30/1/16

Ο Σενέρ είναι τρελός, ζητά ενιαία Κύπρο

Ο Σενέρ είναι τρελός, ζητά ενιαία Κύπρο
Άριστος Μιχαηλίδης
Έχεις δίκαιο Σενέρ.
Εδώ φτάσαμε. Όποιος μιλά για πραγματικά ενιαίο κράτος, όποιος δεν ξεχωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και δεν θέλει να ζήσουν πλάι-πλάι σαν δύο ξεχωριστοί λαοί, αλλά μαζί «στις ίδιες γειτονιές και στις ίδιες βεράντες», όπως γράφεις, είναι ανισόρροπος ή γραφικός ή ακόμα και προδότης. 

Διότι, σήμερα, ξέρεις, φτάσαμε να είναι προδοσία να μιλούν οι Κύπριοι για τη σκλαβιά της πατρίδας τους και να κατηγορούν την Τουρκία για το κακό που τους κάνει. Είναι προδοσία να μη θέλεις τον διζωνικό δικοινοτικό διαχωρισμό. Ακόμα και να ονειρεύεσαι την ελευθερία είναι προδοσία. Διότι η ελευθερία δεν συνάδει με τα τείχη που κτίζουν γύρω μας. Πίστεψέ το, Σενέρ Λεβέντ, αυτά που γράφεις δεν μπορεί να τα χωρέσει ο νους των νεοκυπρίων, είναι γι΄ αυτούς τόσο παράδοξο να ζεις μέσα στο στόμα του λύκου και να συνεχίζεις να τον προκαλείς. Το νορμάλ γι΄ αυτούς, για τη ράτσα των Κυπρίων συμβιβασμένων με την κατοχή, θα ήταν να τον χαϊδεύεις κι εσύ όπως κάνουν όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Διάβαζα τις προάλλες που έγραφες: «Ως Τουρκοκύπριοι, τώρα χρειαζόμαστε τη λύση περισσότερο από ποτέ. Αλλά όχι μιαν οποιανδήποτε λύση. Μια λύση η οποία θα μας απαλλάσσει από τον ζυγό της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση μια λύση με ενιαία περιφέρεια και όχι διζωνική. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε μια διζωνικότητα θα μας διοικεί και πάλι η Τουρκία» (4/11/15). Τα διάβαζα και δεν αμφέβαλλα ότι εκείνοι που θα σου επιτίθεντο πρώτοι θα ήταν οι Ελληνοκύπριοι. Γιατί, φίλε μου, τους χαλάς τον αμανέ και το βόλεμα. Να γράφει τέτοια πράματα ένας Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, όταν οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν πια να τα λένε; Θυμάσαι που πανηγύριζαν γιατί κέρδισε αυτοδυναμία το κόμμα του Ερντογάν, κι έγραφες εσύ ότι δεν το χωράει το μυαλό σου; Μη νοιάζεσαι λοιπόν, αν σε είπε άμυαλο κι ο δικός μας ο Θανάσης. Όλοι δικαιούνται βήμα να εκφραστούν. Κάποιοι με γνώση και κρίση και κάποιοι με κάτι άλλο στη θέση τους. Κι εμένα μπορεί να με θεωρούν άμυαλο, δεν τους ρωτάω όμως. Το πρόβλημα είναι που αυτούς δεν το χωράει το μυαλό τους, που δεν υποτάχθηκες ούτε στη φυλακή που σε έριξε ο Ντενκτάς κι οι στρατηγοί. Ξέρεις γιατί; Επειδή, έχει ριζώσει πια στο στομάχι και στο μυαλό τους, ίσως και στην καρδιά τους, η Τουρκία. Κι είναι σίγουροι ότι αδυνατούν να την ξεριζώσουν. Μάλλον, δεν θέλουν να την ξεριζώσουν αφού μπορούν να ζουν κι έτσι. Αποφάσισαν να ζήσουν μαζί της, αποφάσισαν ότι συνύπαρξη με τους Τουρκοκύπριους σημαίνει συνύπαρξη με την Τουρκία. Κι αφού το χώνεψαν αυτό οι Ελληνοκύπριοι κι είναι πανέτοιμοι να υπογράψουν και σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται να έρχεται ένας Τουρκοκύπριος να φωνάζει ότι πρέπει να ξεκουμπιστεί η Τουρκία από την πατρίδα μας. Μάλλον, ανισόρροπος θα είναι. Έτσι, για να έχουν τη συνείδηση τους ήσυχη. Κι άντε μετά να καταλάβουν ότι δεν είναι άμυαλο να ονειρεύεσαι και να προσπαθείς για κείνα που πιστεύεις, ότι δεν είναι άμυαλο αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τουλάχιστον να προσπαθείς όσο μπορείς, και να μην την εξευτελίζεις. Ότι, άμυαλο είναι να προσπαθείς να ξεγελάς τον εαυτό σου κτίζοντας γύρω του ψευδαισθήσεις.

Τα έγραφε, Σενέρ, σε ανύποπτους χρόνους ο Ναζίμ Χικμέτ: «Τι τάχα αν είσαι φυλακή; Να μη λυγάς! Αυτό είν΄ όλο». Στην ίδια φυλακή είμαστε όλοι, όπως ξέρεις. Απλώς μερικοί νομίζουν ότι αν λυγίσουν κάπως μπορεί και να γίνουν λιγότερο φυλακισμένοι από τους άλλους. Μέχρι να ανακαλύψουν την ουτοπία τους.

Άριστος Μιχαηλίδης

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/296813/o-sener-einai-trelos-zita-eniaia-kypro#sthash.3hyWNih7.dpuf

1 σχόλιο:

  1. O Θανασακης Φωτιου χαρακτηρισε τον Σενερ Λεβεντ αμυαλο, γιατι αποκαλεσε την Τουρκια κατοχικη δυναμη.Ευτυχως ο Αριστος Μιχαηλιδης αρχισυντακτης της Εφημεριδας Φιλελευθερος εβαλε τα πραγματα στην θεση τους και αποκαταστησε την αληθεια σε σχεση με την πραγματικοτητα στην Κυπρο, δικαιωνοντας τον Σενερ Λεβεντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.