28/1/16

Γιούνκερ-Σουλτς σε Ομήρου: Όχι σε μόνιμες παρεκκλίσεις

Νικόλας Ζαννέττος 
Σαφείς διαβεβαιώσεις, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς αλλά και επικεφαλής πολιτικών ομάδων, για στήριξη των θέσεων της Λευκωσίας αναφορικά με τις πρόνοιες που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του κυπριακού, έλαβε μετά από επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας στην κάμερα του SigmaLive από τις Βρυξέλλες, ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι ο ίδιος μετέφερε τις θέσεις της Λευκωσίας σε σχέση με το κυπριακό, ειδικότερα για το ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει στον εν εξελίξει διάλογο, με το αποτέλεσμα να τον αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο. 
Όπως είπε στις Βρυξέλλες υπάρχει πλήρης ταύτιση με τη Λευκωσία για τα εξής ζητήματα:
  • Ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποδοχή μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο
  • Ότι οι τέσσερις βασικές ελευθερίες θα πρέπει να διασφαλίζονται
  • Ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές και θα πρέπει να αποσυρθούν στα πλαίσια της λύσης του κυπριακού
Ο Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από τους ηγέτες της Ένωσης να εντείνουν την παρέμβαση της ΕΕ μέσω του ειδικού απεσταλμένου της Κομισιόν για το κυπριακό, του κ. Βαν Νούφελ, ώστε να διασφαλιστούν όλα τα πιο πάνω.
Σχολιάζοντας «μυστική επιστολή» η οποία είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόσχεση της Κομισιόν για άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ο Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε την πρόθεση, λέγοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Κυπριακή Δημοκρατία, αν δεν εκπληρώσει πρώτα η Τουρκία τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ την ερχόμενη βδομάδα, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Μαυρογιάννης και Ναμί, αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για το κυπριακό, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις Βρυξέλλες και θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν. 
zannettos@sigmalive
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.