11/7/16

Σχόλιο του Κρίτωνα του Καππαδόκη στο άρθρο "Οι πειραματισμοί Τσίπρα-Βαρουφάκη-Γκαλμπρέηθ στην καμπούρα της Ελλάδας"

Δεν είναι μυστικό ότι αυτός ο αέρας άφοβης λεβεντιάς που σκορπούσε ο Γιάνης στα διεθνή fora και με τις δηλώσεις του ή και τις γκριμάτσες του, δημιούργησε και δημιουργεί μια φαντασιακή ευφορία σε πολλούς Έλληνες.
Κανείς από αυτούς δεν θέλει να παραδεχθεί ότι ο "μέγας λατίνος εραστής", που θα γοήτευε και θα καθυπέτασσε όλες τις αντιτιθέμενες παρουσίες, ήταν και είναι, κατά την πιό επιεική διατύπωση, "άσφαιρος", ένας φιγουρατζής φασαριόζος, που απλά ξέρει πολύ καλά να πλασσάρει ως ευπώλητο είδος την αφεντιά του. Ακόμα και σήμερα, που έχουν ακουστεί τόσα και μάλιστα όχι από εσωτερικούς ενδοκυβερνητικούς αντιπάλους του, αλλά από τα εξωθεσμικά ΠΑΡΑΝΟΜΑ τσιράκια του, προσπαθούν πολλοί να τον δούν ως έναν αδικούμενο ήρωα που σήκωσε ανάστημα κ.λπ.
Τίποτε δεν σήκωσε.
Την πλάκα του έκανε και παίζανε με τον Αλέξη και τούς εξωθεσμικούς του σνεργάτες "κλέφτες και αστυνόμους" και φαντασιώνονταν ότι μπορούσαν να δράσουν αόρατοι μέσα στην παγκόσμια κοινότητα. Και μόνο η ιδέα για την κρατικοποίηση τής Τράπεζας τής Ελλάδος (με την γνωστή ιδιαιτερότητά της στο παγκόσμιο διακεφαλαιικό σύμπλεγμα) δείχνει, και μόνο αυτή, το ποιού επιπέδου ήταν τα πλάνα τής ολέθριας πλάκας.
Όταν ο Κολοκοτρώνης και οι λοιποί τούς Σηκωμού τού 1821 (τότε μάλιστα σηκώσαν κάποιοι ανάστημα) πήραν την τρελή απόφαση με λίγες δυνάμεις να χτυπήσουν τον τούρκο, ήξεραν ότι η παληκαριά και η τόλμη μπορεί να αναπληρώσει τις ελλείψεις .
Στα παγκόσμια διατραπεζικά συμφέροντα δεν μπορείς να αντιτάξεις παληκαριές , παρά μόνο σχέδια εφικτά και συζητήσιμα. Με όρους που το διακεφαλαιικό (ή κεφαλαιοκρατικό, ή Υπερτραπεζικό κ.λπ.) σύστημα μπορεί να διαλεχθεί. Όταν πάς σ' ένα Δικαστήριο και σηκωθείς να αγορεύσεις μόνο με άφοβη, παληκαρίσια τόλμη, αλλά χωρίς επιχειρήματα, εννοείται ότι έχασες.
Όταν πάς σε διεθνή διαπραγμάτευση και αντί κατανοητές αντιπροτάσεις, προβάλλεις γοητεία και λεβεντιά, απλά χάνεις την διαπραγματευτική περίοδο και καταστρέφεις την χώρα που περίμενε να την εκπροσωπήσεις και να αποσπάσεις από τούς αντιπάλους της, καλύτερες λύσεις.
Χρειάζεται να το ζωγραφίσουμε κι' όλας για να γίνει κατανοητό το τι συνέβη με τον "λαϊκό ήρωα" Γιάνη;

