27/1/16

Επιτυχίες Τσίπρα-Χριστοδουλοπούλου-Δρίτσα / Die Zeit: Πολύ απλά, φταίνε οι Ελληνες για το προσφυγικό –Εξω με τις κλωτσιές από την Σένγκεν

«ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ»
Την ευθύνη στην Ελλάδα και την κυβέρνηση της για το προσφυγικό, και την αντιμετώπισή του, ρίχνει με άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
«Πολύ απλά, φταίνε οι Έλληνες» είναι ο τίτλος στο άρθρο της στο οποίο ο δημοσιογράφος περιγράφει την Ελλάδα που καλείται να επωμιστεί το βάρος σχεδόν ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης.
«Κατά την ευρωκρίση οι Έλληνες είχαν συνηθίσει στις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα όμως το μικρό νοτιοευρωπαϊκό κράτος γίνεται και στη δεύτερη μεγάλη κρίση της ΕΕ, ο αποδιοπομπαίος τράγος», επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στο αίτημα της ΕΕ, να διαφυλάξει η Ελλάδα καλύτερα τα σύνορα της και σχολιάζει με χαρακτηριστικό τρόπο:
«Εάν δεν συμβεί αυτό τότε οι πολιτικοί της Αυστρίας, του Βελγίου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν έτοιμη τη γρήγορη λύση: έξω με τις κλωτσιές. Για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά όμως όχι από την ευρωζώνη, αλλά από τη ζώνη Σένγκεν. Για αυτό και χρειάζεται μια συνολικά κοινή ευρωπαϊκή λύση».
Καμπάνα από Κομισιόν: 3 μήνες διορία, αλλιώς κλείνουν τα σύνορα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα «αμέλησε σοβαρά» τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της ζώνης Σένγκεν.
Δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγξει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα!
«Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) από τις ελληνικές Αρχές», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σοβαρά προβλήματα στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων διαπίστωσε Κομισιόν
Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά συνορά, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται όπως είπε με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ. Ο Επίτροπος αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Ανέφερε επίσης ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σέγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλαδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου. Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χωρες της ζώνης του Σέγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα συνορά τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Κομισιόν ΕΔΩ
Πηγή: Die Zeit: Πολύ απλά, φταίνε οι Ελληνες για το προσφυγικό –Εξω με τις κλωτσιές από την Σένγκεν | iefimerida.gr 

6 σχόλια:

  1. Η αποπομπή της Ελλάδας από την περιβόητη συνθήκη είναι συγχρόνως μήνυμα στην Τουρκία για επέμβαση. Η υποκρισία στο Ζενίθ και η προστυχιά στο έπακρο. Αλλά και η διάψευση των προσδοκιών του Εθνάρχη περί προστασίας των συνόρων από την ένωση. Εξέλιπαν λοιπόν και τυπικά οι λόγοι για τους οποίους εισήλθαμε στην ΕΟΚ το 1981. Ο Θεός μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπλέξαμε αςχημα Με τα τουρκικά ασκερια....Εκείνο που κανενας δεν μας εχει πει δημόσια ειναι το τι θα έπρεπε να κάνουμε και δεν το κάνουμε. Η μηπως εννοούν αυτα που λέγουν κατ ίδιαν,τα οποια μονο ναυάγια θα δημιουργήσουν??
    Νομίζω οτι στην ουσία στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της χωρας μας ,με παράλληλη αποποίηση των ευθυνών τους ,με τελική κατάληξη να μετατρέψουν την ένοχο ( ΚΑΤ αυτους ) ελλαδα αποκομμένη να το παλεύει μόνη της σαν να λενε ...βγάλτε περα μόνη σου.....Ηδη ακούγετε οτι μλτσνε να στείλουν συνοριοφύλακες ,οχι στην ελλαδα αλλα,άκουσον στα σκοπιά ώστε να μην περνάει κανενας τα σύνορα και στην πραξη να εγκλωβίζονται εδω....


