψυχία και την προδοσία. Να στοχαστούμε γύρω από το καλό και το κακό που εκδηλώνονται στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας αλλά στις μικρές της καθημερινής ζωής. Ποτέ δεν θα λυτρωθούμε από το βάρος του παρελθόντος αν δεν έλθουμε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη βαρβαρότητα που εγγράφεται εντός της ιστορίας, ποτέ έξω από αυτήν" τόνισε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε:
"Το Ολοκαύτωμα είχε παγκόσμιο αντίκτυπο αλλά συντελέστηκε στην πολιτισμένη Ευρώπη και την αφορά πρωταρχικά. Στην Ευρώπη επινοήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο μιας νέας τάξης πραγμάτων που στηριζόταν στην ιεραρχία των λεγόμενων φυλών και στην κυριαρχία της μίας από αυτές πάνω στις άλλες, με τη δολοφονία όσων θεωρούνταν διαφορετικοί. Στην καρδιά της Ευρώπης έγινε πράξη η σταδιακή εφαρμογή των διακρίσεων, των εκτοπίσεων και της εξόντωσης των Εβραίων. Η ελληνική ιστορία αποτελεί κομμάτι αυτής της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας. Στη χώρα μας αφανίστηκαν σχεδόν ολοσχερώς οι εβραϊκές κοινότητες στη Θεσσαλονίκη ή τα Γιάννενα, διασώθηκαν όλοι οι Εβραίοι στη Ζάκυνθο, πολλοί στην Κατερίνη, στον Βόλο ή στην Αθήνα. Κάποιοι διέφυγαν, άλλοι έσμιξαν με τους αντάρτες, κάποιοι κρύφτηκαν χάρη στην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των συμπολιτών τους, άλλοι προδόθηκαν από αυτούς. Όμως, ο κανόνας,  από το Διδυμότειχο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο, ήταν ο βίαιος ξεριζωμός, η εκτόπιση στα στρατόπεδα του Γ’ Ράιχ και η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων.
Περισσότεροι από 75.000 Εβραίοι ζούσαν στην Ελλάδα πριν από τον πόλεμο. Όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε λιγότεροι από 11.000 είχαν επιζήσει.
Η 27η Ιανουαρίου αποτελεί μνημόσυνο για όλους εκείνους που φονεύθηκαν χωρίς να έχουν ούτε την τύχη ενός τάφου στη γη. Τιμά όμως και εκείνους τους λίγους που επέζησαν της ναζιστικής βαρβαρότητας. Τα δεινά τους συνεχίστηκαν για χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους από τα στρατόπεδα. Αντιμετωπίστηκαν συχνά ως άβουλοι, υπαίτιοι της μοίρας τους, βουβοί. Και όμως αυτοί, παρά τον πόνο της απώλειας, παρά τις αμέτρητες δυσκολίες κατόρθωσαν να ξαναπιάσουν το κομμένο νήμα της ζωής τους. Η βαριά σκιά του Ολοκαυτώματος σκεπάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στους επιζώντες οφείλουμε ότι με τη μαρτυρία τους συνέβαλαν να αποκτήσουμε συνείδηση του τεράστιου ρήγματος που επήλθε στον πολιτισμό μας. Ως ευρωπαίοι πολίτες και με τις εκ των υστέρων γνώσεις μας αναμετριόμαστε με την απόσταση που μας χωρίζει από τα βάσανά τους, ενώ τα πρόσωπά τους και η φωνή τους μας θυμίζουν το ηθικό βάρος των γεγονότων και των συνεπειών τους.
Οφείλουμε, όμως, όλοι, να σκεφτούμε καλά και το μονοπάτι που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, ιδιαίτερα τώρα που ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Ευρώπη. Ο καπνός των κρεματορίων ήταν η κατάληξη μιας πορείας που άρχισε με λόγια. Λόγια που ξεχώριζαν τους ανθρώπους, που στιγμάτιζαν εκείνους που δεν ανήκαν στην πλειοψηφία, που ζητούσαν από απλούς πολίτες να περιφρονούν, να φτύνουν και να προκαλούν δεινά σε συνανθρώπους τους γιατί αυτοί οι συνάνθρωποι δεν ήταν άνθρωποι αλλά «παράσιτα» ή «αντικοινωνικά» στοιχεία που μόλυναν την υγιή κοινωνία. Λόγια που ξεκίνησαν ως απόψεις κάποιων ακραίων αλλά που έσπειραν το σπόρο που κάρπισε όταν η οικονομική κρίση τσάκισε την κοινωνία και γέμισε απόγνωση τους ανθρώπους.