11 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Κρίτωνα,
    Εκπληκτικής πληρότητας σχόλιο. Μόνο που δυστυχώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που τους αρκούσε αυτή η πέτσινη συμπεριφορά του Γιάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για όποιον έχει εγκέφαλο για να σκέπτεται και σκέπτεται για να αναζητεί την αλήθεια και όχι για να πλασσάρει ως "αλήθειες" τ' απωθημένα του, οσοδήποτε επιφυλακτικός κι'αν είναι για το πρόσωπο του όποιου Βαρουφάκη, δεν είναι δυνατόν παρά να καταγράψει ως συνηγορούσες υπέρ αυτού δύο μαρτυρίες:
    1.-΄Οτι σειρά διαπρεπών ξένων οικονομολόγων τον επικαλούνται με εκτίμηση και ορισμένοι τον αναφέρουν ως φίλο τους- κάτι που συμβαίνει μόνο γι'αυτόν
    από το πλήθος των εντοπίων ομότεχνων κατηγόρων του. Και
    2.-΄Οτι εκίνησε και κινεί τέτοιο τσουνάμι εμπάθειας και εμπύου, από δεξιά, "κέντρο" και "αριστερά", σ' αυτή τη χώρα της οποίας το κατ' εξοχήν εθνικό προϊόν είναι ο φθόνος, ιδίως στις τάξεις των ημιμορφωμένων κομπλεξικών,
    που ενώνονται σε μία γροθιά μόνο για να αποκλείσουν κάποιον αναγνωρισμένο στο εξωτερικό επιστήμονα από δημιουργική σταδιοδρόμηση στην Ελλάδα. Κοντολογίς όλες οι ύαινες που ουρλιάζουν εναντίον του είναι ισάριθμοι μάρτυρες υπεράσπισης για τον δίκαιο ορκωτό δικαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ψυχρή αλλά άκρως απαραίτητη δημοσιογραφική πέννα ......

    ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ Περί πραξικοπήματος… 10.07.2016

    Είχε ή δεν είχε σχέδιο Β' η κυβέρνηση;

    Το ετοίμαζε για να το εφαρμόσει έτσι κι αλλιώς ή μόνο αν μας υποχρέωναν να φύγουμε από την ευρωζώνη;

    Ο Βαρουφάκης λειτούργησε αυτοβούλως ή κατόπιν εντολής του Τσίπρα;

    Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν για ακόμη μία φορά το πολιτικό σύστημα.

    Υπάρχουν οι εύκολες, οι αμήχανες και οι μισές απαντήσεις.

    Η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ταυτίζεται με την αξιωματική αντιπολίτευση -με την οποία υποτίθεται πως τη χωρίζει άβυσσος- σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα θέματα), το Ποτάμι (καμία έκπληξη) και βεβαίως το βαρύ πυροβολικό της διαπλοκής (όπου ζόφος και δαιμονολογία η Βασίλω πρώτη) με μια φωνή λένε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ετοίμαζε πραξικόπημα, ζητούν εξεταστική για να λάμψει η αλήθεια, ενώ οι πιο βιαστικοί θεωρούν περιττές πολυτέλειες όλα αυτά και προτείνουν παραπομπή του Τσίπρα και του Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και την καταδίκη τους χωρίς ελαφρυντικά. Δυστυχώς γι’ αυτούς έχει καταργηθεί η θανατική ποινή.

    Ας μην απελπίζονται όμως, όταν έρθουν στα πράγματα μπορούν να την επαναφέρουν στιγμιαία. Αλλωστε, το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας δεν παραγράφεται, όπως για παράδειγμα μπορεί να συμβεί με το σκάνδαλο της Ζίμενς!

    Ο αναβαθμισμένος μετά την αποχώρηση Βαρουφάκη Γ. Χουλιαράκης αναρωτήθηκε αγενώς και αναιδώς «μα ποιος είναι αυτός ο Γκάλμπρεϊθ;», τον αποκάλεσε «τυχοδιώκτη», προσθέτοντας ότι «δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση».

    Φαίνεται πως ο συνεχής συγχρωτισμός του κ. Χουλιαράκη με τους τιτάνες της οικονομικής σκέψης (Βίζερ, Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Ρέγκλινγκ) και ο βαθύς επηρεασμός του απ’ αυτούς ήταν η αιτία που το τότε οικονομικό επιτελείο είχε αφήσει τον κ. Χουλιαράκη στο σκοτάδι.

    ......................

    Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι το εξής: Οφείλει μια κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - μπαίνοντας σε κρίσιμη διαπραγμάτευση με σκληρούς αντιπάλους να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα; Η αυτονόητη απάντηση είναι πως «ναι», διαφορετικά θα είναι ευάλωτη στην κατηγορία πως ήταν πρόθυμη να υποκύψει.

    Καραδοκεί η ένσταση: μα δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση με εχθρούς, αλλά με εταίρους που ήθελαν να βοηθήσουν τη χώρα, αδιαφορώντας για το ποιος είναι στην κυβέρνηση.

