1/9/16

Η Ρωσία, η Συρία και η Τουρκία συμφώνησαν να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις στη Συρία

Βαλεντίνος Βασιλέσκου
Αν η Ρωσία ήθελε, θα μπορούσε να αναπτύξει στη Συρία, σε 72 ώρες, τρεις θωρακισμένες μεραρχίες και να επιλύσει μόνιμα το πρόβλημα των ψευδών ισλαμιστών ανταρτών. Σίγουρα τέτοια επιλογή θα ίσχυε στη περίπτωση που οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να επιδιώκουν την ιδέα της ανατροπής του Άσαντ από την εξουσία.
Ως εκ τούτω, για την ώρα, η συμμετοχή των δύο μεγάλων δυνάμεων στη Συρία περιορίζεται περισσότερο σε συγκρούσεις δια αντιπροσώπων (proxy players).
Η ισορροπία στο έδαφος έχει διαταραχθεί από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε να ταρακουνήσει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αποσαφηνιστεί και φάνηκε μια απροσδόκητη ευκαιρία για την ταχεία διευθέτηση των εχθροπραξιών στη Συρία.

Στην πραγματικότητα, μετά τις 24 Αυγούστου 2016, όταν ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση γύρω από την πόλη της Τζαραμπλούς, έλαβαν χώρα, μεταξύ των ρωσικού, συριακού και τουρκικού στρατών, αρκετοί γύροι συνομιλιών, των οποίων η τελευταία έγινε με τη Βαγδάτη. Αφορούσαν τον περιορισμό και τον έλεγχο των ενεργειών της Τουρκίας.

Η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν είναι πλέον η επιθετική Τουρκία εναντίον της Ρωσίας που κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24 στη Συρία, στο τέλος του 2015. Έτσι, τουρκικές πηγές λένε ότι τελικά έγινε μια συναίνεση σε αρκετά σημεία που αφορούν τον περιορισμό της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τα συριακά συμφέροντα. Για να ασκούν έλεγχο επί της επιχείρησης, οι σχεδιαστές της «Ασπίδας του Ευφράτη» του τουρκικού στρατού συμφωνήσαν για τη παρουσία, στο κόρφο τους, αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού ως διαιτητές.

Το πρώτο σημείο που επιβλήθηκε στην Τουρκία ήταν ένα όριο όσον αφορά τις δυνάμεις που θα χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό στη Συρία, που δεν υπερβαίνει ένα δυναμικό των 8.000 στρατιωτών (δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, ένα σύνταγμα πυροβολικού, ένα τάγμα των ειδικών δυνάμεων, μια μοίρα αεροσκαφών F-16 και μια μικτή μοίρα ελικόπτερων επίθεσης αερομεταφοράς στρατευμάτων).

Το δεύτερο σημείο ήταν η περιοχή στη Συρία, στην οποία ο τουρκικός στρατός μπορεί να κινηθεί για την εξάλειψη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ήτοι μια λωρίδα μεταξύ των πόλεων της Quarah Koubri και Jarablus (90 χλμ) σε ένα βάθος 30 χιλιόμετρων πέρα ​​από τα τουρκοσυριακά σύνορα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία δεσμεύτηκε να μην αφήσει τους αντάρτες του FSA (Ελεύθερου Συριακού Στρατού) να δράσουν σε αυτή τη ζώνη χωρίς διαταγή και ανεξάρτητα από τις μονάδες του τουρκικού στρατού.

Παρά το γεγονός ότι ο Συριακός Αραβικός στρατός επενέβη για να υπερασπίσει τους Κούρδους του YPG που είχαν περικυκλωθεί από τους ισλαμιστές τζιχαντιστές στη συνοικία Σέιχ Maqsud του Χαλεπίου, στις 21 Αυγούστου 2016, το YPG επιτέθηκε στον Συριακό Αραβικό στρατό στην πόλη της al-Hasaka για να την κατακτήσει. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια του δεύτερου σημείου που συμφωνήθηκε με την Τουρκία, ο τουρκικός στρατός έχει την άδεια από τη συριακή κυβέρνηση να εκκενώσει την ανατολική όχθη του Ευφράτη (με μάχη, αν χρειαστεί) από τους Κούρδους αντάρτες (YPG ) που πήραν από το ισλαμικό κράτος την πόλη Ιεράπολη της Συρίας, με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τα ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400 δεν θα παρέμβουν για να καταρρίψουν τα τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που θα πετάξουν πάνω από την προβλεπόμενη λωρίδα 90 x 30 χιλιομέτρων στη Συρία, αν αυτά επιχειρούν επίσης εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ που θεωρούνται τρομοκράτες από την τουρκική κυβέρνηση .

Το τρίτο σημείο που συμφωνήθηκε, αναφέρεται στην απομάκρυνση των περισσότερων ομάδων μισθοφόρων που ελέγχονται από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών στην ακτίνα δράσης των μαχών γύρω από την πόλη του Χαλεπίου και της επαρχίας της Λατάκειας. Αυτός ο ελιγμός θα επιτρέψει στον Συριακό Αραβικό στρατό να πάρει την τελική νίκη στη μάχη για το Χαλέπι.

Ως εκ τούτω, η Τουρκία θα υποχρεωθεί, όταν θα ενεργοποιηθεί η επίθεση του Συριακού Αραβικού στρατού και των Ιρανών εθελοντών για να περικυκλώσουν και να εξαλείψουν το ισλαμικό κράτος, να χειριστεί τις δυνάμεις της και να χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά μέσα της σε συνδυασμό με τον Συριακό Αραβικό στρατό.

Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι Κούρδοι εναντίον του ισλαμικού κράτους, η Τουρκία θα δημιουργήσει ένα κλοιό ασφαλείας στα συροτουρκικά σύνορα για την πρόληψη της διασποράς των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες χώρες.

20160830-guerre syrie-2


Μετάφραση Avic - Διεθνές Δίκτυο
Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 1.9.2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.