Οφείλουμε να σκεφτούμε όλοι ότι τα λόγια έχουν συνέπειες. Όταν οι ακροδεξιές γερμανικές οργανώσεις όπως τα «ατσάλινα κράνη», που υπήρξαν πρόδρομοι των Ναζί, διακήρυσσαν ότι οι Εβραίοι μολύνουν τη Γερμανία και ότι ασκούν μεγάλη επιρροή που πρέπει να μειωθεί δεν εννοούσαν την φυσική εξόντωση σε βιομηχανίες θανάτου όλων των ανδρών, γυναικών και παιδιών που ήταν Εβραίοι. Όταν οι γιατροί της Γερμανίας μίλησαν για την «ζωή που δεν αξίζει να ζεις» οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες δεν φαντάστηκαν ότι αυτό θα σήμαινε την φυσική εξόντωση ηλικιωμένων και ασθενών με νοητική καθυστέρηση ή βαριές αναπηρίες. Οι Ναζί προχώρησαν στις ακραίες λογικές της συνέπειες, χρησιμοποιώντας τη γνωστή γερμανική μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, αυτή την ιδεολογία περί «παρασίτων» που μολύνουν την «υγιή κοινωνία» και περί «ζωής που δεν αξίζει να ζεις». Γι’ αυτό ας μην υποτιμούμε τη σημασία αυτών των λόγων όταν ακούγονται και δυστυχώς ακούγονται είτε απροκάλυπτα είτε κεκαλυμμένα ακόμα και σήμερα.
Από το βήμα αυτό οφείλω, επίσης, να απευθυνθώ στους Έλληνες αντισημίτες που δεν χάνουν ευκαιρία να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων Εβραίων με κάθε είδους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Το αίμα των Ελλήνων Εβραίων χύθηκε για την ελευθερία της Ελλάδας όπως και το αίμα των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών όποτε η πατρίδα το χρειάστηκε. Οι Έλληνες Εβραίοι όταν αναφέρονται στους ίδιους χρησιμοποιούν το επίθετο «ομόθρησκοι» και οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευτική μειονότητα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν κατοικούν σ’ αυτά τα χώματα από την αρχαιότητα;
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους Έλληνες Εβραίους για να διαφυλάξει την ιστορική μας μνήμη αλλά και για να δώσει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του Ολοκαυτώματος για την παγκόσμια και την ελληνική ιστορία.
Το Ολοκαύτωμα έχει συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία ενώ το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος. Υποστηρίζει, επίσης, την ετήσια επίσκεψη μη Εβραίων μαθητών στο Μουσείο του Άουσβιτς, μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Υπουργείου. Το 2015 διοργανώθηκε για πρώτη φορά με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι». Προχωράμε και φέτος στην επανάληψή του. Υποστηρίζονται, επίσης, πρωτοβουλίες σχολείων για την συνεργασία με σχολεία της αλλοδαπής που έχουν ως αντικείμενο το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες. Μια τέτοια συνεργασία υλοποίησε το 6ο Λύκειο Νέας Σμύρνης με σχολείο των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά, μετά το 2007, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και με την ευκαιρία αυτή οφείλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή του πρωτοβουλία που αποτελεί τιμή για την Ελληνική Πολιτεία, την Ελληνική Βουλή, την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Εβραϊσμό".
Πηγή: Ενικός

14 σχόλια:

 1. Εγω αν και ειμαι ΠΟΝΤΙΟΣ αυτα τα σιχαματα δεν τα ψηφησα ΠΟΤΕ- ουστ απο εδω γαιδουρια ουστ-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατηγορω αυτον τον βλακα για τις ιδεες του κατα των ποντιων .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καιρό είχαμε να δούμε το τετράποδο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να τον χαίρονται αυτοί που συμπαρατάσσονται μαζι του στο ιδιο κόμμα. Αυτοί εφόσον δεν απαιτούν την άμεση εκδίωξη του ειναι συνένοχοι του εγκλήματος που διαπράττει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. καλησπέρα σε όλους..Διαβάζω στην κορυφή του άρθρου ΄΄Ντροπή σας Πόντιοι και Μικρασιάτες βουλευτές, που στηρίζετε μια κυβέρνηση που έχει στις τάξεις της ένα τέτοιο ανθελληνικό πολιτικό μίασμα.΄΄Και αναρωτιεμαι...λετε να μην το ψηφισουν καποιοι ποντιοι τον κ.Τσιπρα???αλλωστε δε πηρε θεση επι του θεματος η κανω λαθος???σε αλλη περιπτωση αν γινοταν αυτο απο καποια αλλη πλευρα θα γινοταν ο χαμος.Και πραγματικα λυπαμαι που οι ποντιοι ψήφισαν αριστερά.Θα επρεπε να γνωριζουν καλυτερα ιστορια και ποιος εξόπλισε τον κεμαλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εμμανουήλ Ροΐδης Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Ελληνας.

  Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δηλαδη ο Ροιδης εξαιρει τον εαυτον του παραδεχεται οτι δεν ειναι Ελληνας.

   Διαγραφή
 7. Λυπηθεῖτε τόν !
  Εἶναι θρησκευτικῶς μπερδεμένος, πανεπιστημιακῶς ἀποτυχών, πολιτικῶς ἀνακόλουθος, ἱστορικῶς ἀόμματος και ἐθνικῶς μειονεκτῶν, παντρεμένος μέ ἕνα κόμμα πού μεταλλάχθηκε, ὑπέρβαρος, ἔμπιστος ἑνός πρωθυπουργοῦ τοῦ 18% τῶν πραγματικῶν ψηφοφόρων, καί ἀστοιχείωτος γιά ὑπουργός παιδείας. Θά ἤθελε κανείς νά εἶναι στήν θέση του ὅταν σέ λίγο παύσῃ νά εἶναι ὑπουργός καί βουλευτής; Παῦστε νά τόν ὑβρίζετε. Ξέρετε τί σκληρό εἶναι νά σᾶς συμπονάει μονάχα ὁ σημερινός Τσίπρας καί ἡ Σία, καί δή γιά λόγους σκοπιμότητας;
  Γιά τίς ἑκατοντάδες χιλιάδες τῶν ἀδικοσκοτωμένων Ἑλλήνων θά νιασθῆ; Αὐτό πέρασε. Ἤ γιά νά μήν τυχόν καί συενχίσουν οϊ Τοῦρκοι τό κακό δυτικώτερα; Αὐτό ἀποφασίζεται στίς ΗΠΑ. Ἤ μήπως καί δέν μάθουν τά παιδιά μας ἱστορία καί ἀρχαῖα; Μά αὐτός, ἀκριβῶς γιά νά μήν μάθουν οὔτε ἱστρία οὔτε ἀρχαῖα τέθηκε σέ αὐτήν τήν θέση. Καί τώρα, ἔχει τόσα προσωπικά προβλήματα νά ἀντιμετωπίσῃ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ντροπή δέν είναι πού καί Πόντιοι ψήφισαν Σύριζα αλλά ΝΤΡΟΠΉ θά είναι άν τόν ξαναψηφίσουν. Θά είναι προσβολή για τή μνήμη τών γενοκτονημένων προγόνων μας νά αφήσουμε ατιμώρητο τόν άρνητή τής γενοκτονίας καί τό κόμμα πού τόν περιβάλλει μέ έμπιστοσύνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θλίψη, πίκρα και αηδία!!!
  Το αίμα των συμπατριωτών μας που εξολοθρεύτηκαν με "υποδειγματική" Γενοκτονία στον Πόντο και σ' ολόκληρη την Μικράν Ασία από τούς τούρκους και τούς συμμάχους τους, θα μένει πάντοτε ανεξίτηλος μάρτυρας τής άθλιας και άνανδρης Γενοκτονίας. Και θα ζητάει την τιμωρία και των εγκληματιών αλλά και των προδοτών που ασεβούν στην μνήμη των ιερών νεκρών μας προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το Έγκλημα.
  "Εάν επιλάθωμαι σου, Ιερουσαλήμ, επιλησθείη η δεξιά μου· κολληθείη η γλώσσα μου τω λάρυγγί μου, εάν μη σου μνησθώ, εάν μη προανατάξωμαι την Ιερουσαλήμ, ως εν αρχή της ευφροσύνης μου".
  Και για μάς "Ιερουσαλήμ" είναι κάθε χωριό και κάθε βουνό ή ραχούλα , κάθε σπιθαμή γής που μάς πήραν και κατέχουν οι αλλογενείς διώκτες μας και καταπατητές, εξαναγκάζοντάς μας σε μετακίνηση, έστω και στα Ελλαδίτικα μέρη ως "πρόσφυγες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Mα για τον Κύριο Φίλη συζητάτε όλοι, τόσο πολύ; Αυτόν τον τόσο ευτραφή ιδεολόγο της αριστεράς, που όποτε συναντούσε την τότε "συντρόφισσα" του και Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου (αυτήν που επιμένει για "επονείδιστο χρέος" και γερμανικό κατοχικό) της προανήγγελε: " Εσένα θα σε λιώσουμε!";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πολυ σωστος και δυνατος ο τιτλος.Οπως πρεπει να λεγονται τα πραγματα με το ονομα τους.
  Η εβραικη μαστιγα στην Ευρωπη και τη Βορεια Αμερικη θελει και τη πιτα ολοκληρη (αναγνωριση ''Ολοκαυτωματος'') και το σκυλο χορτατο (να κανουν οι Ποντιοι και οι Ελληνες τουμπεκι για τις γενοκτονιες που υπεστησαν και απο τους Τουρκους και απο τους Εβραιους στη Λεβαντινη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.