    Ηταν έτσι τα πράγματα; Γιά να δούμε πόσο φιλική ήταν η ατμόσφαιρα εκείνη την περίοδο:

    Λυπάμαι τους Ελληνες για την κυβέρνηση που εξέλεξαν (Β. Σόιμπλε)
    Δεν εμπιστεύομαι τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είναι ένα κανονικό κόμμα (Ζ.-Κ. Γιούνκερ)
    Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αθήνας παρέλαβε την οικονομία σε βελτιωμένη κατάσταση και την επιδείνωσε (Μ. Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος)
    Δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργάτες να πληρώσουν για τις υπερβολικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης (Β. Σόιμπλε)
    Θα είναι καλό για την Ελλάδα ο Τσίπρας να βγει ηττημένος από το δημοψήφισμα (Ζ. Γκάμπριελ, πρόεδρος του SPD, αντικαγκελάριος της Γερμανίας)
    Οσο υπάρχουν στα πράγματα οι κομμουνιστές Τσίπρας και Βαρουφάκης, δεν θα δεχτεί η γερμανική κυβέρνηση να εκταμιευτεί ούτε σεντ για την Ελλάδα (από τους «Financial Times», που επικαλούνταν ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο)

    Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες μόνο ανόητοι ή αφελείς δεν θα προετοιμάζονταν για όλα.

    Το γιατί δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο Β’ είναι μιας άλλης τάξεως ζήτημα.

    Πάντως, ένας διανοούμενος υπεράνω υποψίας για ταξικό ενδοτισμό, ο Ν. Τσόμσκι, είχε γράψει: «Πρόκειται για ένα βήμα που ενέχει μεγάλο ρίσκο. Η Ελλάδα ήταν μόνη της, δεν είχε πολλές επιλογές, γιατί είναι μια πολύ μικρή οικονομία και δεν θα ήταν αρκετά ισχυρή να αντέξει τις εξωτερικές πιέσεις» (Jacobin από την «Εποχή» 11-12-2015).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχε και έχει ισχυρές διεθνείς διασυνδέσεις ο Γιάνης.
    Μπορούσε και όφειλε να τις χρησιμοποιήσει για το καλό τής Ελλάδας και να προωθήσει διαπραγματευτικά επιχειρήματα και εναλλακτικές προτάσεις.
    Δεν το έκανε. Απλά πήγαινε στις διεθνείς διαπραγματευτικές συναντήσεις και έκανε δηλώσεις, εκτός των δεδομένων πλαισίων, τα οποία βέβαια δεν μπορούσε να αλλάξει κανείς.
    Δηλαδή ροκάνιζε τον πολύτιμο χρόνο διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι δεν διαπραγματεύεται. Ως εάν να ήταν στο χέρι του.
    Δεν ήξερε τί έκανε; Αδύνατον.
    Κάποιοι χαίρονται διότι "χάλασε την σούπα" τού Σόϊμπλε.Δεν νομίζω να πολυέσκασε για τον Γιάνη ο Σόϊμπλε! Απλά ο τυπικός και μονοκόματος γερμανός ενοχλήθηκε από την Ελληνική ανακολουθία, που ενώ, υποτίθεται ότι, θα διαλεγόμασταν για λύσεις, στέλναμε έναν επικίνδυνο αερολόγο που τούς ροκάνιζε τον χρόνο. Τελικά όμως τα ροκανίδια (ως αναμενόταν) τα τρωμε εμείς και όχι βέβαια ο γερμανός, ούτε ο Γιάνης.
    Ο Γιάνης είναι τυπικό δείγμα από εκείνα τα αναιδή "βρωμόπαιδα" (ή "σοκολατόπαιδα", όπως κάποτε τα λέγαμε) που έχουν μάθει από την μικρή τους ηλικία να είναι στο απυρόβλητο, με τις πλάτες κάποιου μπαμπά ισχυρού και που νομίζουν (ή και γνωρίζουν) ότι μπορούν να μπαίνουν όπου νά'ναι και να κάνουν τον ξύπνιο, να κάνουν και επίτηδες ζημιές και σοβαρές ακόμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες τής συμπεριφοράς τους. Άτομα σαν τον Γιάνη είναι αμφίβολο και αν μπορούν καν να συνειδητοποιήσουν αυτές τις συνέπειες.
    Αναιδής, ιταμός, νάρκισσος, κούφιος, αυτοθαυμαζόμενος και αυτοϊκανοποιούμενος φιγουρατζής, ένας εξυπνάκιας πάντα εκ τού ασφαλούς, με τις πλάτες αρχικά τού μπαμπά και τώρα των ειδικών εντολέων προστατών του, που απλά αναβάθμισε το image του με τον τίτλο τού Έλληνα Υπουργού, τον οποίο χρησιμοποιήσε ακριβώς μόνο γι' αυτό: να κάνει το δικό του παιχνίδι προβολής, καταστρέφοντας τον τόπο.
    Και οι καλές του επαφές παραμένουν καλές γι' αυτόν. Και η φήμη του βέβαια απλώθηκε και έγινε πιό γυαλιστερή με τον υπουργικό τίτλο, έστω και αν καταβαράθρωσε την Ελληνική οικονομία, πολύ βαθύτερα απ' ότι την βρήκε. Αποδείχθηκε ένας καθηγητής αρκετός από μόνος του για την καταστροφή την οποία κατά Μπίσμαρκ συχνά επιφέρουν στην πατρίδα δύο καθηγητές ( “Zwei Professoren, Vaterland verloren")...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία είναι η μόνη εναλλακτική σε μία διαπραγμάτευση με το Σόιμπλε.Αν την προετοιμάσεις είσαι προδότης αν δεν την προετοιμάσεις πας ξυπόλυτος στα αγκάθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά δεν χρειάζεται καμία απολύτως διαπραγμάτευση ! Δεν διαπραγματεύεται ο βιαστής με το θύμα.

