31/1/16

Ο Ολάντ βάζει πάλι “φωτιά” στις σχέσεις με την Τουρκία: Η υπόσχεση στους Αρμένιους

Ο Πρόεδρος Ολάντ με τον Αζναβούρ. Φωτογραφία ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 
Ο Πρόεδρος Ολάντ με τον Αζναβούρ. Φωτογραφία ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Την πρόθεση του να επαναφέρει νόμο ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανακοίνωσε στις οργανώσεις της αρμενικής διασποράς ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μια κίνηση η οποία αναμένει να προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Αγκυρα.
Το 2012 η Γαλλική Γερουσία είχε επίσης εγκρίνει έναν τέτοιο νόμο ο οποίος όμως ακυρώθηκε από το Γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο λίγους μήνες αργότερα.
Ο νόμος αυτός που ποινικοποιούσε την άρνηση του χαρακτηρισμού ως Γενοκτονίας την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων λίγο πριν την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε διχάσει και την γαλλική διανόηση, καθώς θεωρήθηκε ως πλήγμα στην ελευθερία έκφρασης.

Σε μια ουσιαστικά προεκλογική χρονιά όμως ο κ. Ολάντ εκτιμάται ότι θέλει να προσεταιρισθεί κάθε ομάδα ψηφοφόρων και οι Αρμένιοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα ισχυρό, κυρίως οικονομικά, λόμπυ με έντονη επιρροή στην δημόσια ζωή της Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος Ολάντ. Φωτογραφία ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Ο Πρόεδρος Ολάντ. Φωτογραφία ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Ο Γάλλος πρόεδρος που παρέστη σε δείπνο που οργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας (CCAF) ανακοίνωσε ότι έχει αναθέσει στον Ζαν Πωλ Κόστα, πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου να προετοιμάσει τον νέο νόμο.

Εφόσον ο κ. Ολάντ επιμείνει στην απόφαση του αυτή, εκτός της αναμενομένης αντιπαράθεσης με την Τουρκία θα υπάρξει αναζωπύρωση της γνωστής διαμάχης μεταξύ εκείνων που επιμένουν στην ποινικοποίηση των αρνητών όχι μόνο της Γενοκτονίας των Αρμενίων άλλα και του Ολοκαυτώματος.

Μια αντιπαράθεση η οποία αφενός αγγίζει το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης, συγχρόνως όμως προσφέρει τα προσχήματα για την νομιμοποίηση φιλοναζιστικών οργανώσεων και απόψεων.

Τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε στην υπόθεση του εθνικιστή τούρκου πολιτικού Ντογκου Πέριντσεκ ότι η Ελβετία παραβίασε το δικαίωμα του για ελευθερία του λόγου όταν τον καταδίκασε για την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Περιντσεκ είχε καταδικαστεί το 2007 από ελβετικό δικαστήριο για δηλώσεις του το 2005 με τις οποίες χαρακτήριζε «διεθνές ψέμα» την Γενοκτονία των Αρμενίων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ: http://asbarez.com/145188/hollande-attends-dinner-organized-by-armenian-organizations-of-france/

 http://mignatiou.com/2016/01/o-olant-vazi-pali-fotia-stis-schesis-me-tin-tourkia-i-iposchesi-stous-armenious/

REPORTAGE PHOTO
Le diner du CCAF sur le site de l’Elysée


Le diner du CCAF a fait l’objet d’un reportage photo sur le site de l’Elysée. Nous en reproduisons ci-dessous des extraits.
Rappelons que François Hollande a annoncé avoir relancé la réflexion sur une loi qui punirait la négation du génocide arménien en confiant une mission à l’ancien président de la Cour européenne des droits de l’Homme, Jean-Paul Costa.  “J’ai demandé à Jean-Paul Costa, qui est l’un de nos plus grands juristes (...) de chercher dans notre droit quelle voie solide, incontestable, permettrait de protéger la mémoire“ du génocide arménien, a déclaré le chef de l’Etat lors du dîner annuel du Conseil de coordination des organisations arméniennes de France (CCAF).  Jean-Paul Costa devra dans un “délai très court“ remettre “ses conclusions“ afin que “la garantie“ soit apportée qu’“aucune contestation“ légale ne soit possible, a précisé François Hollande.

Charles Aznavour
JPEG - 205.4 ko
Mourad Papazian et Ara Toranian
JPEG - 184.4 ko
Avec Pierre Gattaz, président du MEDEF
JPEG - 199 ko
Avec Alain Terzian, président de l’Académie des Césars
JPEG - 220.7 ko
Avec Hélène Luc
JPEG - 210.6 ko
Le président avec MarK Moogalian
JPEG - 211.3 ko
Avec Jean-Paul Costa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.