    Ωραία πραγματα....και με ολους αυτους τους απίθανους δικούς μας,απο την άλλη μεριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τίτλος του άρθρου είναι ειρωνικός, το κείμενο λέει ότι προφανώς και δε φταίει η Ελλάδα για την προσφυγική κρίση. Παιδιά, κάντε λίγο τον κόπο να διαβάζετε αυτά που ανεβάζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά, ο τίτλος είναι απλά ειρωνικός, και στο κείμενο η εφημερίδα στηρίζει την Ελλάδα... Κ. Καλντερίδη να διπλοδιαβάζετε τα άρθρα προτού βγάλετε συμπεράσματα, διότι εκθέτετε εαυτόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως σχόλιο, επιτρέψτε μου να παραθέσω μέρος του τελευταίου μου σημειώματος που ανφέρεται σε αυτό το θέμα:
    «Είναι η αριστερά ηλίθιε»


    ... Διότι ακόμη και οι πρόσφυγες εισρέουν λάθρα, αφού δεν έχουν από πριν άδεια. Δεν είναι βέβαιο αν οι ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν αντιληφθεί, ή από ευγένεια μας ζητούν μόνο να δημιουργηθούν τα hot spots και δεν μας σφαλιαρίζουν να καταφύγουμε ξανά στα κέντρα κράτησης.ενέργειές σου.
    Δεν είναι τυχαίο, ούτε οφείλεται σε επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία, που δημιουργήθηκε αυτό το πελώριο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πελώριο έγκλημα, με τόσους νεκρούς που πνίγονται καθημερινά. Η κατάσταση της Συρίας, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας και εκκαθαρίζοντας τους τζιχαντιστές, που ήταν η πέτρα του κακού, έχει βελτιωθεί τα μέγιστα και προπάντων έχουν θωρακιστεί τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην είναι δυνατόν να διέρχονται πλέον πρόσφυγες. Αντιθέτως, δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό τους, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη στις τελικές αποφάσεις επίλυσης του προβλήματος.
    Στην παράτολμη αυτή προσπάθεια δεν διακινδύνευαν τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά τους. Έτσι η τακτική αυτή ήταν αποτρεπτική για κάθε μορφής λαθρομετανάστη. Ενώ το 2015 εισήλθαν περί τις 700.000, με μωρά, παιδιά και έγκυες γυναίκες, αφού γνώριζαν ότι τους υποδέχονται με ανοικτές αγκάλες και θα τους φροντίσουν και έτσι δημιουργήθηκε το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αναγκάζονται τα ευρωπαϊκά κράτη, να κλείνουν τα σύνορά τους και στο τέλος θα μείνουν όλοι εδώ, με τις γνωστές συνέπειες.
    Μήπως πρέπει να μας προβληματίσει, αν όχι να μας ταρακουνήσει, η δήλωση του ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου τον Φεβρουάριο του 2015, ότι «θα πλημμυρίσουμε τη Δύση με μετανάστες ώστε να κυριαρχήσουμε από μέσα», περνώντας το κυρίαρχο μήνυμα του Ισλάμ; Το μόνο βέβαια που αποκλείεται είναι η κ.Τασία να υπέθαλψε το μήνυμα αυτό του ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Δεν διαφέρει όμως από την πραγματικότητα, διότι οι ορδές αυτές των χιλιάδων εισερχομένων στα νησιά μας, δεν μπορεί να θεωρηθούν πλέον παράνομοι, διότι τους υποδεχόμαστε μετά βαΐων και κλάδων, πέραν των δύστυχων εκείνων που πνίγονται, διότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές μας και κυρίως τις ηρωικές προσπάθειες των λιμενικών μας, δεν κατορθώνουμε να διασώσουμε. Υπό τις κρατούσες συνθήκες και προϋποθέσεις, μήπως κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε ηθικοί αυτουργοί στο έγκλημα αυτό των πνιγμών;