      Διαγραφή
    2. @ Όλα για όλα Νομίζω πως το τελευταίο σου σχόλιο είναι το...ρεζουμέ της όλης ιστορίας! Το γνωρίζουν οι πάντες αυτό, αλλά κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν επειδή ίσως μπορεί και να μην τους έχει αγγίξει καν η κρίση...

      Διαγραφή
  6. Εις "θάνατον" λοιπόν ο Βαρουφάκης.
    Όλοι οι άλλοι γερμανο-υπηρέτες: σωτήρες.
    Για όσους πιστεύουν όσα γράφουν εναντίον του Βαρουφάκη και όχι για όσους τα λένε για άλλους σκοπούς, ισχύει το του Σοφοκλή:

    Σοφοκλή: Σοφίᾳ γὰρ ἔκ του κλεινὸν ἔπος πέφανται· τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ' ἐσθλὸν τῷδ' ἔμμεν, ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν.
    (Έχει ειπωθεί ένας λόγος σοφός: Αν θέλει ένας θεός στη συμφορά να σπρώξει κάποιον, σκοτίζει το μυαλό του και το κακό το παίρνει για καλό.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κρίτωνα Καππαδόκη, για να αναφέρεσαι στον Β. με το "Γιάννης" και ξανά ο "Γιάννης" στο παραπάνω εξ υποτροπής κατηγορητήριο, με αυθαίρετους και αξιωματικούς ισχυρισμούς ειδικού, μάλλον ομολογείς ότι τον γνωρίζεις σε βαθμό οικειότητος, (από το πανεπιστήμιο;) και επιβεβαιώνεις ανεπιγνώττως
    την εισαγωγική μου διάγνωση για το κίνητρο του τσουνάμι εμπάθειας κατά του Β.:Τον φθόνο. Φθόνο για το χάρισμα της δημοτικότητας, για την διεθνή
    επιστημονική αναγνώριση (πανεπιστήμια ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας) καιτην
    διεθνή πολιτικο-κοινωνική προβολή.
    Σημείωσε ότι ο γράφων δεν είναι θαυμαστής του Βαρουφάκη. Απλώς απεχθάνεται
    τους κραυγάζοντες ανεγκέφαλους μοχθηρούς "άρον,άρον Σταύρωσον..." οποιονδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε όσους ανησυχούν για την “εις θάνατον” καταδίκη τού Γιάνη, μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια ότι ούτε από “σταύρωση” κινδυνεύει το εν λόγω άτομο (μολονότι παριστάνει τον “Μεσσία”), ούτε από οιαδήποτε άλλη καταδίκη ˙ κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν δίωξη δεν πρόκειται να υποστεί . Όποιος γνωρίζει την μετοχική σύνθεση τής Τραπέζης τής Ελλάδος (Τ.τ.Ε.) , το ειδικό προνομιακό καθεστώς της και το πολύπλοκο πλέγμα προστασίας του, ακούγοντας τον Γκάλμπρεϊθ να αποκαλύπτει το plan B του Βαρουφάκη με εθνικοποίησή της δεν θα καγχάσει, αλλά θα τρομάξει και θα θεωρήσει τούς παραπάνω χαρακτηρισμούς επιεικέστατους . Η Τ.τ.