    Απορίες γεννά η στάση των ευρωπαίων ηγετών και ιδίως της ευφυούς Μέρκελ, να βαυκαλίζονται ότι μπορεί να βρεθεί λύση χρηματίζοντας την Τουρκία, γιατί περί χρηματισμού πρόκειται, και υποκύπτοντας σε τόσα άλλα αιτήματα του ανατολικού παζαριού. Ούτε βέβαια οι περιπολίες των όποιων και με όποιους θα αποτραπούν οι ροές αυτές. Η λύση έχει δύο παραμέτρους. Η μία να αντιληφθεί η Ε.Ε. ότι μπορεί και πρέπει να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία, αντί να τους χαϊδεύει και να τους εκλιπαρεί, απαιτώντας τους να επιτηρήσουν την κίνηση των ακτών τους, κάτι που είναι πολύ εύκολο για κάθε κράτος, απαγορεύοντας κάθε απόπλου μεταναστών, ακόμη και των θεωρούμενων ως προσφύγων. Όσον αφορά τους πρόσφυγες, θα μπορούσαν να τους ενισχύσουν χρηματικά για την περίθαλψη τους, με επιτήρηση της Ε.Ε., μόνο και μέχρι να δυνηθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό και μόνο θα σταματούσε κάθε μετακίνηση μεταναστών. Η δεύτερη είναι από την πλευρά μας, που είναι η λιγότερο δυσμενής λύση, να δραστηριοποιηθούν ξανά τα κέντρα κράτησης και να δημιουργηθούν και νέα αν χρειαστεί. Αν σε αυτούς περιλαμβάνονται και πρόσφυγες, να ακολουθηθεί αυτό που προτείνουμε για την Τουρκία. Να τους περιθάλπουμε μέχρι να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην πατρίδα τους, τους δε υπόλοιπους να τους επαναπατρίζουμε αμέσως, απαιτώντας από τα κράτη τους να μην φέρουν τις γνωστές αντιρρήσεις. Όλα τα έξοδα βέβαια θα τα καλύπτει η Ε.Ε. και ευχαρίστως πιστεύω, αφού θα σταματήσει η ροή προς τα ευρωπαϊκά κράτη.
    Νίκος Αναγνωστάτος e-mail: nanagnostatos@gmail.com
    Thiakos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ολιγορία της παρούσας κυβέρνησης έγγειται στο ότι δεν έπραξε τα δέοντα το καλοκαίρι ώστε να μη δώσει αφορμές στους Ευρωπαίους να λένε αυτά που λένε σήμερα (διότι μας την είχαν στημένοι και εμείς πατήσαμε την πεπονόφλουδα σα μ@λ@κες!). Τί έπρεπε να κάνουμε; Να ζητήσουμε αυστηρή εφαρμογή των όρων της Σέγκεν (περί ταυτοποιήσεων κλπ) ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ της ΕΕ λόγω δικής μας αδυναμίας κοκ και ταυτόχρονα να δώσουμε όσο δυνατό μεγαλύτερη σημοσίοτητα στο πρόβλημα και στο ρόλο της Τουρκίας σε αυτό, ώστε να πιεστεί η ΕΕ να την αντιμετωπίσει όπως πρέπει..Αυτά δυστυχώς δεν έγιναν όπως και όσο θα έπρεπε. Από κει και πέρα, το να ισχυρίζεται κανείς ότι το μεταναστευτικό ρεύμα δημιουργήθηκε επειδή δήθεν η Ελληνική πλευρά τους άνοιξε ξαφνικά την πόρτα είναι τουλάχιστον (επικίνδυνα) αφελές ή εξυπηρετεί απλώς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η αλήθεια είναι μια και απλή: Το ρεύμα το προκάλεσε εντός του 2015 και το συντηρεί η Τουρκία ως μέσο εκβιασμού της ΕΕ - χωρίς την ανοχή / συνεργασία των τουρκικών αρχών οι διακινητές δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα, ότι και να λέγαμε ή να μη λέγαμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.