Ε. δεν είναι καθόλου όμοια προς καμιάν άλλη γνωστή Τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα τουλάχιστον ˙ ας μείνουμε στην στοιχειώδη πληροφορία ότι είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο , ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει μόνο το 9% του συνόλου των μετοχών και άγνωστο ποιοι κατέχουν το υπόλοιπο 91%. Κατά τα λοιπά ασκώ πολιτική κριτική, όπως δικαιούται να ασκήσει κάθε πολίτης σε δημόσια πρόσωπα. Αν κάποιοι με θεωρούν μοχθηρό ανεγκέφαλο, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μου ˙ αλλά ας διαβάζουν σωστά τουλάχιστον: η προσφώνηση Γιάνης (με ένα ν) είναι επιλογή τού Βαρουφάκη, τον οποίον ουδόλως γνωρίζω προσωπικά, ούτε άλλωστε όσα γράφω έχουν να κάνουν με προσωπικές αναφορές, είναι αναφορές στον δημόσιο βίο του και στηρίζονται μόνο σε όσα παρατηρούμε από τον καιρό που απέκτησε την υπουργική ιδιότητα. Και όσν με αφορά θα συνεχίσω όσο μπορώ να εκφράζω την γνώμη μου έντιμα και τεκμηριωμένα, χωρίς να με προβληματίζει η απέχθεια οιουδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ὅτι ὁ Βαρουφάκης εἶναι ἔνας κακο-/"καλο"-μαθημένος "ἔφηβος" πού παίζει ἔξυπνα ἀλλά χωρίς πραγματική συναίσθηση βάρους εὐθύνης. Ἔστι ἀνάλαφρος, ἔκανε γιά παιχνίδι, πρᾶγμα πού γιά διαπραγματεύσεις δέν εἶναι καθ'ἑαυτό κακό, ἰδίως ἀφοῦ και οἱ ἄλλοι "παἰζουν".
    Ἀρκεῖ νά μήν ἦταν ὁ ἴδιος, καί Ὑπουργός Οἰκονομικῶν καί Ὑπεύθυνος γιά τίς διαπραγματεύσεις ἐκ μέρους μας, ὡς ἀσθενές μέρος πού ἤμασταν. Ἄς ἦταν π.χ., ἁπλός σύμβουλος.
    Τό λάθος λοιπόν, εἶναι τοῦ Τσίπρα. Πῆγε ὁ ἴδιος γιά τίς διαπραγματεύσεις μέ ὑπερφίαλο ἐγωϊσμό, καί μέ φανερό σύμβουλό του τόν "Ὑπουργό" του Βαρουφάκη, ἐνώ μέ πραγματικούς σύμβουλούς του κάποιους ἄλλους (μᾶλλον τούς Δραγασάκη, Φλαμπουράρη καί Σταθάκη...).
    Ὁ Βαρουφάκης, ἔπαιξε τόν ρόλο τοῦ πιστοῦ σκύλου. Γαύγιζε στόν Σόϊμπλε - ἐπιτυχῶς, ὅσο τοῦ ἐπέτρεψε ἡ ἠλίθια ἐρασιτεχνική διαπραγματευτική τακτική Τσίπρα.
    Τά περί Τραπέζης τῆς Ἐλλάδος, ὅμως, προφανῶς τά γνώριζε καί αὐτός καί ὁ Τσίπρας (ἄλλο τό ὅτι ἀποκρύπτονται τέτοια πράγματα ἀπό ἐμᾶς καί ὅλον τόν Ἑλληνικό λαό). Ἄρα, κοροϊδεύουν ὅταν μιλᾶνε γιά "πλάν Β". Κοροϊδεύουν μέρος τοῦ Σύριζα, αύτό πού θέλει ἕνα ψεμματάκι γιά νά ἐξακολουθήσῃ νά ὑποστηρίζῃ τήν πλήρη κωλοτούμπα. Τίποτα ἄλλο.
    Δέν ὑπῆρξε Πλάν Β ἤ Χ. Οὔτε κάν Πλάν Α ὅπως εὔστοχα καί μετά λόγου γνώσεως (ἐκ τῶν ἔνδον) εἶπε ὁ Λαφαζάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.